Οινοστάφυλα: Άμεση λύση μέσα στον Οκτώβριο

Κρήτη
Οινοστάφυλα: Άμεση λύση μέσα στον Οκτώβριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα βρεθούν τα χρήματα για την απόσταξη κρίσης», διαβεβαίωσε ο Σπήλιος Λιβανός - Γραπτή δέσμευση ζητάει η ΕΑΣΗ

Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου το πρόβλημα εξεύρεσης των επιπλέον 2 εκατομμυρίων ευρώ, που απαιτούνται για επέκταση του προγράμματος απόσταξης κρίσης για τα οινοστάφυλα σε Ηράκλειο και Νάουσα, θα έχει λυθεί, μέσω κονδυλίων που θα περισσέψουν από το συνολικό πακέτο των 30 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν εγκριθεί για τη χρηματοδότηση του αμπελοοινικού τομέα στην Ελλάδα.

Την κατηγορηματική αυτή διαβεβαίωση έλαβε διά στόματος τόσο των αρμόδιων παραγόντων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και του ίδιου του υπουργού, Σπήλιου Λιβανού, χθες, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Υπό την πίεση των γεγονότων, μπροστά στην αδυναμία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου να κρατήσει ανοιχτό το οινοποιείο της στην Παλιανή, αλλά και μετά τη σημαντική της ενέργεια να απορροφήσει πλεονασματικά σταφύλια των παραγωγών, τιμολογώντας τα και αφήνοντάς τα εκτός οινοποιείου, δηλαδή στη χωματερή, ο συνδικαλιστής ανέβηκε εσπευσμένα στην Αθήνα. Μάλιστα, στις 8:30 το πρωί ήταν στα γραφεία της ΚΕΟΣΟΕ, σε μια πρώτη συνάντηση με τον πρόεδρο της κορυφαίας συνεταιριστικής οργάνωσης αμπελοοινικών προϊόντων, Χρήστο Μάρκου, και τον γενικό της διευθυντή Παρασκευά Κορδοπάτη.

Μαζί με τον κ. Κορδοπάτη επισκέφτηκαν στη συνέχεια το υπουργείο, όπου είχαν διαδοχικές συναντήσεις με διάφορους παράγοντες. Η πρώτη συνάντηση ήταν με τον 28χρονο δικηγόρο Νίκο Κωστακόπουλο, που είναι και ο νέος διευθυντής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ακολούθησε η συνάντηση με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Χριστίνα Καλογήρου, καθώς και με τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου Νίκο Νταβουλάρη.

«Μας διαβεβαίωσαν ότι καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, και είναι κάτι εύκολο να γίνει, από τα 30 εκατομμύρια ευρώ που έχουν εγκριθεί για τον οίνο, να βρεθούν από τα περισσεύματα που σίγουρα θα προκύψουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ, που χρειαζόμαστε σε Ηράκλειο και Νάουσα, για να απορροφηθούν τα αποθεματικά σταφύλια. Αυτά τα χρήματα είναι εύκολο να βρεθούν μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου, που λήγει η περίοδος για την απορρόφηση των κονδυλίων, είτε από διαφημιστικές καμπάνιες για το ελληνικό κρασί οι οποίες λόγω του lockdown και άλλων προβλημάτων δεν υλοποιήθηκαν, κάτι που ισχύει για παράδειγμα με την Αυστραλία, είτε μέσα από την απένταξη, για διάφορους λόγους, άλλων προγραμμάτων», λέει στην εφημερίδα, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο οποίος και δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος.

Μάλιστα, εκτός από τους παράγοντες του υπουργείου, στο τέλος οι κύριοι Ιερωνυμάκης και Κορδοπάτης συναντήθηκαν με τον ίδιο τον υπουργό Σπήλιο Λιβανό, που τους διαβεβαίωσε και εκείνος ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα στη χρηματοδότηση της απόσταξης κρίσης, με τα επιπλέον κονδύλια των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Στάση αναμονής της ΕΑΣΗ

Την ίδια ώρα πάντως, η ΕΑΣΗ περιμένει έγγραφες διαβεβαιώσεις. Όπως ξεκαθαρίζουν τα στελέχη της, η διοίκηση έχει αποστείλει εγγράφως το αίτημά της και περιμένει το ίδιο εγγράφως και μια δεσμευτική απάντηση από την πλευρά των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, διαφορετικά δε θα επαναλειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις στο οινοποιείο της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τύχη χιλιάδων τόνων σταφυλιών, που παραμένουν άκοπα και σαπίζουν πάνω στις κουρμούλες.

