Γιατροί στο neakriti για 36χρονη έγκυο: Πώς κέρδισε την μάχη με τον κορωνοϊό

Κρήτη
Γιατροί στο neakriti για 36χρονη έγκυο: Πώς κέρδισε την μάχη με τον κορωνοϊό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πρωτόγνωρη για εμάς διαχείριση, ειχαμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν περιστατικά, αλλά ουδέποτε εγκυμονούσα επιβαρυμένη από επιπλοκές κορωνοϊού», καταθέτουν γιατροί του Βενιζέλειου Νοσοκομείου αναφορικά με την περιπέτεια υγείας της 36χρονης εγκύου - Η πορεία της νόσου και τα θετικά μηνύματα

Η περιπέτεια της 36χρονης εγκύου, που νοσηλεύτηκε από τις 24 Αυγούστου στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, λόγω επιπλοκών του κορωνοϊού και έμεινε διασωληνωμένη από τις 28 Αυγούστου έως και τις 11 Σεπτεμβρίου, συγκίνησε ολόκληρο το νησί της Κρήτης. Χθές, Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου, η εγκυμονούσα εξήλθε της ΜΕΘ, νοσηλεύεται στη β’ Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου, βρίσκεται σε καλή κατάσταση και η εγκυμοσύνη της εξελίσσεται ομαλά.

Στην θετική πορεία υγείας της 36χρονης εγκύου, συνέβαλε καθοριστικά το υγειονομικό προσωπικό του Βενιζέλειου: «Η αλήθεια είναι πως για εμάς τους γιατρούς της ΜΕΘ στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, η περιπέτεια της 36χρονης ασθενούς έχει πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά, καθώς ενώ έχουμε αντιμετωπίσει κατά το παρελθόν δύσκολες περιπτώσεις εγκύων, δεν έχουμε διαχειριστεί ξανά ασθενή στη ΜΕΘ η οποία να είναι εγκυμονούσα και ταυτόχρονα να έχει επιβαρυνθεί η υγεία της σημαντικά από επιπλοκές του κορωνοϊού, αναφέρει στο neakriti.gr, ο χειρουργός-εντατικολόγος στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, Βαγγέλης Βολακάκης, προσθέτοντας πως «το δύσκολο κομμάτι για εμάς ήταν να διαχειριστούμε ταυτόχρονα την υγεία της εγκύου, αλλά και του εμβρύου, καθώς η έγκυος βρισκόνταν μόλις στην 24η εβδομάδα κύησης κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο».

Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από την ικανοποίηση και την χαρά που αισθανόμαστε όταν έχουμε ένα τόσο θετικό αποτέλεσμα. Για όλους εμάς, η θετική εξέλιξη και το ελπιδοφόρο μήνυμα που την συνοδεύει, μας δίνει χαρά και δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας, να βοηθάμε ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη και ταυτόχρονα μας προβληματίζει το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών που νοσηλεύουμε στην ΜΕΘ Covid είναι ανεμβολίαστοι. Το περιστατικό αυτό να αποτελέσει παράδειγμα για τις εγκυμονούσες ώστε να εμβολιαστούν και να αποφύγουν αυτή την περιπέτεια, σύμφωνα και με την σύσταση Ελληνικής Μαιευτικής Εταιρείας και την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών».

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Μαιευτικής κλινικής του νοσοκομείου, Γιάννη Ματαλλιωτάκη, το ιατρικό συμβούλιο του νοσοκομείου, επικοινώνησε με γιατρούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προκειμένουν να αναζητηθούν ανάλογα περιστατικά, «σε επικοινωνία που πραγματοποίήσαμε οι γιατροί με συναδέλφους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, διαπιστώσαμε πως πρόκειται για το δεύτερο ανάλογο περιστατικό σε πανελλαδικό επίπεδο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ματαλλιωτάκης. Ο διευθυντής της Μαιευτικής κλινικής, προέτρεψε δε τις εγκυμονούσες γυναίκες, να εμβολιαστούν χωρίς φόβο, καθώς όπως τόνισε, «σύμφωνα με όλες τις συστάσεις και οδηγίες, οι εγκυμονούσες θα πρέπει να εμβολιάζονται», εκφράζοντας στη συνέχεια κι εκείνος με την σειρά του την αγωνία που ένιωσαν όλοι οι γιατροί καθ΄όλη την διάρκεια της περιπέτειας που βίωσε η 36χρονη.

«Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από την ικανοποίηση και την χαρά που αισθανόμαστε όταν έχουμε ένα τόσο θετικό αποτέλεσμα», υπογραμμίζει στην neakriti.gr ο εντατικολόγος, προσθέτοντας ότι «για όλους εμάς, η θετική εξέλιξη και το ελπιδοφόρο μήνυμα που την συνοδεύει, μας δίνει χαρά και δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας, να βοηθάμε ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη. Ταυτόχρονα μας προβληματίζει το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών που νοσηλεύονται στην ΜΕΘ Covid είναι ανεμβολίαστοι. Το περιστατικό αυτό να αποτελέσει παράδειγμα για τις εγκυμονούσες, ώστε να εμβολιαστούν και να αποφύγουν αυτή την περιπέτεια, σύμφωνα και με την σύσταση Ελληνικής Μαιευτικής Εταιρείας και την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών».

