Νοθευμένα ποτά: Πως λειτουργούσε η σπείρα στην Κρήτη

Κρήτη
Νοθευμένα ποτά: Πως λειτουργούσε η σπείρα στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τη διακίνηση των λαθραίων ποτών χρησιμοποιούνταν φορτηγά τα οποία δήθεν μετέφεραν κρέατα

Ηχηρό “ράπισμα” στη μάστιγα του λαθρεμπορίου αλκοολούχων ποτών κατάφερε η Αστυνομία, εξαρθρώνοντας εγκληματική σπείρα που εισήγαγε λαθραία ποτά από τη Βουλγαρία κι εν συνεχεία - με ενδιάμεσο σταθμό την Αττική - τα διέθετε στην Κρήτη, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “ΚΡΗΤΗ TV”, η οργάνωση μπήκε στο “στόχαστρο” του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, στελέχη του οποίου όλο το προηγούμενο διάστημα έψαχναν την “πηγή” απ’ όπου προέρχονταν οι μεγάλες ποσότητες λαθραίου αλκοόλ που διατίθεντο σε τουριστικές περιοχές, όπως τα Μάλια και η Χερσόνησος. Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. απέδωσαν “καρπούς”, καθώς το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, μαζί με στελέχη της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Αττικής / Β’ Υποδιεύθυνση - Τμήμα Η’ Ελέγχου Κανόνων Διακίνησης, Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών, την ΟΠΚΕ Αττικής και το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προέβησαν προχθές σε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχή των Μεσογείων Αττικής (δήμος Κρωπίας).

Εκεί εντοπίστηκαν 5 άτομα, όλα φερόμενα ως μέλη της εγκληματικής ομάδας. Πρόκειται για τρεις Έλληνες και δύο αλλοδαπούς. Ο ένας εξ αυτών φέρεται, μάλιστα, ως ηγετικό μέλος της οργάνωσης. Επίσης, συνελήφθη ένας ακόμη ημεδαπός με την κατηγορία της «αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος».

Σύμφωνα με τις Αρχές, η οργάνωση, αφού εισήγαγε στην Ελλάδα τα λαθραία ποτά, τα αποθήκευε και προέβαινε στην επεξεργασία τους. Στη συνέχεια τα διέθετε σε κάβες, καταστήματα χονδρικού εμπορίου ποτών και μίνι-μάρκετ, στην Αττική και σε άλλες τουριστικές περιοχές, όπως τα Μάλια και η Χερσόνησος στην Κρήτη. Επισημαίνεται ότι, εκτός από την παράνομη εισαγωγή και περαιτέρω διάθεση των λαθραίων αλκοολούχων ποτών και πλαστών ετικετών επώνυμων εταιρειών, η σπείρα δραστηριοποιείτο και στο... ξαναγέμισμα φιαλών, όπου τοποθετείτο νοθευμένο αλκοόλ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “ΚΡΗΤΗ ΤV”, για τη διακίνηση των λαθραίων ποτών χρησιμοποιούνταν φορτηγά τα οποία δήθεν... μετέφεραν κρέατα. Εξάλλου, στα παραστατικά, αντί για αλκοόλ, αναγράφονταν “ζωοτροφές”. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η δράση της οργάνωσης είχε ξεκινήσει τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2020.

Η δικογραφία

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία - κατά περίπτωση - για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, παραβάσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, της νομοθεσίας περί όπλων, του αγορανομικού κώδικα και της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος.

Εξάλλου, η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Διεύθυνσης Αστυνομίας Κρήτης, σε συνεργασία με την Επιχειρησιακή Διεύθυνση Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Αττικής / Β’ Υποδιεύθυνση - Τμήμα Η’ Ελέγχου Κανόνων Διακίνησης.

Τεκίλα, ούζο και μαστίχα

Κατά την “έφοδο” της ΕΛ.ΑΣ. σε σπίτια, αποθήκες και οχήματα, βρέθηκαν συνολικά 4.638 φιάλες με κολλημένες ετικέτες επώνυμων εταιρειών. Επίσης, εντοπίστηκαν σχεδόν 10.000 (9.889) αυτοκόλλητες ετικέτες, 30 φιάλες διαλύτες, καθώς και 95 λίτρα τσίπουρο, 15 λίτρα τζιν, 10 λίτρα ούζο, 15 λίτρα μαστίχα και 20 λίτρα τεκίλα. Η Αστυνομία κατάσχεσε ακόμη το ποσό των 39.495 ευρώ και 485 λέβα Βουλγαρίας, 4 αυτοκίνητα (3 φορτηγά κι ένα επιβατικό), 8 συσκευές κινητών τηλεφώνων, καθώς κι ένα περίστροφο, μια κυνηγετική καραμπίνα, 57 φυσίγγια, αλλά και ιδιόχειρες σημειώσεις

«Οι ποσότητες αλκοολούχων ποτών που κατασχέθηκαν θα παραδοθούν στις τελωνειακές Αρχές, ενώ το χρηματικό ποσό θα κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Παράλληλα, λήφθηκαν δείγματα από τη Χημική Υπηρεσία και παραγγέλθηκε η εξέτασή τους από το Γενικό Χημείο του Κράτους», αναφέρεται στη σχετική αστυνομική ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι, σύμφωνα με τον προσωρινό προσδιορισμό της αρμόδιας τελωνειακής Αρχής, οι επιβαρύνσεις από τη διαφυγή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, τελών και χαρτοσήμων αντιστοιχούν σε σχεδόν 50.000 ευρώ (τουλάχιστον 49.955,58 ευρώ).

Επιπλέον, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δηλώσεις των δικαιούχων σημάτων εταιρειών, η ζημία σε βάρος τους ανέρχεται στο ποσό των 157.987,78 ευρώ!

φωτογραφία pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News