Τηλεφωνικές απάτες: Διεκόπη η δίκη για τους δύο που παρίσταναν τους αστυνομικούς

Κρήτη
Τηλεφωνικές απάτες: Διεκόπη η δίκη για τους δύο που παρίσταναν τους αστυνομικούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δράση της σπείρας φέρεται να διήρκεσε από τον Φεβρουάριο του 2019 έως τον Απρίλιο του ίδιου έτους

Σε περίπου ένα μήνα από σήμερα θα διεξαχθεί τελικά η δίκη για τη σπείρα, μέλη της οποίας τηλεφωνούσαν σε ανυποψίαστους πολίτες και παριστάνοντας τους αστυνομικούς, τους ενημέρωναν ψευδώς ότι κάποιο στενό συγγενικό τους πρόσωπο έχει εμπλακεί σε τροχαίο δυστύχημα με θύμα ένα μικρό παιδί.

Η δράση της σπείρας φέρεται να διήρκεσε από τον Φεβρουάριο του 2019 έως τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Οι εμπλεκόμενοι φέρονται να είχαν προβεί σε πλήθος τηλεφωνικών απατών, στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, εξαπατώντας ουκ ολίγους συντοπίτες μας, από τους οποίους είχαν καταφέρει να αποσπάσουν χιλιάδες ευρώ.

Η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό επρόκειτο να γίνει σήμερα 22 Σεπτεμβρίου  από το Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης. Ωστόσο, η Έδρα διέκοψε τη δίκη, καθώς ένας από τους δυο κατηγορούμενους (ο 64χρονος Κρητικός) δεν είχε δικηγόρο.

Έτσι, το δικαστήριο έπρεπε να προβεί στο διορισμό συνηγόρου υπεράσπισης για τον εν λόγω κατηγορούμενο. Μετά το διορισμό του, ο δικηγόρος έπρεπε να λάβει γνώση της δικογραφίας για να ασκήσει τα υπερασπιστικά του καθήκοντα κι ως εκ τούτου η Έδρα διέκοψε τη δίκη, η οποία θα διεξαχθεί στις 26 Οκτωβρίου.

Διαβάστε ακόμη: Δύο στο σκαμνί για τηλεφωνικές απάτες - Παρίσταναν τους αστυνομικούς

Εκτός από τον 64χρονο, στην υπόθεση εμπλέκεται κι ένας 49χρονος αλλοδαπός. Αμφότεροι καταδικάστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2020 σε ποινή κάθειρξης 9 ετών από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης.

Ο 49χρονος Βούλγαρος πήρε τον δρόμο για τη φυλακή, ωστόσο ο 64χρονος αφέθηκε ελεύθερος, καθώς το δικαστήριο αποφάσισε η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό τον Σεπτέμβριο του 2020, ο 49χρονος είχε αρνηθεί ότι εμπλέκεται στην υπόθεση. Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι, όταν συνελήφθη, βρισκόταν στην Κρήτη μόνο λίγες εβδομάδες.

Ο συγκατηγορούμενός του φέρεται να ισχυρίστηκε ότι είχε παραλάβει δύο φορές χρήματα για λογαριασμό του 49χρονου, χωρίς, ωστόσο, να έχει την παραμικρή ιδέα για τις απάτες.

Το σύνηθες μοτίβο της σπείρας κινείτο τις περισσότερες περιπτώσεις ως εξής: Οι απατεώνες τηλεφωνούσαν τυχαία στα υποψήφια θύματά τους (συνήθως ηλικιωμένους) και τα ενημέρωναν ψευδώς ότι ο γιος τους ή η κόρη τους είχε προκαλέσει τροχαίο δυστύχημα κατά το οποίο είχε σκοτωθεί ένα ανήλικο παιδί.

Η δράση των φερόμενων απατεώνων φέρεται να εκτυλίχθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2019.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει τότε γνωστά, περισσότεροι από 180 πολίτες είχαν ενημερώσει την τοπική ΕΛ.ΑΣ. ότι άγνωστοι τούς εξαπάτησαν ή είχαν επιχειρήσει να τους εξαπατήσουν με τον επίμαχο τρόπο, τηλεφωνικώς.

Στο κατηγορητήριο της περυσινής δίκης, πάντως, περιλαμβάνονταν συνολικά 12 απάτες και άλλες 4 απόπειρες απάτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News