Κρήτη

Περιφέρεια Κρήτης: Συμμετέχει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την αντισεισμική προστασία των ιστορικών μνημείων και κτιρίων

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg – ADRION και το έργο “ADRISEISMIC” συμμετέχει ενεργά η Περιφέρεια Κρήτης

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg - ADRION και το έργο "ADRISEISMIC" συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης ως εταίρος, για την αντισεισμική προστασία του δομημένου περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των ιστορικών μνημείων και κτιρίων που αποτελούν σύμβολα της τοπικής, πολιτιστικής ταυτότητας και πυρήνες κοινωνικο-οικονομικού ιστού των περιοχών της Αδριατικής.

Το έργο ξεκίνησε το Μάρτιο 2020 με διάρκεια 30 μήνες και σήμερα πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της μελέτης περίπτωσης, στην Μπολόνια της Ιταλίας. Στόχος ήταν η ενημέρωση και κατανόηση των κύριων κατασκευαστικών χαρακτηριστικών και οικοδομικών τεχνικών στην τοπική πολιτιστική κληρονομιά καθώς και τον εκσυγχρονισμό τεχνικών για τη μείωση σεισμικής τρωτότητας του ιστορικού οικοδομικού περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα της συνάντησης περιείχε ιστορική ανασκόπηση της αρχιτεκτονικής των κτιρίων του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, πληροφορίες για τη σεισμική τρωτότητα του αστικού σχεδιασμού μέσω μελέτης περίπτωσης της Περιφέρειας Emilia-Romagna, παραδείγματα ανακατασκευών και τεχνικών προστασίας στα ιστορικά τοπικά κτίρια, παρουσίαση των κτιρίων από τον Μεσαίωνα στον 12ο αιώνα καθώς και λεπτομερή περιγραφή κατασκευαστικών λύσεων στα κτίρια αυτά. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με δύο ξεναγήσεις, στην πλατεία στην οποία βρίσκονται τα κτίρια προς διερεύνηση καθώς και στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από 8 διαφορετικούς φορείς των χωρών που συμμετέχουν στο έργο, από Ιταλία, Κροατία, Αλβανία, Ελλάδα με την Περιφέρεια Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης, η Σλοβενία, Σερβία.

Επίσης στην Ιταλία ταξίδεψαν και εξωτερικοί ενδιαφερόμενοι από κάθε χώρα, που συνδέονται με τα παραγόμενα αποτελέσματα του προγράμματος προκειμένου να ενημερωθούν, συνεισφέρουν και ανταλλάξουν πρακτικές και τεχνικές εφαρμογές για τη μείωση της σεισμικής τρωτότητας στα ιστορικά κτίρια

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια