Κρητικοί για πανδημία: «Αναγκαία τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους»

Κρήτη
Κρητικοί για πανδημία: «Αναγκαία τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος να πάρουμε τις ζωές πίσω», λένε στην πλειοψηφία τους οι Κρητικοί, που ασκούν ωστόσο έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης του ζητήματος

Την ανάγκη εφαρμογής των νέων μέτρων που μπήκαν σε εφαρμογή την περασμένη Δευτέρα και αφορούν πρωτίστως ανεμβολίαστους πολίτες φαίνεται να αντιλαμβάνεται η πλειοψηφία των Κρητικών. Παρά την κούραση που έχουν επιφέρει οι πολύμηνοι περιορισμοί στις ζωές των πολιτών, ο εμβολιασμός, σε συνδυασμό με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, φαντάζει ως ο μόνος τρόπος να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Η διαπίστωση της χρησιμότητας δε συνεπάγεται την απουσία έντονης κριτικής και αντιλόγου προς την πολιτική της κυβέρνησης. Αρκετοί είναι εκείνοι που αντιδρούν στην επικοινωνιακή αντιμετώπιση του πρωθυπουργού γύρω από το ζήτημα θεωρώντας την λαθεμένη. Λόγος γίνεται από μερίδα κόσμου για την ανάγκη να βασίσει η Πολιτεία την εμβολιαστική της πολιτική πάνω στο θεμέλιο της επιστημονικότητας, η οποία είναι και ο πιο ουσιαστικός τρόπος να συνειδητοποιήσει η κοινωνία το πόσο απαραίτητος είναι ο γενικός εμβολιασμός για την υγεία μας, αλλά και την καταπονημένη από τους περιορισμούς οικονομία.

Τη δική τους άποψη απέναντι στα νέα μέτρα καταθέτουν έξι συμπολίτες μας, που δέχτηκαν να μιλήσουν στη “Νέα Κρήτη”, εκφράζοντας τους προβληματισμούς τους και τις σκέψεις τους γύρω από το ζήτημα.

Μαρίνα Αρβανίτη - οικιακά

«Να πάρουμε τις ζωές μας πίσω»

«Τα μέτρα είναι σωστά, μονόδρομος για να καταπολεμήσουμε την πανδημία. Να κάνουμε το εμβόλιο για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν εμβολιασμοί, να μπει τέλος στη διάσπαση της κοινωνίας μεταξύ εμβολιασμένων και αντεμβολίαστων και να γίνουμε πάλι μια κοινωνία ενωμένη. Εμβολιασμός προς επιστροφή στην κανονικότητα, για να επιστρέψουμε στις δουλειές μας, τις γιορτές μας, τις αγκαλιές μας. Πιθανώς η οικονομική επιβάρυνση που θα επιφέρουν τα νέα μέτρα στους μη εμβολιασμένους να τους ωθήσει στον εμβολιασμό. Πρέπει οι συμπολίτες μας να σκεφτούνε το κοινό καλό και να σπεύσουν να εμβολιαστούν».

Γρηγόρης Αδαμόπουλος - ιδιωτικός υπάλληλος

«Μόνο “όπλο” απέναντι στην πανδημία»

«Να ξεκαθαρίσω εξ αρχής ότι είμαι υπέρ του εμβολιασμού όλων των πολιτών, ανεξαρτήτου ηλικιακής ομάδας. Κάποια μέτρα ήταν απαραίτητα για να προστατεύσουν τον κόσμο από την πανδημία, άλλα όμως θεωρούνται από μερίδα των πολιτών υπερβολικά και πιθανώς να γεννήσουν αντιδράσεις. Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση φαίνεται να έχει κάνει πολλούς να χάσουν την υπομονή τους, κάνοντάς τους να βλέπουν με προκατάληψη κάθε νέο μέτρο που εξαγγέλλεται. Όποια όμως και αν είναι η στάση της κυβέρνησης, το εμβόλιο είναι το μόνο μας “όπλο” απέναντι στην πανδημία».

Γιώργος Αλεξάκης, ιδιωτικός υπάλληλος

«Λάθος προσέγγιση»

«Η ισχύς των μέτρων ξεκίνησε την κατάλληλη στιγμή, καθώς το άνοιγμα των σχολείων και ο καιρός, που αρχίζει να ψυχραίνει, οπωσδήποτε θα συμβάλουν στην ευκολότερη εξάπλωση του ιού. Παρά τα αναγκαία μέτρα, διαφορετική θα έπρεπε να είναι η πολιτική της κυβέρνησης σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των νέων. Το δέλεαρ που δίνει ο πρωθυπουργός με τα 50GB δε μοιάζει να πείθει. Θα έπρεπε να προσεγγίσουν πιο εκπαιδευτικά και πιο ενημερωτικά τις νεότερες ηλικίες. Παρά τα λάθη, τα μέτρα με βρίσκουν σύμφωνο». 

Χαρά Μαθιουδάκη - επιχειρηματίας, τεχνολόγος Ιατρικών Συστημάτων

«Αντίθετα αποτελέσματα»

«Θα σύστηνα σε όλους να εμβολιαστούν και να μη φοβούνται. Οτιδήποτε γίνεται υποχρεωτικό συχνά έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, ειδικότερα σε ό,τι έχει να κάνει με τους μαθητές και τους φοιτητές. Λόγω του νεαρού της ηλικίας, η αντίδραση πιθανώς να είναι μεγαλύτερη σε κάποια ενδεχόμενη υποχρεωτικότητα. Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, πιθανώς να ήταν αποτελεσματικότερη η πολιτική των συστάσεων και της ενημέρωσης. Το έργο της κυβέρνησης οπωσδήποτε δυσχεραίνει το στοιχείο της κούρασης και της αγανάκτησης που υπάρχει στην κοινωνία και που εν μέρει είναι αποτέλεσμα λαθεμένων πολιτικών της πολιτικής ηγεσίας».

Δημήτρης Κουτσούμπας - ιδιοκτήτης κομμωτηρίου

«H “εκβιαστική” στάση της με βρίσκει αντίθετο»

«Η κυβέρνηση δείχνει να διχάζει. Ελλείψει ενημέρωσης στον κόσμο, προτιμάει μια γραμμή πριμοδοτήσεων με GBs στους νέους, την ώρα που δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα σε ό,τι έχει να κάνει με περιβάλλοντα όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους χώρους εργασίας. Είμαι εμβολιασμένος και υπέρ του εμβολιασμού, όχι όμως υπέρ των εξαναγκασμών. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να ενημερώσει επιστημονικά τους πολίτες, η “εκβιαστική” στάση της με βρίσκει αντίθετο».

Σπύρος Νταμπάκης - αυτοκινητιστής

«O εμβολιασμός δεν είναι τιμωρία»

«Τα μέτρα είναι ο μόνος τρόπος να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας. Κατά την άποψή μου οι εμβολιασμοί πρέπει να προχωρήσουν, καθώς μόνο έτσι θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Οι αντιδράσεις είναι αναμενόμενες μιας και μερίδα του κόσμου έχει κουραστεί από την όλη κατάσταση. Πρέπει να κατανοήσουμε τα οφέλη που έχει το εμβόλιο για την υγεία μας και να σταματήσουμε να θεωρούμε πως ο εμβολιασμός είναι μια “τιμωρία” από την κυβέρνηση. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Πολιτεία θα έπρεπε να κινηθεί με “όπλο” την επιστημονική ενημέρωση και την ψυχραιμία».

Ρεπορτάζ: Νίκος Παναγιώτου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News