Κρήτη

ΣΕΚ: Κοινό μέτωπο και στρατηγική για την προστασία των τοπικών μας προϊόντων

Έντονος προβληματισμός επικρατεί για τα εθνικά προϊόντα, κυρίως λόγω της χρωματικής σήμανσης των ετικετών - Αυτή είναι η θέση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης για τα συστήματα διατροφικής επισήμανσης (FOPL)

 

Έπειτα από το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΝΚ» ως προς τον έντονο προβληματισμό που προκαλεί και μες στη χώρα μας η υπόθεση της χρωματικής σήμανσης των ετικετών στα τρόφιμα, γνωστή και ως “χρωματικός κώδικας στα τρόφιμα”, δόθηκε στη δημοσιότητα η αρνητική θέση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης για τα συστήματα διατροφικής επισήμανσης (FOPL), που προβλέπει η στρατηγική “Από το αγρόκτημα στο πιάτο” (Farm to fork) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και συγκεκριμένα, το Nutri-Score (η πολύχρωμη ετικέτα), που είναι και το επικρατέστερο.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποιήθηκε, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, είχε συνάντηση την Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021, με εκπροσώπους της Federalimentare στην ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο τ. Ιταλός πρέσβης, κ. Raffaelle de Lutio, Special Advisor of the President of Federalimentare, ο κ. Andrea Ghizelli, Special Consultant of Federalimentare, και η κ. Ghitti Purlak, επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ιταλικής Πρεσβείας.

Το βασικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν τα συστήματα διατροφικής επισήμανσης (FOPL) που προβλέπει η στρατηγική “Από το αγρόκτημα στο πιάτο” (Farm to fork) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεκριμένα το Nutri-Score, που είναι και το επικρατέστερο. Δυστυχώς το συγκεκριμένο σύστημα, με την παρούσα του μορφή, υποβαθμίζει τα φυσικά και μονοσυστατικά προϊόντα όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά κ.ά.

Η Federalimentare, όπως και ο ΣΕΚ, εναντιώνεται έντονα στη χρήση του συγκεκριμένου συστήματος και έχουν προβεί σε πληθώρα ενεργειών. Μία από αυτές είναι η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων με σκοπό την κατάθεση προτάσεων και την αλλαγή του αλγορίθμου του Nutri-Score. Η Ιταλία έχει προβεί ήδη σε δημιουργία κοινού μετώπου και με άλλες χώρες γι’ αυτόν τον σκοπό.

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται ακόμη η υπενθύμιση ότι «αντίστοιχη ενέργεια συνένωσης δυνάμεων έχει ξεκινήσει και ο Συνδέσμος Εξαγωγέων Κρήτης από τις αρχές του έτους. Αυτή τη στιγμή τον ΣΕΚ στηρίζουν σε αυτό το θέμα η Περιφέρεια Κρήτης, τα τέσσερα Επιμελητήρια του νησιού, ο Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, οι Σύνδεσμοι Ελαιουργών Ν. Ηρακλείου και Ν. Χανίων, αλλά και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Σητείας και το Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας. Σκοπός του ΣΕΚ είναι να ενισχυθεί το μέτωπο αυτό και με άλλους φορείς από την Ελλάδα, έτσι ώστε να αποκτήσουμε μια κοινή φωνή για την προστασία των ποιοτικών και αποδεδειγμένα υγιεινών τοπικών μας προϊόντων. Ο απώτερος σκοπός είναι να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο με την Κύπρο και τις βαλκανικές χώρες, προκειμένου οι συμμαχίες που θα δημιουργηθούν να αποτρέψουν την υιοθέτηση του συστήματος με τα κριτήρια αξιολόγησης που χρησιμοποιεί σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναπτύχθηκε μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ενίσχυση των ενεργειών τους και τους τρόπους μεθόδευσης για τη συστράτευση και με άλλες χώρες.

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος εκπροσώπησε τον ΣΕΚ στην παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας από το υπουργείο Εξωτερικών, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”, με την παρουσία και την ομιλία του πρωθυπουργού. Τοποθέτηση έκανε από τη Νέα Υόρκη διαδικτυακά ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας και την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου έκανε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος του Enterprise Greece, κ. Σμυρλής.

