Τουρισμός: Χαμόγελα προκαλούν τα έσοδα της φετινής σεζόν

Κρήτη
Τουρισμός: Χαμόγελα προκαλούν τα έσοδα της φετινής σεζόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο 50% με 60% του 2019 τα έσοδα της φετινής τουριστικής σεζόν - Τι αναφέρουν οι επαγγελματίες του κλάδου

Αισιοδοξία γεννά η πορεία της τουριστικής σεζόν, τόσο στους επαγγελματίες του χώρου όσο και στην κυβέρνηση. Παρά τις πρώτες μετριοπαθείς αναφορές που ήθελαν τα έσοδα της φετινής τουριστικής σεζόν κοντά στο 40% του 2019, σήμερα δείχνουν να κινούνται μεταξύ 50% και 55% πάντα σε σχέση με το τελευταίο προπανδημικό έτος, με τη θετική έκβαση του τρέχοντος μήνα να ενισχύει τις φωνές που κάνουν λόγο ακόμη και για ποσοστά άνω του 60% του 2019, εξέλιξη που ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι δε φαντάζονταν στις αρχές του χρόνου.

Από τον Ιούνιο ακόμη ήταν εμφανής η ανοδική αυτή τάση της τουριστικής βιομηχανίας, μιας και ο δείκτης “κατά κεφαλήν δαπάνης” των επισκεπτών σημείωνε μεγάλη αύξηση. Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για ένα ποσοστό της τάξης των 10 δισ. ευρώ, το οποίο υπολογίζεται να αποφέρει ο ελληνικός τουρισμός τη φετινή σεζόν. Αναλυτικότερα, τα έσοδα από τον τουρισμό το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς έφτασαν τα 1,1 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση, βάσει της υπάρχουσας εικόνας, υπολογίζει τα κέρδη του δεύτερου εξαμήνου μεταξύ 8 και 9 δισ.

Σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την Κρήτη, παρά τα υψηλά κρούσματα και τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας, τα μηνύματα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Την καλή κατάσταση του ελληνικού και ειδικότερα του κρητικού τουρισμού αντανακλά η απόφαση της TUI να συμπεριλάβει το νησί μας μεταξύ των τριών δημοφιλέστερων προορισμών της, μαζί με τη Ρόδο. Η εικόνα της Κρήτης τους προηγούμενους μήνες θύμισε εποχές πριν την πανδημία, με το επόμενο διάστημα να φαίνεται εξίσου καλό.

«Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) υπενθυμίζει πως βασική προϋπόθεση ώστε να συνεχιστεί η καλή εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και κατ’ επέκταση η υψηλή τουριστική επισκεψιμότητα είναι η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και η υπευθυνότητα από πλευράς εργοδοσίας και εργαζομένων. Το στοίχημα της ασφάλειας είναι εκείνο που, αν κερδηθεί, θα επιτρέψει την περαιτέρω άνοδο των τουριστικών εσόδων τον Οκτώβριο και γιατί όχι και τον Νοέμβριο».

Τα στοιχεία της ΤτΕ

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος για το ισοζύγιο πληρωμών, το τελευταίο επτάμηνο, από την αρχή της χρονιάς μέχρι τον Ιούλιο, κατεγράφη αύξηση της τάξης του 51,4% σε σχέση με το αντίστοιχο επτάμηνο του 2020, αποτέλεσμα που σε μεγάλο βαθμό συνδέεται με την επίσκεψη των 4,54 εκατομμυρίων τουριστών που προτίμησαν την Ελλάδα για τις διακοπές τους. Με το πρώτο επτάμηνο του 2019 να παρουσιάζει αριθμούς κοντά στα 15 εκατομμύρια τουριστών, το ποσοστό του αντίστοιχου φετινού 7μήνου βρίσκεται στο 30% του 2019.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρουν πως τον περασμένο Ιούλιο υπήρξε μια άνοδος της τάξης του 240% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Σε πραγματικούς αριθμούς, τον Ιούλιο του 2020 την Ελλάδα επισκέφτηκαν 2,815 εκατομμύρια τουρίστες, αριθμός που έφτασε το 50% του έτους 2015, διαπίστωση που υπογραμμίζει την καλή εικόνα που παρουσίασε η τουριστική βιομηχανία τον εν λόγω μήνα. Με τον φετινό Ιούλιο να φτάνει το ποσοστό του 61,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2019, δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλάνε για μια ανέλπιστα θετική εξέλιξη της σεζόν.

