Απόσταξη κρίσης: Λύση 2 εκατ. ευρώ για τους αμπελουργούς

Κρήτη
Απόσταξη κρίσης: Λύση 2 εκατ. ευρώ για τους αμπελουργούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Βουλή το θέμα για τις ελληνοποιήσεις

Η έγκριση του αιτήματος των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και Νάουσας, μετά από συντονισμένες ενέργειες του προέδρου της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμου Ιερωνυμάκη και παρέμβαση του ευρωβουλευτή Μανόλη Κεφαλογιάννη, για την απόσταξη κρίσης, από τη μια, και η επίκληση του πρόσφατου δημοσιεύματος της “Νέας Κρήτη” στη Βουλή από 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις ελληνοποιήσεις στο κρασί, από την άλλη, οδηγούν σε ευχάριστες “αναταράξεις” στον τομέα του κρασιού.

Χθες ο Μανόλης Κεφαλογιάννης ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκαν τα επιπλέον 2 εκατομμύρια ευρώ για την επέκταση της απόσταξης κρίσης, ενώ οι καταγγελίες του προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ, Χρήστου Μάρκου, στην εφημερίδα «ΝΚ», για τις αθρόες εισαγωγές κρασιών που μετά ελληνοποιούνται γιατί έτσι πωλούνται σε τιμές ανώτερες των ξένων, έχουν πλέον συμπεριληφθεί στην ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρου Αραχωβίτη.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μανόλη Κεφαλογιάννη αναφέρει τα εξής: «Μετά από συντονισμένες ενέργειες του προέδρου της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμου Ιερωνυμάκη και παρέμβαση του ευρωβουλευτή Μανόλη Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, και η γενική γραμματέας του υπουργείου, Χριστιάνα Καλογήρου, έκαναν δεκτή την πρόταση και ενέκριναν τα αδιάθετα εγκεκριμένα ποσά από τα προγράμματα αναδιάρθρωσης οιναμπέλων και προώθησης, διαφήμισης και προβολής του προϊόντος να διατεθούν στην απόσταξη κρίσης στην Κρήτη.

Τα αδιάθετα επιπλέον ποσά που θα διατεθούν στην απόσταξη κρίσης, πλέον των ήδη 9 εκατ. ευρώ που έχουν προγραμματιστεί, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Μια πολύ θετική εξέλιξη για τους αμπελοκαλλιεργητές της Κρήτης».

Στη Βουλή το θέμα της “Ν.Κ.” για τις ελληνοποιήσεις

Στις 15 Σεπτεμβρίου την ώρα που οι συνεταιριστικές οργανώσεις στο Ηράκλειο και τη Νάουσα έχουν αποθέματα κρασιών και αγοράζουν οινοστάφυλα κάνοντας κοινωνική πολιτική, τα οποία και τα διοχετεύουν εξ ανάγκης στη συνέχεια στις... χωματερές, το επίσημο κράτος κάνει τα “στραβά μάτια” σε μεγάλες εισαγωγές κρασιών άγνωστης και αμφιβόλου ποιότητας, από τη Βουλγαρία, τα Σκόπια και την Ιταλία (προέλευσης Μαγκρέμπ), αφήνοντάς τα στη συνέχεια να μπουν δίχως καθόλου ελέγχους στην ελληνική αγορά και να... ελληνοποιηθούν.

Τη σοβαρή αυτή καταγγελία είχε κάνει στη “Νέα Κρήτη” ο παλαιότερος - ίσως - πρόεδρος συνεταιριστικής οργάνωσης της χώρας, και συγκεκριμένα της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), Χρήστος Μάρκου, τονίζοντας πως έχει στη διάθεσή του ακόμα και ονόματα επιτηδείων και πως, αν του τα ζητήσουν αρμοδίως, θα τα αποκαλύψει.

«Θέλω απλά να “ξεκαθαρίσει” η αγορά. Το “ελληνικό κρασί” να είναι ελληνικό, και όχι ξένο που το φέρνουν από τη Βουλγαρία ή από τα Σκόπια ή από την Ιταλία σε τιμές εξευτελιστικές και το ελληνοποιούν. Αυτό συμβαίνει ακόμα και σήμερα που μιλάμε. Θέλουν ονόματα; Θα τους τα δώσω τα ονόματα. Να μου τα ζητήσουν κι εγώ θα τους τα δώσω. Τα ξέρουν πάρα πολύ καλά. Αλλά κάνουν τα στραβά μάτια. Και αντί να στείλουν τους ελέγχους εκεί που πρέπει, τους στέλνουν αλλού και δεν τους λένε τίποτα, υποτίθεται», είχε καταγγείλει κατηγορηματικά στην εφημερίδα μας ο Χρήστος Μάρκου.

Στην ερώτησή μας για το ποιοι μπορεί να εμπλέκονται στα κυκλώματα αυτά, ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ ήταν εξίσου κατηγορηματικός: «Μια γνωστή εταιρεία κρασιού δεν το διακινδυνεύει. Βάζει τα τσιράκια της από κάτω και παίζουν αυτό τον ρόλο. Και φέρνουν με αυτό τον τρόπο κρασιά από τη Βουλγαρία, τα Σκόπια και από την Ιταλία, της οποίας το κρασί δεν είναι ιταλικό. Προέρχεται από τις χώρες του του Μαγκρέμπ, από τη Βόρεια Αφρική δηλαδή...».

Στο ερώτημά μας αν αυτό το κρασί είναι κρασί ποιότητας, ο συνεταιριστής ήταν κατηγορηματικός: «Όχι βέβαια. Αλλά ενώ αυτά είναι θέματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εκείνο περί άλλα τυρβάζει. Κι ενώ πέρυσι υπήρξε μια κάμψη στις εισαγωγές, αφού όλες οι χώρες λόγω κορωνοϊού έκλεισαν τα σύνορά τους, φέτος οι εισαγωγές των κρασιών είναι σε επίπεδα πάνω από αυτά της περυσινής χρονιάς. Αντί να στηρίξουν, δηλαδή, το κρασί, που είναι από τα πιο φτηνά προϊόντα - ίσως και το φτηνότερο - στηρίζουν άλλου είδους συμφέροντα...».

Η ερώτηση 40 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Το δημοσίευμα της “Ν.Κ.” λοιπόν, για το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων οίνου, έθεσαν υπόψη του αρμόδιου υπουργού ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας Σωκράτης Βαρδάκης και ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος Σταύρος Αραχωβίτη, με ερώτησή τους, την οποία συνυπογράφουν ακόμα 38 βουλευτές.

Όπως επισημαίνεται μέσω της ερώτησης, ενώ υπάρχουν αρμόδιοι ελεγκτικοί φορείς για την αποφυγή πρακτικών ελληνοποιήσεων εισαγόμενων προϊόντων, υπάρχουν καταγγελίες για αθρόες εισαγωγές οίνου αμφιβόλου ποιότητας, από άλλες χώρες, ο οποίος παρανόμως ελληνοποιείται.

Ακολουθεί η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα “Να ενταθούν οι έλεγχοι για περιπτώσεις ελληνοποίησης εισαγόμενου κρασιού”:

«Στην Ελλάδα υπάρχουν αρμόδιοι ελεγκτικοί φορείς για την αποφυγή πρακτικών ελληνοποιήσεων εισαγόμενων προϊόντων. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, από το περίπτερο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δήλωσε ότι θα παταχθούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις και μάλιστα ότι αυτό γίνεται ήδη πράξη.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν καταγγελίες για αθρόες εισαγωγές οίνου αμφιβόλου ποιότητας, από άλλες χώρες, ο οποίος παρανόμως ελληνοποιείται.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρόσφατες καταγγελίες του προέδρου της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), “...τη στιγμή που οι συνεταιριστικές οργανώσεις στο Ηράκλειο και στη Νάουσα έχουν αποθέματα κρασιών και αγοράζουν οινοστάφυλα στο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής, τα οποία τα διοχετεύουν εξ ανάγκης στις χωματερές, το επίσημο κράτος κάνει τα “στραβά μάτια” σε μεγάλες εισαγωγές κρασιών άγνωστης και αμφιβόλου ποιότητας, αφήνοντάς τα στη συνέχεια δίχως ελέγχους στην ελληνική αγορά να ελληνοποιηθούν”.

Κατόπιν τούτου θεωρούμε ότι το αρμόδιο υπουργείο οφείλει να ζητήσει και να ερευνήσει τα στοιχεία τα οποία έχει ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ και βάσει των οποίων έκανε τη δημόσια καταγγελία.

- Επειδή, ενδεχομένως, κινδυνεύει η δημόσια υγεία,

- Επειδή, ενδεχομένως, υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας,

- Επειδή η αμπελουργία στη χώρα μας έχει τάση συρρίκνωσης και χρήζει στήριξης και

- Επειδή, ο ελληνικός οίνος και η ομολογουμένως υψηλή ποιότητά του θα πρέπει να προστατευτούν,

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να ελεγχθεί η παράνομη ελληνοποίηση εισαγόμενου οίνου που πλήττει την ελληνική οινοποιία;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να προφυλαχθεί η υγεία των καταναλωτών;
  3. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να παταχθούν περιπτώσεις αισχροκέρδειας;

Οι ερωτώντες βουλευτές: Σωκράτης Βαρδάκη, Σταύρος Αραχωβίτης, Ελευθέριος Αβραμάκης, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Τρύφων Αλεξιάδης, Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου, Θεοδώρα (Δώρα) Αυγέρη, Άννα Βαγενά, Καλλιόπη Βέττα, Ιωάννης Γκιόλας, Θεόδωρος Δρίτσας, Νικόλαος Ηγουμενίδης, Εμμανουήλ Θραψανιώτης, Διονύσιος-Χαράλαμπος Καλαματιανός, Ειρήνη (Νίνα) Κασιμάτη, Σπυρίδων Λάππας, Κυριακή Μάλαμα, Χαράλαμπος (Χάρης) Μαμουλάκης, Κωνσταντίνος Μάρκου, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Κωνσταντίνος Μπάρκας, Ιωάννης Μπουρνούς, Αθανάσιος (Θάνος) Μωραΐτης, Αθανάσιος (Σάκης) Παπαδόπουλος, Αικατερίνη Παπανάτσιου, Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα, Παύλος Πολάκης, Παναγιού (Γιώτα) Πούλου, Ιωάννης Ραγκούσης, Ιωάννης Σαρακιώτης, Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, Νικόλαος Συρμαλένιος, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Γεώργιος Τσίπρας, Σωκράτης Φάμελλος, Νικόλαος Φίλης, Δημήτριος Χαρίτου, Ραλλία Χρηστίδου και Γεώργιος Ψυχογιός».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News