Μερική αναδίπλωση Κούλογλου μετά τις αναταράξεις για την «ισοπαλία»

Κρήτη
Μερική αναδίπλωση Κούλογλου μετά τις αναταράξεις για την «ισοπαλία»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις εντυπώσεις που προκάλεσε η αρχική του δήλωση για «ισοπαλία» μεταξύ των Μητσοτάκη και Τσίπρα όσον αφορά στις παρουσίες τους στη ΔΕΘ, επιχείρησε να μετριάσει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου

Στροφή 180 μοιρών έκανε ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, ύστερα από τον εσωκομματικό σεισμό που προκάλεσε το κείμενο του για «ισοπαλία» μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Οι πολιτικές αναταράξεις ήταν έντονες καθώς πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πήραν ξεκάθαρη θέση με μερικούς εξ΄ αυτών να υποστηρίζουν πως ο κ. Κούλογλου έβαλε ένα άτυχο αυτογκολ.

«Για να σταματήσει η προσπάθεια δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων με αφορμή μια ενδεχομένως άστοχη διατύπωσή μου, ξεκαθαρίζω ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ αποτελεί αναγκαιότητα να προκύψει από τη λαϊκή ετυμηγορία μια προοδευτική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, που θα αναλάβει το δύσκολο έργο της αποκατάστασης της κοινωνικής συνοχής που έχει διαρρήξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι προφανές ότι σε αυτή τη κατεύθυνση θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στο συλλογικό στόχο για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν», αναφέρει ο κ. Κούλογλου.

Το χρονικό της «ισοπαλίας»

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Δευτέρας, υπεραμυνόμενος της αρχικής του τοποθέτησης περί «ισοπαλίας», είχε απαντήσει προς πάσα κατεύθυνση: «Είμαι 30 χρόνια στη δημοσιογραφία και κανείς δεν θα μου αφαιρέσει το δικαίωμα του λόγου. Και οι ευρωβουλευτές πρέπει να συμβάλουν, στο καλό της παράταξης αλλά και της χώρας. Ήταν μία ισοπαλία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εκτός έδρας. Δεν θέλω να ασχοληθώ με τις αναρτήσεις του Πολάκη, έχω πιο σημαντικά πράγματα», είπε ο κ. Κούλογλου (στο Action24) και πρόσθεσε: «Ο κύριος Πολάκης είναι καλός αλλά για να κάνει εκστρατεία άλλων κομμάτων. Για παράδειγμα τον κύριο Κυμπουρόπουλο τον έβγαλε πρώτο ευρωβουλευτή σε σταυρούς και με ρεκόρ για τη ΝΔ. Κόντεψε να φτάσει τον Γλέζο, πέρασε τον Μεϊμαράκη στις τελευταίες ευρωεκλογές. Ο κ. Πολάκης κάνει καλές προεκλογικές καμπάνιες».

Τσακαλώτος: Κάθε στέλεχος στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκφράζει δημόσια και ελεύθερα την άποψή του

Έναν απροσδόκητο σύμμαχο βρήκε ο Στέλιος Κούλογλου σε αυτήν την κατακραυγή και αυτός δεν είναι άλλος από τον πρώην Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος υποστήριξε πως το κάθε στέλεχος στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκφράζει δημόσια και ελεύθερα την άποψή του χωρίς να υπάρχει φόβος κατακραυγής. «Δεν είμαστε σταλινικό κόμμα, δεν υπακούμε τυφλά, εκφραζόμαστε ελεύθερα, ο καθένας έχει το ύφος του, είτε διαφωνείς είτε συμφωνείς, με συντροφικό τρόπο μπορούμε να λύσουμε τις διαφωνίες μας», δήλωσε μεταξύ άλλων στον Αθήνα 9.84, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στην πρώτη του τοποθέτηση ο κ. Κούλογλου είχε υποστηρίξει πως «η μάχη Μητσοτάκη-Τσίπρα στη ΔΕΘ κράτησε μια εβδομάδα αλλά δεν έβγαλε νικητή».

Αμέσως μετά, πληθώρα στελεχών άσκησαν κριτική στον Στέλιο Κούλογλου θεωρώντας τον πως με τη στάση του υποβαθμίζει την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να αφήσει τις εσωκομματικές έχθρες και αντιπαραθέσεις και να αυτοπαρουσιαστεί ενωτικός με σκοπό την παρουσίαση ενός βιώσιμου εναλλακτικού σχεδίου διακυβέρνησης. Η κίνηση του Κούλογλου σε αυτό το κύμα αντιδράσεων  ήταν να αναθεωρήσει το κείμενό του και να ζητήσει από τον ελληνικό λαό μια προοδευτική κυβέρνηση με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι αντιδράσεις των στελεχών ήταν έντονες. Η ρητορική των στελεχών ήταν επικριτική, καθώς θεώρησαν τη στάση του αρκετά αρνητική ως προς την εικόνα που επιθυμεί να παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τζανακόπουλος: Όλα κινούνται στη σφαίρα μιας κακής ποιότητας δημοσιογραφίας

Δριμεία κριτική στον Στέλιο Κούλογλου εξαπέλυσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος μίλησε στο Kontra. «Εκθέτει τον ίδιο του τον εαυτό, αλλά η πολιτική δεν είναι αρένα για να μιλάμε για ισοπαλίες. Όλα αυτά κινούνται στη σφαίρα μιας κακής ποιότητας δημοσιογραφίας».

«Οι θέσεις του κ. Τσίπρα ήταν πολύ καθαρές και κατανοητές. Η πολιτική του κ. Μητσοτάκη είναι για το 5% της ελληνικής κοινωνίας, η δική μας για το 95%. Ο κ. Μητσοτάκης κινείται βάσει της ιδεολογικής του εμμονής με γνώμονα το μεγάλο κεφάλαιο. Είναι δύο κόσμοι που συγκρούονται» υποστήριξε ο πρώην υπουργός Επικρατείας.

Παπαδημούλης: Όχι ισοπαλία

Ο Δημήτρης Παπαδημούλη με τη σειρά του υποστήριξε πως η νίκη απαιτεί πρόγραμμα, συλλογική προσπάθεια, πειστικότητα και συνοχή και βέβαια όχι αυτογκολ

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του αναφέρει: «Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε με επιτυχία τους συλλογικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ 2021. Για να πετύχουμε, χρειαζόμαστε και μπορούμε την νίκη στις εκλογές. Όχι ισοπαλία. Όλοι και όλες μαζί. Με πρόγραμμα, συλλογική προσπάθεια, πειστικότητα και συνοχή. Και φυσικά όχι αυτογκολ».

Παρέμβαση έκανε και ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης ο οποίος υποστήριξε πως πρέπει να πάρουν την πρωτοβουλία τα αρμόδια όργανα για τη θεσμική στάση του κ. Αρβανίτη.

«Θεωρώ ότι δεν είναι δυνατόν να δημιουργεί προσωπική ατζέντα. Και δεύτερον, δεν είναι δυνατόν να έχουμε ερωταπαντήσεις στελεχών στο facebook», δήλωσε μεταξύ άλλων μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο» της Θεσσαλονίκης ο κ. Αρβανίτης, προσθέτοντας πως «όταν είσαι μέλος του κόμματος και ευρωβουλευτής υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες και δεν μπορείς να αλλάζεις ατζέντα μερικές ώρες μετά την ομιλία του προέδρου του κόμματος».

«Η προσωπική μου γνώμη είναι πως είναι τελείως άτοπο, λάθος, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα η άποψη του. [..] Το παιχνίδι έχει κανόνες σε ότι αφορά τις διαδικασίες, δεν είμαστε πολιτευτές, είμαστε επαγγελματικά στελέχη του κόμματος», ανέφερε στη συνέχεια ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο κ. Αρβανίτης πρόσθεσε: «ενοχλούμαι πάρα πολύ όταν ο καθένας, για όποιο λόγο, και δεν είναι μόνο ο Κούλογλου, αλλάζει την ατζέντα όταν το κόμμα πάει να πάρει μια στροφή ή να βάλει ένα θέμα. Το θεωρώ λάθος. [..] Η αριστερά δεν είναι αυτό, υπάρχουν όργανα, συντεταγμένες και διαδικασίες. Σε όποιον αρέσει, σε όποιον δεν αρέσει καλό ταξίδι και να είναι καλά. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα, ο κόσμος έχει σοβαρά προβλήματα και δεν μπορεί να ασχολείται με το εγώ του καθενός».

Ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας έστειλε επίσης μήνυμα στον ευρωβουλευτή, γράφοντας: «Είμαστε διαφορετικοί κόσμοι ιδεολογικά, στρατηγικά, αξιακά με τη Ν.Δ. Τσίπρας με την κοινωνία και πρόγραμμα κοστολογημένο. Μητσοτάκης με την παρασιτική ολιγαρχία. Πού την είδαν κάποιοι την ισοπαλία; Η προοδευτική διακυβέρνηση δεν έχει ανάγκη πρωθυπουργό μαριονέτα του συστήματος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News