Ο πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Καλαμπόκης δήλωσε: «Η χάραξη εθνικής στρατηγικής, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους στο εξαγωγικό εμπόριο φορείς και οργανισμούς, και με κύριο άξονα την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των ποιοτικών ιδιαιτεροτήτων του συνόλου των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, αποτελεί πάγιο αίτημα του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης».

«Έγινε το πρώτο βήμα, αλλά θα πρέπει να εξεταστούν οι τρόποι και οι μέθοδοι στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων, η δημιουργία εθνικού brand και η ευρύτερη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να υπάρχει η συνένωση δυνάμεων και η συνεργασία για τη μεγιστοποίηση του τελικού αποτελέσματος», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της «ΝΚ» οι κορυφαίες αγροτοκτηνοτροφικές οργανώσεις της Ε.Ε. παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία την υπόθεση αυτή, καθώς δηλώνουν ότι ο “χρωματικός κώδικας στα τρόφιμα” δεν αποκλείεται να θέσει συγκεκριμένες προδιαγραφές, που αυτομάτως θα κατατάσσουν στο “κόκκινο” προϊόντα με μεγάλη διατροφική αξία. Τέτοια μπορεί να είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το γάλα κ.ά. λόγω των λιπαρών που εμπεριέχουν, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι άλλες τους ιδιότητες. Μάλιστα, τότε η σοβαρή αυτή υπόθεση είχε απασχολήσει στην Αθήνα και τη διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, όπου κατατέθηκε και σχετική αναλυτική μελέτη.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης Πεβερέτος, μιλώντας στην εφημερίδα εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του σε μια τέτοια προοπτική, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι θα ενταχθούν στον κόκκινο χρωματισμό τα θαυμάσια ελληνικά προϊόντα της αιγοπροβατοτροφίας, της αγελαδοτροφίας, αλλά και το ελαιόλαδο!

«Το ελαιόλαδο, λόγω λιπαρών, μπαίνει στα προϊόντα εκείνα που δε θα είναι στα πράσινα... Συγκεκριμένα, στο κόκκινο θα μπουν βασικά προϊόντα ελληνικά με την αιτιολογία ότι αυτά που μπαίνουνε στο πράσινο δεν έχουν λιπαρά και δεν έχουν και άλλα στοιχεία που θεωρούνται επιβαρυντικά για την ανθρώπινη υγεία. Εμείς ζητήσαμε μία μελέτη από επιστήμονα συνεργάτη μας για να είμαστε προετοιμασμένοι. Κι αυτό διότι, αυτή την υπόθεση θα τη βρίσκουμε διαρκώς μπροστά μας τα προσεχή χρόνια», είχε ξεκαθαρίσει προς την εφημερίδα μας ο Παναγιώτης Πεβερέτος.

Μάλιστα, η Ελλάδα μετέχει σε ένα μέτωπο κρατών-μελών που υπογραμμίζουν ακόμη ότι:

  • Δεν πρέπει να δημιουργείται καμία υπόνοια παραπλάνησης ή καθοδήγησης του καταναλωτή προς επιλογές που δεν είναι πράγματι υγιεινές.
  • Δεν πρέπει να συγκρούεται με εθνικές διαιτητικές κατευθύνσεις.
  • Η υιοθέτηση ενός συστήματος με χρωματικές διαβαθμίσεις δεν έχει αποδειχτεί ότι βοηθά τον καταναλωτή να αξιολογήσει τη διατροφική ποιότητα/αξία του τροφίμου.
  • Το σύστημα που θα υιοθετηθεί δεν πρέπει να παρέχει συνολική αξιολόγηση ενός τροφίμου, αλλά πληροφόρηση επί των ξεχωριστών διατροφικών στοιχείων του προϊόντος, ώστε ο καταναλωτής να επιλέξει σύμφωνα με τις ιδιαίτερες συνθήκες και κατάσταση της υγείας του.
  • Ένα τέτοιο ενιαίο σχήμα πρέπει να είναι εθελοντικής εφαρμογής, προκειμένου να αποφευχθεί ένας επιπρόσθετος αχρείαστος φόρτος στη βιομηχανία τροφίμων και ειδικά στις μικρές επιχειρήσεις - κάθε κράτος-μέλος όμως θα μπορεί να το εισάγει ως υποχρεωτικό στο εσωτερικό του, εάν το θεωρεί κατάλληλο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια