Ποιοι τουρίστες προτιμούν περισσότερο την Κρήτη

Κρήτη
Ποιοι τουρίστες προτιμούν περισσότερο την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

H Κρήτη καταγράφεται ως ο κορυφαίος προορισμός των Αυστριακών. την ίδια στιγμή μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον σημειώνεται και από τους Ρώσους

Μεγάλη ζήτηση καταγράφεται στη ρωσική αγορά οργανωμένου τουρισμού για διακοπές στην Κρήτη και γενικότερα σε περιοχές της Ελλάδας. Έμφαση δίνεται στο κομμάτι των πολυτελών διακοπών, σύμφωνα με την ένωση Ρώσων τουρ οπερέιτορ ATOR.

Το φετινό καλοκαίρι η Ελλάδα δεν διέθετε τσάρτερ πτήσεις από τη Ρωσία, επομένως οι τουριστικές ροές ήταν περιορισμένες. Η χώρα μας, όπως διαπιστώνουν οι Ρώσοι τουρ οπερέιτορς, είναι πλέον διαθέσιμη κυρίως για τουρίστες με μεγάλα βαλάντια. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από το ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι Ρώσοι που ταξίδεψαν φέτος στην Ελλάδα με τακτικές πτήσεις, έκαναν κράτηση σε ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων. 

Οι τουρ οπερέιτορς ανέφεραν ότι η ζήτηση για διακοπές στη χώρα μας το φθινόπωρο είναι ακόμη μεγαλύτερη από τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα τούς τελευταίους μήνες παραμένουν ίδιες, κάτι που επιτρέπει στους τουρίστες να κάνουν κρατήσεις με σιγουριά. Οι αφίξεις μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου είναι ήδη σχεδόν γεμάτες και οι κρατήσεις γίνονται ολοένα και πιο «ενεργητικές», επισημαίνουν.

Συγκεκριμένα καταγράφεται μεγάλη ζήτηση για την ελληνική ενδοχώρα και την Κρήτη. Γενικότερα κατά την περίοδο του φθινοπώρου αναμένεται αύξηση στον αριθμό των κρατήσεων για Ρόδο, Κρήτη, Χαλκιδική και Κέρκυρα. Επίσης, και η Αθήνα συγκεντρώνει ζήτηση. Οι προτιμήσεις των Ρώσων όσον αφορά τις φθινοπωρινές διακοπές στην Ελλάδα παραμένουν οι ίδιες με τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το 99% των κρατήσεων για τη χώρα μας αφορά διακοπές παραλίας, ενώ οι διακοπές περιηγήσεων και εκδρομών συγκεντρώνουν ελάχιστο ενδιαφέρον.

H Κρήτη κορυφαίος προορισμός των Αυστριακών το φθινόπωρο

Η Κρήτη είναι ο τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός μεσαίας απόστασης για τους πελάτες της TUI Αυστρίας που επιλέγουν να ταξιδέψουν αυτό το φθινόπωρο. Πρώτος προορισμός είναι η Χουργκάντα (Αίγυπτος) και ακολουθούν η Λάρνακα, η Κρήτη, το νησί Γκραν Κανάρια και η Αττάλεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησαν οι οπερέιτορς, για τη φθινοπωρινή περίοδο από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου του 2021, προσφέρονται πακέτα με πτήσεις στην Τενερίφη από τη Βιέννη και στο Σάλτσμπουργκ. Για τη Χουργκάντα παραμένουν κενές θέσεις από τη Βιέννη, ενώ υπάρχει δυνατότητα επιλογής και για ταξίδια σε ελληνικά νησιά, όπως η Κρήτη (από τη Βιέννη, το Λιντζ, το Γκρατζ και το Σάλτσμπουργκ), η Ρόδος (από τη Βιέννη, το Λιτζ και το Σάλτσμπουργκ) και η Σαντορίνη, καθώς και στις πόλεις Αττάλεια και Σμύρνη της Τουρκίας.

Νίκος Χαλκιαδάκης: Με τους καλύτερους οιωνούς για το κλείσιμο της φετινής τουριστικής σεζόν μπήκε το φθινόπωρο 

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής περιόδου εξέφρασε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων νομού Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης. «Μετά τις 10 Ιουλίου είχαμε μια πολύ καλή σεζόν, όπως το περιμέναμε και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη καλύτερη» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως, με βάση αναφοράς τους αντίστοιχους μήνες του 2019, η τουριστική κίνηση έπιασε το 80% τον Ιούλιο και το 95% τον Αύγουστο.

Μάλιστα, από την Γερμανία, την πρώτη χώρα προέλευσης τουριστών με προορισμό την Κρήτη, καταγράφηκε, εξηγεί, αύξηση κατά 16% και κατά 39% από την Πολωνία. Οι αυξήσεις τουριστών από τις συγκεκριμένες και άλλες ευρωπαϊκές χώρες κάλυψαν το κενό που δημιουργήθηκε από τη μειωμένη προσέλευση τουριστών, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Ρωσία.

Εξίσου καλά είναι τα προγνωστικά και για τους φθινοπωρινούς μήνες. Τον Σεπτέμβριο οι αφίξεις στο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” του Ηρακλείου κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Τις καθημερινές, όπως λέει ο κ. Χαλκιαδάκης, φτάνουν 12.000 – 13.000 τουρίστες και τα Σαββατοκύριακα ο αριθμός τους ξεπερνά τις 20.000.

Πολύ καλά, κατά συνέπεια, πάνε και οι πληρότητες στα ξενοδοχεία. Οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων του νομού Ηρακλείου, είναι σχεδόν γεμάτες, ενώ και μικρότερες καταγράφουν πληρότητες που κυμαίνονται στο 60%-70%. Καλή ροή αναμένεται, με βάση τις κρατήσεις, και τον Οκτώβριο, ενώ η σεζόν, σταδιακά συρρικνούμενη, θα κλείσει το Νοέμβριο, παίρνοντας παράταση που φτάνει και στο τρίτο δεκαήμερο, αντί του πρώτου δεκαημέρου, στο οποίο, συνήθως, ολοκληρώνεται.

Περαιτέρω ώθηση στην τουριστική κίνηση των επόμενων εβδομάδων εκτιμάται ότι θα δώσει η άρση των περιορισμών για τους ταξιδιώτες από τη Γερμανία, καθώς η Κρήτη βγήκε από τη «μαύρη» επιδημιολογικά λίστα.

Με τα δεδομένα αυτά, η φετινή τουριστική σεζόν θα κλείσει για τους επιχειρηματίες του κλάδου στο 50% – 55% του 2019 και για ορισμένους ακόμη και στο 65%, επιβεβαιώνοντας και ξεπερνώντας τις προσδοκίες στο ξεκίνημα της περιόδου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News