Η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει ότι η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται κατά βάση στη βελτίωση που παρουσίασε το ισοζύγιο ταξιδιωτικών υπηρεσιών. Μεγάλο το όφελος για την εγχώρια οικονομία από τη μεγάλη αύξηση των αφίξεων των μη κατοίκων ταξιδιωτών, η οποία έφτασε το 51,4%, παρασέρνοντας μαζί της τις εισπράξεις, με τις τελευταίες να σημειώνουν άνοδο της τάξης του 139,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020, αριθμός που αντιστοιχεί στο 37,1% των εισπράξεων του 2019.

Αισιοδοξία στους τουριστικούς φορείς της Κρήτης

Κατατοπιστικές ήταν οι τοποθετήσεις του πρόεδρου τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλη Βλατάκη, όπως και του προέδρου ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκου Χαλκιαδάκη επί του θέματος, δίνοντας ο καθένας τη δική του εικόνα για το παρόν και το μέλλον της τουριστικής βιομηχανίας. Ο κ. Βλατάκης αναφέρθηκε στην πολύ καλή εικόνα του κρητικού τουρισμού, σημειώνοντας πως οι αριθμοί της φετινής σεζόν είναι σχεδόν διπλάσιοι από την προηγούμενη. Εξήγησε πως, παρά τις δυσμενείς συνθήκες και το δύσκολο ξεκίνημα, η εξέλιξη της κατάστασης δημιουργεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία.

Ο πρόεδρος τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων υπογράμμισε πως, παρά τα θετικά μηνύματα, η σκληρή δουλειά πρέπει να συνεχιστεί απ’ όλους μας, λέγοντας πως είναι νωρίς για μεγάλες κουβέντες. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «οι άνθρωποι με παρελθόν στον τουρισμό γνωρίζουμε πως μέχρι το τέλος πάντα μπορούν πολλά να αλλάξουν», υπενθυμίζοντας γεγονότα όπως την πτώση της Thomas Cook.

Στις ίδιες ράγες και ο κ. Χαλκιαδάκης, γνωστοποίησε την ικανοποίησή του για την πορεία της τουριστικής σεζόν, λέγοντας πως υπήρξαν «μέρες που θύμισαν ’19». Στάθηκε στους καλούς αριθμούς των επισκεπτών ανά μέρα, οι οποίοι από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο έφταναν κατά μέσο όρο τους 15 χιλιάδες τις καθημερινές και τους 25 χιλιάδες τα σαββατοκύριακα. Ειδική ήταν η αναφορά του προέδρου ξενοδόχων στην πολύτιμη παρουσία των Γερμανών, η αύξηση των οποίων σε σχέση με το 2019 έφτασε το 18%.

Αναφορικά με το μέλλον, δήλωσε ότι «η Κρήτη είναι μπροστά σε μια χρυσή δεκαετία. Η καλή εικόνα της στην παγκόσμια τουριστική αγορά, σε συνδυασμό με τα μεγάλα έργα που γίνονται στο νησί θα συνηγορήσουν στη μετάβαση σε μια νέα περίοδο άνθησης για τον τόπο και τον τουρισμό».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Χαλκιαδάκης αναφέρθηκε στην αξία της ανέγερσης του νέου αεροδρομίου, το οποίο, όπως θέλουν οι ειδικοί, πρόκειται να διπλασιάσει την τουριστική κίνηση στο νησί.

φωτογραφία pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News