Ηράκλειο: Τέλος από σήμερα το μίνι lockdown – Νέα έκκληση για εμβολιασμούς

Κρήτη
Ηράκλειο: Τέλος από σήμερα το μίνι lockdown – Νέα έκκληση για εμβολιασμούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια πολυπόθητη είδηση που έφερε ανακούφιση τόσο στους πολίτες, όσο και στους επαγγελματίες - κυρίως της εστίασης

Τέλος και επισήμως μπήκε επιτέλους στα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, η οποία πλέον εντάσσεται στο επίπεδο 3 (“πορτοκαλί”) του ανανεωμένου επιδημιολογικού χάρτη.

Έτσι, από σήμερα Παρασκευή στις 6 το πρωί επιτρέπεται η μουσική στα καταστήματα και η κυκλοφορία μετά τη 1 μετά τα μεσάνυχτα.

Μια πολυπόθητη είδηση που έφερε ανακούφιση τόσο στους πολίτες, όσο και στους επαγγελματίες - κυρίως της εστίασης. Ταυτόχρονα, ενδείξεις αποκλιμάκωσης παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η πανδημία, με πάνω από το 63% του πληθυσμού να είναι εμβολιασμένο. Ωστόσο, αναμένεται αύξηση της μεταδοτικότητας στα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς θα αυξάνεται ο χρόνος που περνάει ο κόσμος σε κλειστούς χώρους.

Σημαντικά συμπεράσματα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα προέκυψαν από τη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό στο υπουργείο Υγείας, από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, και τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Συγκεκριμένα, για ύφεση μίλησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, ενώ για ενδείξεις αποκλιμάκωσης έκανε λόγο και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κ. Γκάγκα, η οποία κάλεσε τον κόσμο που δεν το έχει κάνει να εμβολιαστεί, επισημαίνοντας πως «ο κίνδυνος νόσησης είναι μέχρι και δέκα φορές μικρότερος στους εμβολιασμένους πολίτες».

Από την πλευρά της, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως «η αλλαγή της πολιτικής στον τρόπο διενέργειας τεστ, με τη συστηματοποίηση των rapid tests, των μοριακών τεστ, αλλά και των self tests, θα οδηγήσει μοιραία σε καταγραφή αύξησης των κρουσμάτων».

«Η επιδημία στην Ελλάδα βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης», είπε με τη σειρά του και ο κ. Μαγιορκίνης, σημειώνοντας ωστόσο ότι ασφαλέστερα συμπεράσματα θα μπορούν να εξαχθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Όπως παρατήρησε, την περίοδο εκείνη αναμένεται και αύξηση της μεταδοτικότητας, καθώς θα αυξάνεται ο χρόνος που περνάει ο κόσμος σε κλειστούς χώρους.

Ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν πως ίσως πέφτει κατά ένα μικρό ποσοστό η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια ως προς την πιθανότητα νόσησης, ωστόσο, ως προς το πιο σημαντικό κομμάτι, που αφορά στην προστασία από τον θάνατο και την εισαγωγή στο νοσοκομείο, η αποτελεσματικότητα φαίνεται να διατηρείται.

Κερδίζει τη μάχη η 36χρονη έγκυος

Με τις ευχές όλων να τη συντροφεύουν σε όλον αυτόν τον αγώνα που δίνει για τη ζωή της “χτυπημένη” από τον κορωνοϊό, εξήλθε τελικά από τη ΜΕΘ η 36χρονη έγκυος η οποία νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Κατά τη νοσηλεία της, η 36χρονη, που διανύει τον 6ο μήνα της κύησής της, παρουσίασε αναπνευστική ανεπάρκεια, με την κατάστασή της να χαρακτηρίζεται αρκετά σοβαρή. Ωστόσο το θαύμα φαίνεται πως έγινε και πλέον νοσηλεύεται στην Παθολογική Κλινική του Βενιζελείου, με τις ευχές όλων μας να γυρίσει γρήγορα στο σπίτι της απόλυτα υγιής.

Φροντιστήρια

Μετά τα σχολεία, ανοίγουν και τα φροντιστήρια, τα οποία θα λειτουργήσουν με αυστηρά υγειονομικά μέτρα για την αποφυγή της περαιτέρω μετάδοσης του κορωνοϊού.

Ποια μέτρα θα ισχύουν

Καθαρισμός αιθουσών μετά από κάθε χρήση, εξασφάλιση επαρκούς φυσικού αερισμού των αιθουσών, ύπαρξη αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τήρηση των μέγιστων δυνατών αποστάσεων και συχνός καθαρισμός των χεριών είναι ορισμένα από τα υγειονομικά μέτρα προφύλαξης στα φροντιστήρια για τον κορωνοϊό. Για να κλείσει τώρα ένα τμήμα πρέπει το 50+1% των μαθητών να έχει νοσήσει, ενώ η τηλεκπαίδευση θα χρησιμοποιηθεί μόνο επικουρικά.

Τι ισχύει για τα τεστ

Σχετικά με τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών τεστ, τα παιδιά θα προσκομίζουν τις δύο βεβαιώσεις για τα self tests που κάνουν την εβδομάδα, ενώ τα ποσοστά εμβολιασμού στους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι από τα υψηλότερα ποσοστά στη χώρα.

Με rapid στον οδοντίατρο!

Αλλαγή δεδομένων για τις επισκέψεις στον οδοντίατρο φέρνουν τα νέα μέτρα μετά το τελευταίο ΦΕΚ της κυβέρνησης, ενώ τέθηκε σε ισχύ το πρώτο μέτρο που επιβάλλεται και σε εμβολιασμένους.

Οι αλλαγές αυτές καθιστούν ακριβότερη την επίσκεψη σε οδοντιατρεία, τόσο για τους ασθενείς όσο και τους συνοδούς τους.

Αυτό γιατί πλέον κατά την είσοδό τους απαιτείται υποχρεωτικά η προσκόμιση αρνητικού rapid test έως 48 ωρών όσον αφορά τους εμβολιασμένους ασθενείς και συνοδούς, ή αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) για τους ανεμβολίαστους. Εξαιρούνται οι επισκέψεις για θεραπείες που δεν απαιτείται τροχός (π.χ. εξαγωγή), κατά τις οποίες δε χρειάζεται τεστ. Επίσης, ανεξαρτήτως μορφής περιστατικού, οι συνοδοί καλούνται να έχουν κάνει rapid test αν είναι εμβολιασμένοι και μοριακό τεστ αν είναι ανεμβολίαστοι. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι υπάρχει η δυνατότητα όσοι χρειάζεται να επισκεφτούν τον οδοντίατρο να πραγματοποιήσουν rapid test στους δωρεάν ελέγχους που γίνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News