Ανοίγει το οινοποιείο της Παλιανής - Ατρύγητα πάνω από 2.500 τόνοι σταφύλια

Κρήτη
Ανοίγει το οινοποιείο της Παλιανής - Ατρύγητα πάνω από 2.500 τόνοι σταφύλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο καύσωνας φέτος κατέστρεψε την παραγωγή των αμπελουργών, με συνέπεια ένα μεγάλο μέρος σταφυλιών που προοριζόταν για σταφίδα και για επιτραπέζια χρήση, έχει οδηγηθεί στα οινοποιεία

Χωρίς να έχει πάρει ακόμα τη γραπτή δέσμευση που έχει ζητήσει από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, αντιλαμβανόμενη όμως την κρισιμότητα της κατάστασης, η διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου ξανανοίγει σήμερα το οινοποιείο στην Αυγενική, καθώς και τους σταθμούς συγκέντρωσης των οινοσταφύλων σε Αρκαλοχώρι, Πύργο και Αρχάνες.

Έτσι, μετά την πλεονασματική συγκέντρωση τουλάχιστον 100 τόνων οινοσταφύλων, η οργάνωση αποφάσισε να προχωρήσει κανονικά στην απορρόφηση, ενοικιάζοντας εγκαταστάσεις για το κρασί που θα παραχθεί από τώρα και πέρα, ευελπιστώντας ότι το κράτος σύντομα εγγράφως θα αναλάβει το κόστος με την αναγκαία χρηματοδότηση, της τάξεως των 2 εκατομμυρίων ευρώ, για την επέκταση της απόσταξης κρίσης για το Ηράκλειο και τη Νάουσα.

Ήταν οι μόνες συνεταιριστικές οργανώσεις που έπαιξαν τον ρόλο της απορρόφησης οινοσταφύλων πέραν των δυνατοτήτων τους, για να στηρίξουν τους παραγωγούς.

Ο καύσωνας φέτος κατέστρεψε την παραγωγή, με συνέπεια ένα μεγάλο μέρος σταφυλιών που προοριζόταν για σταφίδα και για επιτραπέζια χρήση να έχει οδηγηθεί στα οινοποιεία. Όμως, από την άλλη, ένα μεγάλο μέρος περυσινών κρασιών παραμένει απούλητο στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣΗ, εξαιτίας της γενικότερης “κάμψης” της αγοράς από την πανδημία και τις καραντίνες. Έτσι, οι εγκαταστάσεις που είχαν παραμείνει κενές γρήγορα “φράκαραν”...

Κι ενώ μόνο προφορικές είναι οι διαβεβαιώσεις μέχρι σήμερα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και από τις υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, χθες η ΕΑΣΗ ανακοίνωσε πως ξανανοίγει σήμερα τις εγκαταστάσεις της, τις οποίες είχε κλείσει το περασμένο Σάββατο.

Να υπενθυμίσουμε ότι στη διάρκεια της περασμένης Τετάρτης ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, είχε μαζί με τον γενικό διευθυντή της ΚΕΟΣΟΕ, Παρασκευά Κορδοπάτη, σειρά επαφών στο υπουργείο. Τόσο οι υπηρεσιακοί και πολιτικοί παράγοντες όσο και ο ίδιος ο υπουργός, Σπήλιος Λιβανός, τους είχαν διαβεβαιώσει ότι το αργότερο ως τα μέσα Οκτωβρίου η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, που απαιτείται για Ηράκλειο και Νάουσα, θα έχει εξευρεθεί από περισσεύματα του προγράμματος χρηματοδότησης της οινοποιητικού τομέα της Ελλάδας, συνολικού ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Η απόφαση