Η πρώτη αντίδραση της εγκύου

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των γιατρών, η 36χρονη ανταποκρίθηκε θετικά από την πρώτη στιγμή και συνεργάστηκε μαζί τους. Οι γιατροί την ενθάρρυναν καθημερινά και την ενημέρωναν τόσο για την κατάσταση της υγείας της, όσο για του εμβρύου «Την διαβεβαιώσαμε ότι είναι καλά τόσο εκείνη όσο και το έμβρυο και ταυτόχρονα την εμψυχώσαμε ώστε να συνεχίσει την μάχη της», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι γιατροί του νοσοκομείου.

Υπήρχε καθημερινή και συνεχής επαφή μεταξύ της ασθενούς και των γιατρών και όσο περνούσε ο καιρός η ίδια ανέκαμπτε ψυχολογικά, ήταν αισιόδοξη και χαρούμενη που ξεπέρασε την περιπέτεια της, με τους γιατρούς να την διαβεβαιώνουν πως πολύ σύντομα θα βρίσκονταν κοντά στους οικείους της: «Όταν επιτελούς είμασταν σε θέση να της ανακοινώσουμε πως έχει διαφύγει τον κίνδυνο και σύντομα θα βγει από την ΜΕΘ, είδαμε για πρώτη φορά να χαμογελάει και να βλέπει αισιόδοξα το μέλλον. Μου είπε ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλους τους γιατρούς - νοσηλευτές και τα όσα κάναμε για την ίδια και το έμβρυο», σημειώνει ο κ. Βολακάκης. «Η χαρά όλων των γιατρών και των νοσηλευτών ήταν απερίγραπτη, διότι καταφέραμε να βοηθήσουμε μια ασθενή τόσο ευάλωτη και μικρή σε ηλικία. Στην συνέχεια ανακοινώσαμε με υπερηφάνεια στους οικείους της ότι ήταν σε θέση να εξέλθει της ΜΕΘ, όντας πλέον και αρνητική στον κορωνοϊό, όπως διαπιστώθηκε από δυο αρνητικά μοριακά τεστ».

Ο κ. Ματαλλιωτάκης με την σειρά του τόνισε πως ο σύζυγος της 36χρονης ευχαρίστησε επανειλημμένα το ιατρικό προσωπικό για τις προσπάθειες που κατέβαλλαν.

Το κρίσιμο ιατρικό συμβούλιο και η εξέλιξη της υγείας της

Ο Διοικήτης του Βενιζέλειου νοσοκομείου, Κώστας Τερζάκης, είχε αποκαλύψει στο neakriti.gr πως, «στις 2 Σεπτεμβρίου είχε πραγματοποιηθεί ιατρικό συμβούλιο παρουσία γυναικολόγων, νεογνωλόγων, εντατικολόγων και αναισθησιολόγων, ενώ στις 3 Σεπτεμβρίου, έπειτα από επικοινωνία με καθηγητές μαιευτικής γυναικολογίας και με βάση την διεθνή βιβλιογραφία, το Συμβούλιο απεφάνθη ότι η διακοπή της εγκυμοσύνης δεν θα βελτιώσει την κατάσταση της εγκύου και δεν συνίσταται καισαρική τομή».

Όπως τονίζει ο κ. Βολακάκης, υπήρχε η σκέψη να πραγματοποιηθεί καισαρική τομή, ώστε να αποσυμφορηθεί αναπνευστικά η εγκυμονούσα, όμως, το συμβούλιο αποφάσισε πως κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε την 36χρονη. «Η ηλικία του εμβρύου ήταν πολύ μικρή, όποτε η καισαρική τομή δεν θα βοηθούσε την έγκυο αναπνευστικά, ενώ παράλληλα υπήρχε κίνδυνος το έμβρυο να μην είναι βιώσιμο λόγω της μικρής του ηλικίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βολακάκης.

Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία και τις απαραίτητες εξετάσεις, καθημερινά ελέγχονταν η ενδοκοιλιακή πίεση της ασθενούς και με την βοήθεια των γυναικολόγων ελέγχονταν η καρδιακή λειτουργία του εμβρύου. Σταδιακά γίνονταν προσπάθεια να μειωθεί το χορηγούμενο οξυγόνο, καθώς η αγωνία όλων των γιατρών και νοσηλευτών ήταν να αποδεσμευθεί όσο το δυνατόν συντομότερα από τον μηχανικό αερισμό. «Όταν μπορέσαμε να μειώσουμε αρκετά το οξυγόνο, ξυπνήσαμε σταδιακά την ασθενή η οποία ανταποκρίθηκε – ευτυχώς – θετικά», καταλήγει ο γιατρός.

Το χρονικό

Η 36χρονη έγκυος νοσηλεύτηκε για πρώτη φορά στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο στις 24 Αυγούστου και συγκεκριμένα στην Κλινική Covid. Στην συνέχεια η κατάσταση της υγείας της δυσχέραινε σημαντικά, με αποτέλεσμα στις 28 Αυγούστου να μεταφερθεί στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου και να διασωληνωθεί. Στις 11 Σεπτεμβρίου αποσωληνώθηκε και πλέον από την Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου, εξήλθε της ΜΕΘ και νοσηλεύεται στη β’ Παθολογική κλινική του νοσοκομείου, με την ίδια να βρίσκεται σε καλή κατάσταση και η εγκυμοσύνη της εξελίσσεται ομαλά.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News