Μεσαρά: Αντιδράσεις για την ολοκλήρωση του φράγματος Πλακιώτισσας - Τι απαντά η Περιφέρεια Κρήτης

Κρήτη
Μεσαρά: Αντιδράσεις για την ολοκλήρωση του φράγματος Πλακιώτισσας - Τι απαντά η Περιφέρεια Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονες οι αντιδράσεις από τους αγροτες της Μεσαράς για τη συνεχή πτώση της στάθμης του νερού στον υδροφόρο ορίζοντα - «Η έμφραξη του φράγματος εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2023», απαντά η Περιφέρεια

Την ώρα που η Κρήτη εμφανίζεται να ερημοποιείται ολοένα και περισσότερο και ο αγροτικός κόσμος της Μεσαράς ανησυχεί έντονα για τη συνεχή πτώση της στάθμης του νερού στον υδροφόρο ορίζοντα, η Περιφέρειας της Κρήτης, γνωστοποίησε πως το το φράγμα της Πλακιώτισσας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2023.

Ωστόσο, μέχρι τότε, ενδεχομένως χιλιάδες στρέμματα που θα μπορούσαν να ποτίζονται από το φράγμα κινδυνεύουν να ερημοποιηθούν. Αυτό δηλώνει ο αγροτικός κόσμος της Μεσαράς, όπως αυτός εκφράζεται από πολλούς συλλόγους, που έχουν ξεκινήσει μεγάλη εκστρατεία συναντήσεων και πιέσεων προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να ολοκληρωθεί το φράγμα μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα και όχι σε μια τόσο μακρινή χρονολογία.

«Μέχρι το 2023 θα έχουμε καταστραφεί», λένε οι αγρότες, διαπιστώνοντας πως η κατάσταση φέτος είναι δραματική και οι ίδιοι πραγματικά έχουν πει “το νερό νεράκι”, στην προσπάθειά τους να κρατήσουν ζωντανές τις καλλιέργειές τους. Έτσι, η πρωτοβουλία των φορέων βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο λόγος για τον Σύλλογο Φίλων Περιβάλλοντος, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αποϊνίου “Οι Βάκιωτες”, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σοκαρά, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πραιτωρίων, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασημίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χάρακα, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τεφελίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λιγορτύνου, τον Αθλητικό Σύλλογο Νότου, την Ομάδα Παραγωγών Αστερουσίων, το Δίκτυο Συλλόγων Μεσαράς και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Στόλων.

«Υπομονή μέχρι το 2023»

Αναλυτικότερα, αφού εισέπραξαν αρνητική απάντηση στο αίτημά τους για προσωπική συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, έλαβαν από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων σχετικό έγγραφο που αναφέρει ότι «η έμφραξη του φράγματος εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2023, καθώς επίσης και η κατασκευή του περιμετρικού δρόμου γύρω από τη λεκάνη κατάκλισης που πρέπει να προηγηθεί, για να γίνει η έμφραξη»! Ακόμα, αναφέρεται πως η μελέτη της κατασκευής των αρδευτικών δικτύων αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022 με χρήματα τα οποία εξασφάλισε η Περιφέρεια Κρήτης.

Οι φορείς μελέτησαν την απάντηση και ζήτησαν συνάντηση με τους υπεύθυνους του έργου. Η συνάντηση έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου. Ήταν ανάμεσα σε αντιπροσωπία των φορέων και των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, οι οποίοι πράγματι τους έλυσαν πολλές απορίες γύρω από το έργο αυτό, ωστόσο δεν ικανοποιήθηκαν επί της ουσίας, ζητώντας εκ νέου συνάντηση με τον Σταύρο Αρναουτάκη. Σε αυτή τη συνάντηση ζητούν να παρευρίσκονται, επίσης, δήμαρχοι και βουλευτές.

«Να βρούμε τις λύσεις που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η κατασκευή του περιμετρικού δρόμου, η έμφραξη του φράγματος και τα κονδύλια που απαιτούνται για τα αρδευτικά δίκτυα», σύμφωνα με τους φορείς. 

Κραυγή αγωνίας

Σύμφωνα με την επιστολή των φορέων προς τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη: «Οι αναφερόμενοι Σύλλογοι δραστηριοποιούνται στα χωριά που σχετίζονται με το φράγμα της Πλακιώτισσας. Συναντηθήκαμε το Σάββατο 21/8/2021 εκπρόσωποι των συλλόγων με αρκετούς κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Μεσαράς, προκειμένου να συζητήσουμε για το πολύπαθο έργο του φράγματος της Πλακιώτισσας. Ένα έργο το οποίο μένει ανολοκλήρωτο αρκετές δεκαετίες, από τότε που ξεκίνησαν οι πρώτες μελέτες. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το έργο δημοπρατήθηκε το 2008 και ο ανάδοχος ξεκίνησε το 2010 τις εργασίες. Έχουν περάσει 11 ολόκληρα χρόνια (τα δύο τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα) και δε βρισκόμαστε ούτε στο μέσο της εκτέλεσης των εργασιών, ενώ αντίστοιχα έργα σε άλλες περιοχές έχουν ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής μας να νιώθουν αδικημένοι.