Αναλυτικότερα, η διοίκηση της ΕΑΣΗ χθες ανακοίνωσε τα εξής: «Η Ένωση Ηρακλείου, αφουγκραζόμενη την αγωνία των παραγωγών οινοσταφύλων και μη έχοντας καμία γραπτή δέσμευση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για αύξηση των κονδυλίων της απόσταξης κρίσης, καλείται για μία ακόμα φορά να σηκώσει μόνη της το βάρος της απορρόφησης των οινοσταφύλων του νομού Ηρακλείου. Παρά το γεγονός ότι οι δεξαμενές της είναι γεμάτες και δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος, θα μεταφέρει άμεσα με μεγάλο κόστος ποσότητες κρασιού σε άλλους αποθηκευτικούς χώρους, τους οποίους ενοικίασε για αυτόν τον σκοπό. Ενημερώνουμε τους παραγωγούς-μέλη της οργάνωσης ότι αύριο Παρασκευή 17/9 (σ.σ. σήμερα) το οινοποιείο στην Αυγενική καθώς και οι σταθμοί συγκέντρωσης σε Αρκαλοχώρι, Πύργο και Αρχάνες θα επαναλειτουργήσουν και καλούνται οι παραγωγοί να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους γεωπόνους για να ενημερώσουν για τις ποικιλίες και τις ποσότητες που πρόκειται να παραδώσουν. Η παραλαβή των οινοσταφύλων θα γίνεται από τις 10 π.μ. έως τις 7 μ.μ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2810/378.110, 792.108 και 791.250, Υποκατάστημα Αρκαλοχωρίου 28910/22.223, και Υποκατάστημα Αστερουσίων 28930/22.309, αρμόδιος υπάλληλος: 6936/697.957».

«Είχαμε κρούσει το καμπανάκι»

Μιλώντας πρόσφατα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ ΤV”, ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ, Σταύρος Γαβαλάς, είχε ξεκαθαρίσει τα εξής: «Είχαμε διαγνώσει το πρόβλημα εδώ και πολύ καιρό, όταν επισκεφτήκαμε τους αμπελώνες. Και όπως μας έχουν πει οι γεωπόνοι μας, δυστυχώς υπάρχει πολύ σταφύλι έξω στις κουρμούλες. Εμείς ξεπεράσαμε τα όριά μας», όπως ξεκαθάρισε ο συνεταιριστής, λέγοντας πως «το προηγούμενο Σάββατο δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο. Γέμισαν οι δεξαμενές, γέμισαν οι οινοποιητές, γέμισαν οι σταφυλοδόχοι. Φέραμε βυτία τα οποία τα ενοικιάσαμε. Αναγκαστήκαμε και πετάξαμε μια ποσότητα οινοσταφύλων, που είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που γίνεται αυτό. Και είναι κρίμα. Και ντρέπομαι που έγινε. Όμως δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι περισσότερο. Περιμέναμε και περιμένουμε το υπουργείο, έστω και σε αυτή την ύστατη στιγμή, στο “και πέντε” όπως λέμε, να ανεβάσει το ποσό της απόσταξης κρίσης που φέτος ήταν πολύ μικρό σε μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. Και φέτος λόγω κορωνοϊού και η εστίαση και ο τουρισμός δεν πήγαν όπως έπρεπε να πάνε. Οι καταναλώσεις του κρασιού δεν ήταν αυτές που έπρεπε να είναι. Και πρέπει την ύστατη στιγμή το υπουργείο να μας ακούσει. Δε ζητάμε τίποτα υπερβολικό. Ζητάμε ο παραγωγός, που περιμένει ένα χρόνο να τρυγήσει τα αμπέλια του, για να εισπράξει, να σπουδάσει τα παιδιά του, να πληρώσει το ρεύμα του και τις υποχρεώσεις του, να μπορέσει να δώσει το προϊόν του...».

Δεν έκαναν σταφίδα οι αμπελουργοί

Ατρύγητοι πάνω από 2.500 τόνοι σταφυλιών

Τέλος, ο Σταύρος Γαβαλάς ανακοίνωσε τις εκτιμήσεις του, ότι στα αμπέλια του νομού Ηρακλείου βρίσκονται ακόμα ατρύγητα σταφύλια, σε ποσότητες άνω των 2.500 τόνων. «Δυστυχώς, φέτος», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «δεν έγινε και η σταφίδα που είχε γίνει την προηγούμενη χρονιά. Πέρυσι έγιναν πάνω από 2.500 τόνοι σταφίδας. Φέτος μετά βίας θα ξεπεράσουν τους 1.000 τόνους. Αυτό αυτομάτως μεταφράζεται σε 7-8 χιλιάδες τόνους σταφυλιών που οδηγούνται στην οινοποίηση. Γι’ αυτό είναι μεγάλος ο όγκος. Και γι’ αυτό κι εμείς δεν μπορούμε να σηκώσουμε περισσότερο βάρος», είχε, μεταξύ των άλλων, πει ζωντανά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων και στην Κατερίνα Σαλαπάτα ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Σταύρος Γαβαλάς.

(Φωτογραφία Αρχείου Pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News