Κρήτη

Ηράκλειο: Στα όρια της επιβίωσης οι υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, Δημόκριτος Σαλούστρος, έκανε σαφές πως ο κόσμος των εμποροϋπαλλήλων διανύει μια αρκετά δύσκολη περίοδο με τους μισθούς να ανέρχονται στα επίπεδα της τάξης των 400-580 ευρώ

Ελάχιστες είναι οι απολαβές που λαμβάνουν οι εμποροϋπάλληλοι στο νομό Ηρακλείου, με το μισθό τους να κυμαίνεται μεταξύ 400 και 580 ευρώ, αναλόγως τη σύμβαση που έχουν υπογράψει. Είναι ένα χρηματικό ποσό που αγγίζει τα όρια της επιβίωσης, καθώς εύλογα προκύπτει πως είναι ένας μισθός που δεν καλύπτει τις ανάγκες, ειδικά όταν οι εργαζόμενοι είναι γονείς.

Ειδικότερα, η κρίση της πανδημίας επηρέασε τη βιωσιμότητα των περισσότερων εμπορικών επιχειρήσεων, πολλώ δε αυτών που δεν διατηρούσαν ηλεκτρονικό κατάστημα. Πολλοί επιχειρηματίες αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία των καταστημάτων τους, ενώ εργαζόμενοι οδηγήθηκαν σε αναπροσαρμογή των εργασιακών τους σχέσεων, καθώς μπήκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας ή εντάχθηκαν σε άλλα προγράμματα όπως το «ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ».

Οπως δήλωσε στο neakriti.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Ηρακλείου, Δημόκριτος Σαλούστρος, ο κόσμος των εμποροϋπαλλήλων διανύει μια αρκετά δύσκολη δημοσιονομικά περίοδο με τους μισθούς να ανέρχονται σε επίπεδα της τάξης των 400-580 ευρώ με τα 580 ευρώ (μικτές αποδοχές): «Ο κόσμος των εμποροϋπαλλήλων δεν περνάει τις καλύτερες μέρες του. Οι μισθοί των εμποροϋπαλλήλων έκαναν βουτιά. Βιώνουμε μια αρκετά δύσκολη κατάσταση. Η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί. Από το 2011 που έχει υπογραφεί η τελευταία κλαδική σύμβαση, η μείωση είναι πάνω από 50%».

Ο κ. Σαλούστρος ανέπτυξε το θέμα της χαμηλής μισθοδοσίας που υπάρχει στη συγκεκριμένη κατηγορία των υπαλλήλων, τονίζοντας: «Η συντριπτική πλειονότητα των ιδιωτικών υπαλλήλων στα εμπορικά καταστήματα του Ηρακλείου λαμβάνει 580 ευρώ. Είναι ελάχιστος ο μισθός εάν αναλογιστούμε πως πολλοί εξ΄αυτών με το συγκεκριμένο μισθό πληρώνουν ενοίκιο και πρέπει να ικανοποιούν βασικές βιοτικές ανάγκες όπως η τροφή. Σε αυτές τις ανάγκες πρέπει να συνυπολογίσουμε και άλλες ανάγκες, όπως: τα φροντιστήρια των παιδιών. Ωστόσο όμως πρέπει να κάνω μια σημαντική παρατήρηση Ο μέσος μισθός που λαμβάνει ο ιδιωτικός τομέας στα εμπορικά μαγαζιά είναι 400 ευρώ. Αυτό προκύπτει εάν αναλογιστούμε πως πολλοί υπάλληλοι εργάζονται επί καθημερινή βάση με τρίωρες και εξάωρες συμβάσεις εργασίας. Ας αναλογιστούμε μέσα από αυτούς τους αριθμούς την κατάσταση που βιώνουν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι».

Την ίδια στιγμή, οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από την ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο, κινούνται, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση του εισοδήματος των εργαζομένων, μέσα μέσα από μία σειρά μέτρων, όπως π.χ. χαμηλότερες εισφορές, αυξήσεις μισθών και διατήρηση του παγώματος της έκτακτης εισφοράς. Στα πλέον σημαντικά μέτρα, συμπεριλαμβάνεται και το «πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης και για το 2022. Το μέτρο αφορά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και όσους έχουν έσοδα από ενοίκια ή μερίσματα και είναι είτε δημόσιοι υπάλληλοι ή συνταξιούχοι, ενώ εξετάζεται η εφαρμογή του για τους υπαλλήλους του Δημοσίου.

Ερωτηθείς, δε για το θέμα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε πως το «κλειδί» είναι η αύξηση των μισθών. «Μπροστά μας έχουμε μία περίοδο, αρκετά μακρά, που θα έχουμε αυξήσεις μισθών», υπογραμμίζοντας πως αυτό θα γίνει «όχι επειδή το κράτος θα παρεμβαίνει, αλλά επειδή η αγορά εργασίας και η ζήτηση θα οδηγήσει εκεί».

Σχολιάζοντας τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, ο κ. Σαλούστρος τονίζει: «Η ανάπτυξη, όπως την ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, είναι μια ανάπτυξη που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ειπωθεί πως είναι καθολική. Δεν είναι μια ανάπτυξη που αφορά όλα τα πρόσωπα αλλά είναι μια ανάπτυξη που στοχεύει στην ευημερία των λίγων έναντι των πολλών. Και εδώ έρχεται το καθήκον των πολιτών να αντιδράσουν».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια