Νέα ελληνική Navtex κόντρα στις τουρκικές προκλήσεις - Το «Nautical Geo» στο λιμάνι του Ηρακλείου (photo)

Κρήτη
Νέα ελληνική Navtex κόντρα στις τουρκικές προκλήσεις - Το «Nautical Geo» στο λιμάνι του Ηρακλείου (photo)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Mε νέα navtex η Αθήνα δίνει το πράσινο φως στο ερευνητικό πλοίο να συνεχίσει τις έρευνες ανατολικά της Κρητης - Αυτή τη στιγμή το «Nautical Geo», σημαίας Μάλτας, βρίσκεται δεμένο στο λιμάνι του Ηρακλείου για ανεφοδιασμό

Νέα NAVTEX εξέδωσε ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις περί κυριαρχικών δικαιωμάτων στις θαλάσσιες ζώνες που φτάνουν σχεδόν μέχρι την περιοχή έξι ναυτικά μίλια από τις ανατολικές ακτές της Κρήτης.

Με τη νέα navtex φαίνεται ότι η Αθήνα δίνει το πράσινο φως στο πλοίο να συνεχίσει την επιστημονική του έρευνα στην επίμαχη περιοχή.

Αυτή τη στιγμή το ερευνητικό πλοίο, σημαίας Μάλτας, μισθωμένο από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ για έρευνα που αφορά τον υποθαλάσσιο αγωγό East Med, βρίσκεται δεμένο στο λιμάνι του Ηρακλείου για ανεφοδιασμό. Η Αθήνα παραμένει σε εγρήγορση στην περίπτωση νέων προκλητικών ενεργειών από την γείτονα.

Το χρονικό

Ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex προκειμένου από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, το ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo» με σημαία Μάλτας να πραγματοποιήσει επιστημονικές έρευνες σε περιοχή του Καρπάθιου, του Στενού της Κάσου και ανατολικά της Κρήτης. Οι έρευνες αυτές εντός της ελληνικής ΑΟΖ, ανατολικά της Κρήτης, αφορούν ουσιαστικά την προετοιμασία χάραξης της διαδρομής του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed.

Στην εξέλιξη αυτή, η Τουρκία αντέδρασε εκδίδοντας αντι-Navtex το απόγευμα της ίδιας ημέρας σύμφωνα με την οποία υποστήριζε ότι μέρος της περιοχής που θα πραγματοποιούνται οι έρευνες «βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως δηλώθηκε στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2020 με την επιστολή A/74/757».

Το Nautical Geo βρίσκεται στο τουρκικό «μικροσκόπιο», καθώς η Άγκυρα διεκδικεί μέρος της πίτας από τον μελλοντικό αγωγό EastMed και κατ' επέκταση τη μεταφορά των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη. Στο αφήγημά της η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι έρευνες διεξάγονται στην Τουρκική υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα και με τον σχετικό παράνομο χάρτη που κατέθεσαν στον ΟΗΕ το 2020.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News