Κρήτη

Ιερωνυμάκης: Μειωμένη κατά 75% η παραγωγή σταφυλιού και σταφίδας

Φέτος η χρονιά κινήθηκε στους 5.000 τόνους σταφύλι, ενώ η σταφίδα δεν ξεπέρασε τους 50 τόνους, δηλώνει ο πρόεδρος της Oμάδας Αμπελουργών - Ελαιοπαραγωγών του νομού Ηρακλείου, Πρίαμος Ιερωνυμάκης

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι παραγωγοί σταφιλιού και σταφίδας του νομού Ηρακλείου, καθώς η παραγωγή στα συγκεκριμένα αγροτικά είδη κινήθηκε σε αρκετά χαμηλά επίπεδα για το 2021. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών - Ελαιοπαραγωγών του νομού, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, η φετινή παραγωγή κινήθηκε μειωμένη κατά 75% σε σχέση με τις προηγούμενες.

Η συνολική παραγωγή των σταφυλιών φέτος ανήλθε στους 5.000 τόνους, όταν κατά μέσο όρο τα πρηγούμενα χρόνια ήταν περίπου 20.000. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υγειονομική κρίση και οι θερμές ημέρες του καλοκαιριού διάβρωσαν το σταφύλι και τη σταφίδα. Κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, μεγάλη μερίδα των παραγωγών είδαν τις περιουσίες και τις παραγωγές τους να καταστρέφονται, απόροια αφενός των περιοριστικών μέτρων και των lockdown για την αντιμετώπιση της διασποράς του νέου κορωνοϊού και αφετέρου των υψηλών θερμοκρασιών τους προηγούμενους μήνες.

Οι αμπελουργοί τοποθετήθηκαν δημόσια, απευθύνοντας έκκληση προς πάσα κατεύθυνση για βοήθεια. Ύστερα από σχεδόν ενάμησι μήνα διαβουλέυσεων μεταξύ αγροτοσυνδικαλιστών και Περιφέρειας, ο ο πρόεδρος της Oμάδας Αμπελουργών - Ελαιοπαραγωγών του νομού Ηρακλείου, Πρίαμος Ιερωνυμάκης επιβεβαίωσε τη δραματική κατάσταση των παραγωγών: «Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν καταστρέψει μεγάλος μέρος της ηρακλειώτικης παραγωγής. Η παραγωγή κινείται στα αρκετά χαμηλά επίπεδα και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε ως Οργάνωση. Πολλοί παραγωγοί βρίσκονται σε δραματική κατάσταση. Είχαμε υποστηρίξει πως η παραγωγή δε θα ξεπερνούσε τους 5000 τόνους στο Ηράκλειο και πλέον τέλη Σεπτεμβρίου επιβεβαιώσαμε το συγκεκριμένο ισχυρισμό» , αναφέρει ο κ. Ιερωνυμάκης.

Σημαντικές απώλειες και στη σταφίδα

Σύμφωνα με τον κ. Ιερωνυμάκη, «η παραγωγή της σταφίδας άγγιξε πέρυσι τους 200 τόνους. Φέτος η χρονιά είναι προβληματική, καθώς μετά βίας άγγιξε τους 50 τόνους. Είναι αρκετά μικρή η παραγωγή εάν αναλογιστούμε πως τις προηγούμενες χρονιές ξεπερνούσαμε τους 200 τόνους.  Η μείωση είναι αισθητή. Από τους 200 τόνους που παρήχθησαν πέρυσι, υπάρχει ένα απόθεμα που παραμένει στις αποθήκες παραγωγών και εργοστασίων.  Το μεγαλύτερο σύνολο της φετινής παραγωγής και συγκεκριμένα ένα ποσοστό της τάξης του 90% έχει πουληθεί από τους παραγωγούς στα εργοστάσια. Το πρόβλημα παραμένει. Οι τιμές της σταφίδας είναι εξευτελιστικές. Αυτή τη στιγμή ο παραγωγός πουλάει τη σταφίδα σε εξευτελιστική τιμή της τάξης του 1,30- 1,50 ευρώ το κιλό. Δυστυχώς, για τους παραγωγούς τις σταφίδας, επόμενη μέρα δεν υπάρχει».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ιερωνυμάκης μίλησε για τις ελληνοποιήσεις προϊόντων από το εξωτερικό. Αγροτικά προϊόντα διοχετεύονται στη χώρα μας και «ελληνοποιούνται» όταν, όπως τόνισε, την ίδια στιγμή που ο Έλληνας παραγωγός παλεύει για την επόμενη μέρα, η διαδικασία αυτή έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό ανταγωνισμό.

Υπενθυμίζεται πως κύριες χώρες εισαγωγής της σταφίδας στη χώρας μας είναι η Τουρκία και το Ιράκ. «Εμείς ως παραγωγοί, έχουμε σοβαρό πρόβλημα  με την «ελληνοποίηση της σταφίδας». Δεν μιλάω για τις συσκευασμένες σταφίδες, αλλά για την αθρόα σταφίδα. Η αθρόα σταφίδα διοχετεύεται από την Τουρκία και το Ιράκ και κατόπιν τιμολογείται ως ελληνική. Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τον Έλληνα παραγωγό. Ο Έλληνας παραγωγός βρίσκεται σε μια απελπιστική κατάσταση και πρέπει να στηριχθεί», καταλήγει ο πρόεδρος της Oμάδας Αμπελουργών - Ελαιοπαραγωγών του νομού Ηρακλείου, Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια