Στ. Γαβαλάς: Στο τιμόνι της «Κρητών Ένωσις», τον ενιαίο φορέα για το κρητικό παρθένο ελαιόλαδο

Κρήτη
Στ. Γαβαλάς: Στο τιμόνι της «Κρητών Ένωσις», τον ενιαίο φορέα για το κρητικό παρθένο ελαιόλαδο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δημιουργία του ενιαίου φορέα για το κρητικό παρθένο ελαιόλαδο «Κρητών Ένωσις» είναι ιστορικής σημασίας - Τι δήλωσε στο neakriti.gr ο προσωρινός πρόεδρος, Σταύρος Γαβαλάς

Από σήμερα, ο πρώτος Ενιαίος Φορέας Ελαιολάδου στην Κρήτη «Κρητών Ένωσις» έχει καταστατικό.

Πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης, είναι ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου, Σταύρος Γαβαλάς, μετά και από τις υπογραφές του καταστατικού ίδρυσης και λειτουργίας, στην πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Μιλώντας στο neakriti.gr, ο κ. Γαβαλάς, χαρακτήρισε «ιστορικό» αυτό το γεγονός, όχι μόνο για το συνεταιριστικό κίνημα αλλά και για το κρητικό ελαιόλαδο, που πλέον μέσω του φορέα, θα «φεύγει» από το νησί ως ΠΓΕ με ένα  όνομα, ενώ θα γίνονται από κοινού όλες οι διαδικασίες, μέσα από τη συνεργασία των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών και των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών – μελών της ΑΕΣ «Κρητών Ένωσις Α.Ε».

«Καταφέραμε να κάνουμε ό,τι δεν είχαμε καταφέρει τα προηγούμενα 15 με 20 χρόνια. Όλες οι μεγάλες συνεταιριστικές οργανώσεις να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Και να βγούμε όλοι μαζί ενιαία. Να συγκεντρώσουμε, να τυποποιήσουμε και να προωθήσουμε, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Κρήτης, κυρίως στο εξωτερικό χωρίς όμως να αποκλείουμε και τη μεγάλη εσωτερική αγορά, που καταναλώνει πολύ ελαιόλαδο», δήλωσε χαρακτηριστικά, ο συνεταιριστής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλες οι υποδομές υπάρχουν. Και αυτό που απομένει είναι να βγει μία ετικέτα για το κρητικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Εξάλλου, φέτος, ο φορέας θα μπορεί να μπει στην αγορά και να ανακοινώσει τιμές παραγωγού, ώστε να παίξει έναν ρόλο παρέμβασης προς όφελος των συμφερόντων του ελαιοπαραγωγικού κόσμου της Κρήτης.

Από κει και πέρα, θα ληφθούν σύντομα και οι αποφάσεις για τις εγκαταστάσεις που θα επιλεγούν για την κοινή αποθήκευση, επεξεργασία και τυποποίηση του κρητικού, συνεταιριστικού ελαιολάδου. «Με αυτή την κίνηση και ο παραγωγός θα απολαύσει καλύτερες τιμές και το εξαιρετικό – παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης θα μπει σε αγορές που δεν έχει αυτή τη στιγμή και θα δώσουμε μάχες και κατά της νοθείας και εναντίον όλων των πρακτικών εκείνων, που υποβαθμίζουν και υπονομεύουν, τόσο το προϊόν όσο και την ποιότητα του», όπως χαρακτηριστικά τονίζει.

Η προσωρινή διοίκηση

Σύμφωνα με την απόφαση:

  • Πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης είναι ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ, Σταύρος Γαβαλάς,
  • Διευθύνουσα Σύμβουλος του φορέα είναι η πρώην αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας Κρήτης, Θεανώ Βρέντζου
  • Πρώτος αντιπρόεδρος είναι ο πρόεδρος της οργάνωσης των Χανίων Χαρίλαος Βλαζάκης.
  • Δεύτερος αντιπρόεδρος είναι ο πρόεδρος του ΕΑΣ Μυλοποτάμου, Μανόλης Κουγιουμτζής
  • Τρίτος αντιπρόεδρος είναι ο πρόεδρος της ΕΑΣ  Μεραμβέλλου, Νίκος Ζαχαριάδης.
  • Οι υπόλοιποι τέσσερις πρόεδροι είναι οι: Μανόλης Μπέρκης από την Ένωση Πεζών, Γιάννης Γλεντζάκης από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ρεθύμνου, Χαράλαμπος Δραγασάκης, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιεράπετρας
  • και οι Βασίλης Κουτσαυτάκης από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γραμβούσας, καθώς και ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσαράς Αντώνης Κυριακάκης είναι τα μέλη του οργάνου

Θα ακολουθήσει η σύγκλιση της γενικής Συνέλευσης των μελών του φορέα, προκειμένου να γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη της πρώτης διοίκησης.

Στα τέλη Νοεμβρίου, αναμένεται και η πρώτη μεγάλη παρέμβαση του φορέα στην αγορά ελαιολάδου, ώστε να βγει και να ανακοινώσει τις τιμές εκκίνησης προς τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης, ξεκινώντας στη συνέχεια την συγκέντρωση του χρυσοφόρου προϊόντος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News