Κρήτη: Οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα οδηγούν στο κλείσιμο αγροτικών επιχειρήσεων

Κρήτη
Κρήτη: Οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα οδηγούν στο κλείσιμο αγροτικών επιχειρήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα πλήττουν σοβαρά και τους ΟΤΑ

Οι μηνιαίοι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος που έφθασαν στα χέρια των αγροτών στις αρχές Σεπτεμβρίου και αφορούσαν στις καταναλώσεις του αγροτικού ρεύματος μηνός  Αυγούστου, προκάλεσαν αναστάτωση σε παραγωγούς αγροτικών προϊόντων , οι οποίοι έχουν κατασκευάσει  εγκαταστάσεις καλλιέργειας ελεγχόμενου  περιβάλλοντος , και χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια για να έχουν τις κατάλληλες θερμοκρασίες ψύξης η θέρμανσης, στην παραγωγή των οπωροκηπευτικών.

Ο 66χρονος Μανόλης Ρεμουντάκης για παράδειγμα, είναι ο μοναδικός καλλιεργητής μανιταριών πλευρώτους που έχει απομείνει πλέον στο νομό Λασιθίου,  ο οποίος ξεκίνησε πριν δεκατρία χρόνια να παράγει και να διακινεί μανιτάρια στην αγορά της Κρήτης, έχοντας δημιουργήσει τέσσερις υπερσύγχρονες αυτόνομες κλιματιζόμενες μονάδες παραγωγής συνολικής έκτασης ενός στρέμματος.

«Εδώ και 13 χρόνια παλεύω να κρατήσω ανοικτή αυτή την επιχείρηση παραγωγής μανιταριών σε ελεγχόμενο περιβάλλον και τα έχω καταφέρει με τη δύναμη του Θεού.

Τώρα όμως δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν θα μπορέσω να καλύψω το αυξημένο κόστος παραγωγής , τη στιγμή που η ΔΕΗ μου έβαλε για το μήνα Αύγουστο  αύξηση 50% πάνω στο ρεύμα που καταναλώνω για να διατηρώ σταθερή τη θερμοκρασία μέσα στις 4 μονάδες παραγωγής μανιταριών που έχω φτιάξει. Συνήθως πλήρωνα περίπου 2000 ευρώ ρεύμα το μήνα και τώρα με το καινούργιο τιμολόγιο της ΔΕΗ,  πρέπει να πληρώνω για ρεύμα 3000 ευρώ  το μήνα , δηλαδή 1000 ευρώ περισσότερο.

Είπα στους πελάτες μου στο χονδρεμπόριο, στα σούπερ μάρκετ, στα μανάβικα , στα ξενοδοχεία και στις ταβέρνες, ότι πρέπει να ανεβάσω την τιμή χονδρικής των μανιταριών μου από τα 2,90 στα 3,30 ευρώ για να βγάλω την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, διαφορετικά θα οδηγηθώ στη χρεωκοπία . Κανείς  όμως δεν είναι διατεθιμένος να πληρώσει τα μανιτάρια  με τις καινούργιες τιμές χονδρικής.

Έτσι λοιπόν  η ΔΕΗ με οδηγεί στο ξεπούλημα η στο κλείσιμο της επιχείρησης μου. Γιατί από τη μια δε μπορώ να πουλήσω την παραγωγή μου,  σε μια τιμή που να καλύπτει το κόστος μου  και από την άλλη δε μπορώ να παραγάγω μανιτάρια χωρίς να  χρησιμοποιώ τον ενεργοβόρο κλιματισμό μέσα στις μονάδες μου.

Μίλησα με το Υπουργείο,  με παρέπεμψαν στη ΔΕΗ . Μίλησα με τη ΔΕΗ με παρέπεμψε στη ΡΑΕ και τελικά άκρη δε βρήκα … ούτε και καμιά λύση.

Είμαι απογοητευμένος και έτοιμος να τα βροντήξω…» μας είπε πάρα πολύ θυμωμένος ο 66χρονος Μανόλης Ρεμουντάκης, βετεράνος παραγωγός μανιταριών από τον Μακρύ Γιαλό Λασιθίου.