Διαβάζουμε δημοσιεύματα στον Τύπο, χωρίς να γνωρίζουμε αν απηχούν την πραγματικότητα, ότι ενώ οι εργασίες κατασκευής του φράγματος έχουν ολοκληρωθεί, το φράγμα δεν κλείνει, καθώς δεν υπάρχει μελέτη για την κατασκευή περιμετρικού δρόμου, και επιπρόσθετα ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και πολύ περισσότερο η εξεύρεση χρημάτων των αρδευτικών δικτύων. Έχοντας αυτές τις ανησυχίες κατά νου, ιδιαίτερα την περίοδο της κλιματικής κρίσης που διανύουμε με τις μεγάλες περιόδους ξηρασίας, είναι επιτακτική ανάγκη να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας, να μη χάνεται ούτε μία σταγόνα βροχής και να ολοκληρωθεί από χθες το μοναδικό αναπτυξιακό έργο της περιοχής μας. Απηχώντας τις απόψεις των κατοίκων, εκπρόσωποι των συλλόγων ζητάμε συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να ενημερωθούμε με υπεύθυνο τρόπο για την πορεία εκτέλεσης και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών του έργου.

Σας ευχαριστούμε προκαταβολικά στην περίπτωση αποδοχής του αιτήματός μας και σας γνωστοποιούμε ότι στο προγραμματισμένο ραντεβού θα κληθούν να συμμετέχουν οι βουλευτές όλων των κομμάτων του νομού Ηρακλείου, οι δήμαρχοι Αρχανών-Αστερουσίων και Γόρτυνας, και η περιφερειακή σύμβουλος της περιοχής μας κ. Πόπη Δασκαλάκη».

Τα πάντα είναι ξερά - Κανένα περιθώριο αναμονής

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πραιτωρίων, Μανούσος Στεφανάκης, δήλωσε στη «ΝΚ» ότι «το φράγμα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να κλείσει ώστε να αρχίσει επιτέλους να γεμίζει με νερό. Αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει, με βάση την απάντηση που πήραμε από την Περιφέρεια Κρήτης, πρώτα να κατασκευαστεί ο περιμετρικός δρόμος γύρω. Όμως, μέχρι τότε, τα νερά του Αναποδάρη χάνονται. Και την ίδια ώρα, εμείς δεν μπορούμε να ποτίσουμε και το πρόβλημα ιδιαίτερα φέτος είναι πραγματικά τεράστιο». Εν τω μεταξύ, ο ίδιος δεν καταλαβαίνει, όπως λέει, γιατί η Περιφέρεια Κρήτης διαχωρίζει σε δύο τα αναπτυξιακά έργα, του κλεισίματος του φράγματος και της κατασκευής των σωληνώσεων και μελετών που χρειάζονται για να ποτίζονται οι αγροτικές εκτάσεις.

«Αυτό τι πάει να πει δηλαδή; Μέσα στο ίδιο έργο δεν έπρεπε να είχαν ενταχθεί όλα αυτά; Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Φέτος, με μία χρονιά που δεν έβρεξε, εάν πετάξεις ένα σπίρτο στη Λιγόρτυνο, θα φτάσει η φωτιά μέχρι τον Τσούτσουρο, στη θάλασσα. Αφού τα πάντα είναι ξερά. Οι στάθμες των γεωτρήσεων έχουν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στις Στάβιες τραβούν νερό από τα 400 μέτρα. Εμείς εδώ είμαστε σε καλύτερη μοίρα γιατί είμαστε σε λεκάνη. Αλλά όσο ανεβαίνεις πιο ψηλά, υπάρχει τρομερό πρόβλημα. Η στάθμη του νερού έχει πέσει πάρα πολύ. Οι βροχοπτώσεις πλέον είναι σπάνιες. Το νερό είναι απαραίτητο για να καλλιεργήσουμε. Με μια χρονιά που δεν έβρεξε, υπάρχει περίπου 70% ακαρπία στην περιοχή μας. Δηλαδή, το 70% των ελαιοδέντρων δε θα το ραβδίσουμε καθόλου. Είναι τρομερό το ποσοστό. Πώς θα ζήσουμε οι ελαιοπαραγωγοί εκείνοι που φέτος δε θα βγάλουν ούτε κιλό ελαιολάδου;».

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News