ΕΑΣΗ: «Πέφτουν» οι υπογραφές για τον Παγκρήτιο Φορέα Ελαιολάδου «ΑΕΣ Κρητών Ένωσις Α.Ε.»

Κρήτη
ΕΑΣΗ: «Πέφτουν» οι υπογραφές για τον Παγκρήτιο Φορέα Ελαιολάδου «ΑΕΣ Κρητών Ένωσις Α.Ε.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα τέλη Νοεμβρίου θα βγει μπροστά να παρέμβει στην αγορά του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, ο νέος φορέας της μεγαλονήσου

«Σάρκα και οστά», μετά από τα “σαράντα κύματα” τα οποία πέρασε μέσα στον τελευταίο χρόνο λόγω των προβλημάτων της πανδημίας του κορονοϊού και όχι μόνο, αναμένεται να πάρει σήμερα ο “πολλά υποσχόμενος” για το κρητικό ελαιόλαδο και τα συμφέροντα των ελαιοπαραγωγών της μεγαλονήσου, Φορέας Ελαιόλαδου, αφού το μεσημέρι στα γραφεία της ΕΑΣΗ θα υπογραφεί το καταστατικό του, με την επωνυμία “ΑΕΣ Κρητών Ένωσις Α.Ε.” και τη συμμετοχή συνεταιριστών που εκπροσωπούν πρώην ΕΑΣ και άλλους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της Κρήτης.

Στα τέλη Νοεμβρίου, ο νέος φορέας - σύμφωνα με όσα λέει στη “Νέα Κρήτη” σήμερα ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Σταύρος Γαβαλάς - θα βγει μπροστά και επιτέλους θα είναι σε θέση να παρέμβει στην αγορά του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, ανακοινώνοντας τις τιμές εκκίνησης για τους παραγωγούς του χρυσοφόρου προϊόντος!

Η υπογραφή του καταστατικού, μάλιστα, σήμερα θα συνοδεύεται και με τον καθορισμό της προσωρινής διοίκησης του παγκρήτιου συνεταιριστικού φορέα, που ως αντικείμενό του θα έχει την τυποποίηση και τη διακίνηση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, με μία ενιαία ονομασία σε όλο το νησί. Η προσωρινή διοίκηση θα οδηγήσει τον φορέα σε σύντομο χρονικό διάστημα στις πρώτες αρχαιρεσίες για την εκλογή της κανονικής διοίκησης, που θα αναλάβει να σηκώσει το βάρος της δράσης της “ΑΕΣ Κρητών Ένωσις Α.Ε.”, με μεγάλες φιλοδοξίες και προσδοκίες, που στον βαθμό που αυτές θα υλοποιηθούν, θα φέρουν και ένα “καλύτερο αύριο” για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης.

Στον φορέα συμμετέχουν η ΕΑΣΗ με εκπρόσωπό της τον Σταύρο Γαβαλά, η ΕΑΣ Πεζών με εκπρόσωπό της τον Μανόλη Μπέρκη, η ΕΑΣ Μεσαράς με εκπρόσωπό της τον Νίκο Ζαχαριουδάκη, η ΕΑΣ Ρεθύμνου με εκπρόσωπό της τον Γιάννη Γλεντζάκη, η ΕΑΣ Μυλοποτάμου με εκπρόσωπό της τον Μανόλη Κουγιουμτζή, η ΕΑΣ Μεραμβέλλου με εκπρόσωπό της τον Νίκο Ζαχαριάδη, η ΕΑΣ Ιεράπετρας με εκπρόσωπό της τον Χαράλαμπο Δραγασάκη, η ΕΑΣ Χανίων με εκπρόσωπό της τον Χαρίλαο Βλαζάκη και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γραμβούσας με εκπρόσωπό του τον Βασίλη Κουτσαυτάκη.

Εκτός από τα ονόματα αυτά, έχει στο παρελθόν γνωστοποιηθεί επίσης ότι στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου έχει τοποθετηθεί η πρώην αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου.

«Έρχεται, λοιπόν, ο φορέας μας να διαδραματίσει ρόλο σε μια χρονιά που σε ό,τι αφορά την παραγωγή ακούγεται ότι θα είναι κακή. Όμως, σε ό,τι αφορά τις τιμές παραγωγού, θεωρητικά, λόγω του νόμου της προσφοράς και της ζήτησης, πρέπει το ελαιόλαδο φέτος να έχει μια καλύτερη τιμή σε σχέση με πέρυσι», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς.

Σταύρος Γαβαλάς: «Στόχος μας η σταθερότητα τιμών»

Μάλιστα, ο συνεταιριστής δηλώνει ξεκάθαρα προς την εφημερίδα μας: «Ο στόχος του φορέα είναι να υπάρχει μια σταθερότητα στις τιμές παραγωγού του κρητικού ελαιολάδου .Και κάθε χρόνο η τιμή του ελαιολάδου, μέσα από τις παρεμβάσεις του φορέα, να είναι σε μια σταθερότητα. Να μην είναι τη μια χρονιά 2,40 και την άλλη χρονιά 3,50 ευρώ το κιλό. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε μία ισορροπία, να διαμορφώνεται η τιμή παραγωγού κατά μέσο όρο στα 3,10 έως 3,20 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών. Και αυτό να γίνεται κάθε χρόνο. Και να μην υπάρχουν τα σκαμπανεβάσματα που μας προβληματίζουν όλους».

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου, Σταύρος Γαβαλάς, επισημαίνει πως από φέτος το συνεταιριστικό κίνημα μέσω του εν λόγω φορέα θα είναι και πάλι σε θέση να παρεμβαίνει στην αγορά, αγοράζοντας ελαιόλαδο και στηρίζοντας το εισόδημα των παραγωγών.

«Αρχικά θα μπούμε στην αγορά με μικρές ποσότητες. Και πιστεύουμε πως ό,τι έγινε με τα οινοστάφυλα, που δώσαμε κάποιες τιμές τις οποίες κατά κάποιον τρόπο τις ακολούθησαν οι ιδιώτες, το ίδιο μπορεί να γίνεται και στο λάδι και στα άλλα προϊόντα, αν υπάρχει κάποια παρέμβαση όπως αυτή που θα κάνει ο νέος αυτός φορέας».

Και βέβαια, επισημαίνει ότι «ο βασικός μας στόχος θα είναι το λάδι να βγαίνει με ΠΓΕ Κρήτης και με μια ενιαία ονομασία. Όλες οι οργανώσεις μαζί, να κάνουμε κοινή τυποποίηση, κοινή συγκέντρωση, κοινό μάρκετινγκ κ.λπ. Να γίνει κάτι συντονισμένα απ’ όλους μας. Όχι ο καθένας και μόνος του. Όλοι μαζί και νομίζω πως θα πάμε καλά».

Καταλήγοντας, ο Σταύρος Γαβαλάς μάς λέει πως εκτιμάται ότι φέτος, λόγω καύσωνα και κλιματικής αλλαγής, η παραγωγή του κρητικού ελαιολάδου θα είναι σε σχέση με πέρυσι τουλάχιστον 30% κάτω. Ενώ υπάρχουν φόβοι για ποιοτική υποβάθμιση αν σύντομα δε βρέξει στο νησί μας. Και αυτές οι καταστάσεις προβληματίζουν τους συνεταιριστές, που πάντως δηλώνουν έτοιμοι να μπουν δυναμικά στη “μάχη” τ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News