Προσπαθώντας να καλλιεργήσει μανιτάρια σε μια ξηροθερμική περιοχή, όπου το υποτροπικό μικροκλίμα δεν είναι κατάλληλο για τέτοιου είδους επενδύσεις, τα όνειρα του έγιναν για εκείνον ένας πραγματικός Γολγοθάς.

Έκανε πολλά ταξίδια σε περιοχές όπου υπήρχαν ανάλογες μονάδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για να πάρει την τεχνογνωσία που δεν είχε, έτσι ώστε να καταφέρει να  έχει κάνει βιώσιμη την επιχείρηση του μέχρι τον περασμένο Ιούλιο. Για τον επόμενο μήνα τίποτα δεν είναι σίγουρο…Και κανείς δεν γνωρίζει  αν θα μπορέσει ποτέ ο κυρ- Μανόλης να  αποσβέσει τα κεφάλαια με τα οποία έχει επενδύσει τα όνειρα του…

Οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα πλήττουν σοβαρά του ΟΤΑ και τους ΤΟΕΒ

Παρέμβαση για το θέμα των αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος στους Δήμους και τους ΤΟΕΒ έκανε ο κ Αργύρης Πανταζής , ως μέλος της επιτροπής Ανάπτυξης Πρωτογενή Τομέα, όπου υποστηρίζει ότι οι αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος οδηγούν τον κόσμο της υπαίθρου στην οικονομική εξαθλίωση και τους Δήμους στη χρεωκοπία.

«Μετά τις νέες χρεώσεις οι οποίες προσαυξάνονται έως και 50%, το ηλεκτρικό ρεύμα γίνεται πλέον χρηματιστηριακό προϊόν όπου η  τιμή της χονδρικής του θα αλλάζει  σχεδόν καθημερινά με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση του.

Η τιμή καταναλωτή θα αναπροσαρμόζεται κάθε μήνα ανάλογα με την τιμή χονδρικής του  ηλεκτρικού ρεύματος. Τεράστιο οικονομικό  πρόβλημα δημιουργείται στην οικονομική διαχείριση  των μεγάλων  καταναλωτών όπως οι Δήμοι και οι ΤΟΕΒ της χώρας, όπου και στις δυο περιπτώσεις είτε για λόγους  άντλησης υδάτων ή για τις ανάγκες φωτισμού, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να τιναχτούν  οι  προϋπολογισμοί και ισολογισμοί  τους στον αέρα και οι πολίτες να επιβαρυνθούν τελικά το επιπλέον κόστος της κατανάλωσης ρεύματος.

Το κόστος για τις ανάγκες  άρδευσης  θα ανεβάσει πάρα πολύ το κόστος της καλλιέργειας αλλά και οι ΟΤΑ που αρδεύουν  περιοχές ευθύνης τους θα αναγκαστούν να μετακυλήσουν το κόστος στους παραγωγούς. Μετά τα  παραπάνω και τις νέες συνθήκες οι οποίες διαμορφώνονται στην διεθνή αγορά ενέργειας,  επιβάλλεται να διαμορφωθούν συνθήκες συνεργασίας και να ξεκινήσει διευρυμένος κύκλος επαφών με τους αρμοδίους, έτσι ώστε να προκύψουν εκπτωτικά προγράμματα  σε μεγάλους καταναλωτές.

Τα θεσμοθετημένα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθούν και να  προκαλέσουν παράλληλα με τις διοικήσεις των ΤΟΕΒ τις απαραίτητες συνθήκες προκειμένου το  αυξημένο κόστος ενέργειας να μην επιβαρύνει καταναλωτές και παραγωγούς. Θα πρέπει να  διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα των ΤΟΕΒ και η εξοικονόμηση πόρων για τους δήμους,  χωρίς ρήτρες αναπροσαρμογής που θα έχουν ως αποτέλεσμα την εξαθλίωση της υπαίθρου και την  υπερχρέωση των δήμων», καταλήγει στην παρέμβαση του ο κ Αργύρης Πανταζής .

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News