Κρήτη

Ξενοδοχοϋπάλληλοι Ηρακλείου: Θέλουν τα παιδιά μας σύγχρονους δούλους

«Δεν θα αφήσουμε να γεμίσουν οι λάντζες των ξενοδοχείων με ανήλικα παιδιά», υπογραμμίζει η ΠΟΕΕΤ, απαντώντας στις εξαγγελίες της υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου, για απασχόληση ανηλίκων από δομές και ιδρύματα σε ξενοδοχεία

Στην εποχή του... 1800, όπου οι ήρωες του Κάρολου Ντίκενς, όπως ο Όλιβερ Τουίστ, ήταν οι εκφραστές της εξαθλίωσης, της δυστυχίας και του πόνου των παιδιών των φτωχοκομείων, που δούλευαν στα ορυχεία και πέθαιναν από την πείνα και τις κακουχίες, παραπέμπουν τα εργατικά συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης την κοινή γνώμη, για να καταγγείλουν την κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί τη νομιμοποίηση της παιδικής εργασίας στον χώρο των ξενοδοχείων.

Με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου, η κυβέρνηση εισπράττει τα σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης. Με κοινή δήλωσή τους, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η αναπληρώτρια τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου, και η τομεάρχης Τουρισμού, Κατερίνα Νοτοπούλου, κατηγορούν την κυβέρνηση για προώθηση της «φθηνής εργασίας» σε ξενοδοχειακές μονάδες παιδιών που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων. Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζουν ότι «τα ανήλικα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο, γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υποστηρίζει ότι η υποχρεωτική εκπαίδευση πρέπει να περιλαμβάνει και το λύκειο».

«Ταυτόχρονα, αδήριτη ανάγκη είναι η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης και η βελτίωση των θέσεων εργασίας», προσθέτουν, επισημαίνοντας ότι «ήδη με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στα σχέδια της κυβέρνησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά “δεν θα αφήσουμε να γεμίσουν οι λάντζες των ξενοδοχείων με ανήλικα παιδιά”».

Ξενοδοχοϋπάλληλοι Ηρακλείου - «Θέλουν τα παιδιά σύγχρονους δούλους»

«Για ακόμα μία φορά, η κυβέρνηση προκαλεί! Χωρίς αίσθημα ντροπής θέλουν τα παιδιά μας σύγχρονους δούλους!». Έτσι ξεκινάει τη δική του καταγγελία και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο το κράτος, που έχει την ευθύνη των παιδιών σε ιδρύματα, να στερεί το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και να τα χρησιμοποιεί για να μειώσει το μισθολογικό κόστος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Πολλά ερωτηματικά. Γνωρίζουμε πως για να εργαστεί κάποιος ανήλικος χρειάζεται η υπογραφή του κηδεμόνα του στο αρμόδιο τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρηση του ΣΕΠΕ, για την έκδοση βιβλιαρίου εργασίας. Εδώ ποιος θα υπογράφει; Το ίδρυμα; Πώς θα διασφαλιστούν οι συνθήκες εργασίας; Τι απασχόληση θα είναι αυτή; Με ποιο νομικό πλαίσιο θα γίνει αυτό; Όλα τα παιδιά στα σχολεία μέχρι 18 χρονών! Δε θα επιτρέψουμε την παιδική εργασία»!

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ: Η Πρόνοια της... Φρειδερίκης

«Είναι απαράδεκτο το κράτος, που έχει την ευθύνη των παιδιών σε ιδρύματα, να στερεί το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και να τα χρησιμοποιεί για να μειώσει το μισθολογικό κόστος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Πρόκειται για αναβίωση του μοντέλου της Βασιλικής Πρόνοιας της Φρειδερίκης», σχολιάζουν και καταλήγουν: «Στον αντίποδα αυτού του μοντέλου, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με τον εμβληματικό του νόμο για την αναδοχή και την υιοθεσία είχε ως στόχο μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα να ολοκληρώσει την αποϊδρυματοποίηση και να μην υπάρχει πλέον ανάγκη για ιδρύματα κλειστής φροντίδας για τα παιδιά. Αυτός ο στόχος έχει εγκαταλειφθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία δε θα επιτρέψει να γυρίσουμε στις σκοτεινές περιόδους της Πρόνοιας και του εργασιακού μεσαίωνα που προδιαγράφει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

«Η κυβέρνηση σχεδιάζει την εργασία στον τουρισμό 16χρονων από δομές φροντίδας», αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, και προσθέτει: «Μετά τα απλήρωτα 10ωρα του Χατζηδάκη, θα έχουμε και την παιδική εργασία της Μιχαηλίδου».

“Βολές” και από το ΚΙΝ.ΑΛ.

“Βολές” προς την κυβέρνηση ότι πρωτοστατεί στη φθηνή κι απαξιωμένη εργασία εξαπέλυσε και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, η οποία συναντήθηκε χθες με τον επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων Νικολά Σμιτ. Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι η συζήτηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο αφορούσε το μέλλον της εργασίας στην Ευρώπη.

«Η συντήρηση θεωρεί την ασφαλή και με δικαιώματα εργασία ως εμπόδιο για την πρόοδο και την εξέλιξη. Προωθεί την κατάργηση των συμβάσεων, τη φθηνή και απαξιωμένη εργασία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρωτοστατεί», τόνισε η κ. Γεννηματά, ενώ πρόσθεσε ότι οι Σοσιαλιστές αγωνίζονται για την πλήρη απασχόληση, για αξιοπρεπείς αμοιβές, εργασία με ρυθμίσεις και κανόνες, με τους εργαζόμενους ασφαλείς.

«Οι ιδέες της Σοσιαλδημοκρατίας κερδίζουν διαρκώς έδαφος και στην Ευρώπη. Τον ευχαρίστησα και για τη στήριξη των σοσιαλιστών στον αγώνα που δώσαμε απέναντι στον κυβερνητικό νόμο που διαλύει τα εργασιακά δικαιώματα», σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ.

Στο Ευρωκοινοβούλιο

Την αντίδραση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Κώστα Αρβανίτη, προκάλεσε η κυβερνητική μεθόδευση για προώθηση της παιδικής εργασίας σε ξενοδοχεία, ο οποίος δηλώνει ότι θα μιλήσει για το θέμα και στο Ευρωκοινοβούλιο. Όπως τονίζει το μέλος της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Ευρωβουλή και της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL), την ώρα που η ανεργία καλπάζει και οι μισθοί είναι συμπιεσμένοι στο κατώτατο επίπεδο των χωρών της Ευρωζώνης, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη τροφοδοτεί επιχειρήσεις με παιδική εργασία, και μάλιστα υπό το γνωστό καθεστώς περιορισμένων ελευθεριών, που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία κοινωνικών δομών που φιλοξενούν τέτοιες ηλικίες. Και το βαφτίζει “πρόνοια”!».

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, «ο πρωθυπουργός που ονειρεύεται “ψυκτικούς από το Περιστέρι”, που υποστηρίζει δημόσια ότι “δεν μπορούν και δεν πρέπει να πάνε όλοι στο πανεπιστήμιο” και αποκλείει από την τριτοβάθμια 40.000 παιδιά, αναλαμβάνει τώρα ο ίδιος και η κυβέρνησή του αυτόκλητα να χωρίσει “την ήρα από το στάρι”, με κριτήρια, φυσικά, ταξικά».

Ο κ. Αρβανίτης προσθέτει: «Αυτή η πολιτική συγκρούεται με την αρχή 11 του Ευρωπαϊκού Πυλώνα και πάντως βρίσκεται σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τα Παιδιά, τη διασφάλιση της μόρφωσής τους και την εξουδετέρωση των κινδύνων κοινωνικού αποκλεισμού, θέματα για τα οποία θα αναφερθώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο κύριος Μητσοτάκης μάς επιστρέφει στα χρόνια του Ντίκενς, δημιουργώντας τους “Όλιβερ Τουίστ” της εποχής μας, ασκώντας την πιο αντικοινωνική πολιτική που στιγμάτισε ποτέ τη χώρα».

«Fake news» απαντά το υπουργείο

«Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε τα παιδιά να εγκλωβιστούν σε ιδρύματα από την εφηβεία μέχρι και τα 30 τους, τώρα τολμά με ψέματα και τερατολογίες να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Περνά τώρα σε ανώτατο επίπεδο fake news, ισχυριζόμενος ότι δήθεν η κυβέρνηση “προωθεί την παιδική εργασία και μάλιστα εις βάρος της εκπαίδευσης ανήλικων παιδιών”», απαντά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Ιδού λοιπόν ποια είναι η πραγματικότητα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

«- Όλα τα ιδρύματα εφήβων έχουν παιδιά πέραν της ηλικίας των 18 ετών και αυτό επειδή τόσα χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση δεν κατάφερε να τους βρει την κατάλληλη γι’ αυτά οικογένεια. Τι κάνουμε εμείς. Μεταρρυθμίσαμε πλήρως τις διαδικασίες υιοθεσίας/αναδοχής, φτιάχνουμε διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης για εφήβους 15-18 ετών και τώρα προωθούμε συμφωνίες με οικονομικούς κλάδους υψηλής έντασης, ώστε οι ενήλικες αυτής της κατηγορίας να βρουν ενδιαφέρουσες και καλοπληρωμένες δουλειές.

- Οι έφηβοι 16-18 ετών που ζουν σε ιδρύματα δεν απορροφούνται από τους θεσμούς υιοθεσίας και αναδοχής. Η δημιουργία προγραμμάτων για την ένταξή τους στην κοινωνία και τον παραγωγικό ιστό είναι απαραίτητη. Γι’ αυτό για τα παιδιά της ηλικίας αυτής καταρτίζουμε προγράμματα μαθητείας, ώστε να ενταχθούν ομαλά στον χώρο εργασίας που επιθυμούν. Ο στόχος μας είναι η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών, όπως λέμε από την αρχή.

- Υπάρχει ήδη νομικό πλαίσιο αυστηρό, το οποίο ορίζει επακριβώς τη μερική απασχόληση ανηλίκων. Όλοι είναι υποχρεωμένοι να το σεβαστούν. Η δε Πολιτεία με αυτή την κυβέρνηση το σέβεται απολύτως.

Πίσω λοιπόν από την κακεντρεχή αντιπολίτευση και τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η ενόχλησή τους, διότι η κοινωνική πολιτική τους ήταν αναχρονιστική κι εμείς την εκσυγχρονίζουμε. Έχουμε χρέος να βοηθήσουμε τα παιδιά αυτής της ηλικίας, για τα οποία στο παρελθόν δεν έκανε τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ, να σχεδιάσουν τη ζωή τους και να αποκτήσουν εργασιακή προοπτική. Μπορούν να συνεχίσουν να ενοχλούνται, εμείς όμως εργαζόμαστε συστηματικά για την ομαλή αποϊδρυματοποίηση όλων των παιδιών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια