Καστέλι: Προκηρύχθηκε το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο - Ο αναπτυξιακός «χάρτης» για το νέο αεροδρόμιο

Κρήτη
Καστέλι: Προκηρύχθηκε το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο - Ο αναπτυξιακός «χάρτης» για το νέο αεροδρόμιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για μια κομβικής σημασίας εξέλιξη αφού το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο του δήμου Μινώα Πεδιάδος θα ορίσει την πολεοδομική οργάνωση και τον καθορισμό χρήσεων γης, της ευρύτερης περιοχής του Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλι

Μια σημαντική πολιτική δέσμευση έναντι του Δήμου Μινώα Πεδιάδος (στο πλαίσιο του αναπτυξιακού έργου του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι) που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί τώρα η νυν κυβέρνηση, φαίνεται πως γίνεται πραγματικότητα.

Ο λόγος για την εκπόνηση ειδικού πολεοδομικού σχεδίου, με σκοπό την ολοκλήρωση του ανώτερου πολεοδομικού σχεδιασμού σε όλη την περιοχή του Δήμου Μίνωα Πεδιάδας.

Το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο του δήμου Μινώα Πεδιάδος περιλαμβάνεται στο πρώτο ''πακέτο'' 5 ειδικών πολεοδομικών σχεδίων ανά τη χώρα που προκηρύχθηκαν από το Τεχνικό Επιμελητήριο για λογαριασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πρόκειται για μια κομβικής σημασίας εξέλιξη και ένα πάγιο αίτημα του δήμου Μινώα Πεδιάδος και της τοπικής κοινωνίας αφού το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο θα ορίσει την πολεοδομική οργάνωση και τον καθορισμό χρήσεων γης, διασφαλίζοντας την άρτια διαμόρφωση, την ορθολογική ανάπτυξη και την προστασία του οικιστικού, του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής του Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου  στο Καστέλι.

Με την ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση του πολεοδομικού σχεδίου θα υπάρχουν πριν την ολοκλήρωση του αεροδρομίου θεσμοθετημένες και συγκεκριμένες χρήσεις γης, με προβλεπόμενες και απαγορευμένες δραστηριότητες, οριοθετήσεις υδατορεμάτων, καθορισμούς κοινόχρηστων χώρων κλπ.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ

Όπως ανακοίνωσε επισήμως πριν από λίγο το Υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας:

Ολοκληρώνεται το πρώτο στάδιο για τη μεγαλύτερη πολεοδομική μεταρρύθμιση στη χώρα με την προκήρυξη των διαγωνισμών για τη σύνταξη μελετών των 5 πρώτων Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων που εντάσσονται στο χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», συνολικού προϋπολογισμού 401,05 εκατ. €.

Για πρώτη φορά υλοποιείται για πάνω από το 70% της Επικράτειας παράλληλος πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός με ακρίβεια και αυστηρές προδιαγραφές που θα θέσουν κανόνες και θα βάλουν τάξη στον χώρο συντεταγμένα και με ασφάλεια δικαίου, με τη θεσμική θωράκιση από το Συμβούλιο της Επικρατείας και την έκδοση των αντίστοιχων Προεδρικών Διαταγμάτων.

Οι προκηρύξεις που δημοσιεύονται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ως αναθέτουσα αρχή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που είναι ο κύριος του συνολικού έργου, αφορούν στα εξής πέντε Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια:

  1. Δήμου Μινώα Πεδιάδας
  2. Δήμου Θήρας
  3. Δήμου Μυκόνου
  4. Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας (Δήμου Πύργου και Δήμου Ήλιδας)
  5. Δήμου Κορινθίων & Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας -Αγ. Θεοδώρων.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News