Για την απούλητη σταφίδα

Όσο για τη σταφίδα, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης μάς είπε ότι γύρω στους 50 τόνους περυσινής εσοδείας κρατούν ακόμα στις εγκαταστάσεις τους οι παραγωγοί, για λόγους που σχετίζονται με τις καραντίνες. «Το ξέρω καλά αυτό, γιατί το 80% παράγεται στον Προφήτη Ηλία. Οι ιδιωτικές εταιρείες και η ΚΣΟΣ, από την πλευρά τους, έχουν ενημερώσει σχετικά με τις ποσότητες που έχουν στις δικές τους εγκαταστάσεις την κυβέρνηση. Εγώ δεν μπορώ να τις γνωρίζω», όπως είπε.

Πάντως, από 2.000 τόνους που είχαν παραχθεί πέρυσι, φέτος η παραγωγή - σύμφωνα με τον ίδιο - δεν ξεπέρασε τους 500 τόνους. «Έχουν μείνει απούλητοι γύρω στους 70 με 80 τόνοι. Εκτιμώ ότι η φετινή σταφίδα μέσα σε δέκα μέρες θα έχει απορροφηθεί από την αγορά. Για την περυσινή όμως, χρειάζεται κρατική παρέμβαση. Ο κ. Λιβανός μού έδειξε χαρτιά που αποδεικνύουν ότι ο ίδιος έχει κάνει παρεμβάσεις προς τα υπουργεία Παιδείας, Εθνικής Άμυνας και Υγείας, ώστε να μεριμνήσουν για την απορρόφηση του προϊόντος από τα σχολεία, από τα νοσοκομεία, τον στρατό και τις δομές των προσφύγων. Από 'κει και πέρα, όμως, χρειάζεται σίγουρα μια σταφιδική πολιτική, για να μην αφανιστεί το άλλοτε παραδοσιακό προϊόν της Κρήτης...».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης ξεκαθαρίζει ότι ακόμα και αυτή η λιγοστή σταφίδα έχει πληρωθεί σε εξευτελιστικές τιμές προς τους παραγωγούς και αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει τους πάντες, γιατί αλλιώς ο κόσμος θα σταματήσει να σταφιδοποιεί, έστω και αυτές τις ελάχιστες ποσότητες...

Στη Βουλή το δημοσίευμά για τις εισαγωγές κρασιών

Στο μεταξύ, στη Βουλή κατέθεσε το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας με τις καταγγελίες του προέδρου του ΚΕΟΣΟΕ, Χρήστου Μάρκου, για τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές και τις ελληνοποιήσεις στο κρασί, ο βουλευτής Ηρακλείου και γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος αναφέρει: «Σύγχυση και εύλογη ανησυχία στο καταναλωτικό κοινό, αλλά και στους αμπελουργούς, παραγωγούς και στις συνεταιριστικές και οινοποιητικές επιχειρήσεις προκαλούν οι καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες είναι αθρόες και χωρίς έλεγχο οι εισαγωγές κρασιού από γειτονικές χώρες, με συνέπεια να γίνονται ελληνοποιήσεις σε βάρος του ντόπιου - α' ποιότητας - ελληνικού κρασιού και των καταναλωτών.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, το παραπάνω φαινόμενο είναι άκρως επικίνδυνο και καταστροφικό για την ντόπια παραγωγή, ενώ ελλοχεύουν κίνδυνοι ακόμη και για την υγεία των καταναλωτών, αφού πρόκειται και για αμφιβόλου ποιότητας κρασί.

Την ίδια ώρα μάλιστα, όπως επισημάνθηκε και στην υπ' αρ. πρωτ. 8973/14.9.21 ερώτησή μου, οι συνεταιριστικές οργανώσεις και οι οινοποιητικές επιχειρήσεις έχουν μεγάλα αποθέματα εξαιρετικού κρασιού από πέρυσι στις αποθήκες τους, τα οποία δεν έχουν καταφέρει να διαθέσουν στην αγορά, ενώ φέτος, ελλείψει κινήτρων (άτοκων χρηματοδοτήσεων κ.λπ.) και μη περαιτέρω ενεργοποίησης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του μέτρου της απόσταξης κρίσης, αδυνατούν να απορροφήσουν άλλες ποσότητες οινοστάφυλων.

Επιπρόσθετα, οι γενικότερες συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και τους καύσωνες του καλοκαιριού, έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στο επιτραπέζιο σταφύλι, στην τιμή και την απορρόφησή του, με μόνο δρόμο την οινοποίησή του».

Όπως αναφέρει ο κ. Κεγκέρογλου στην ερώτησή του:

* Επειδή οι αμπελουργοί της χώρας, και ιδιαίτερα εκείνοι του νομού Ηρακλείου Κρήτης, έχουν περιέλθει σε απόγνωση, καθώς η παραγωγή τους όχι μόνο δεν απορροφάται από τις οινοποιητικές επιχειρήσεις και τις συνεταιριστικές οργανώσεις αλλά καταλήγει στις χωματερές,

* Επειδή τα φαινόμενα κερδοσκοπίας και ελληνοποιήσεων-εισαγωγών κρασιού φαίνεται ότι αυξάνουν καθημερινά εις βάρος των καταναλωτών και της ντόπιας παραγωγής.

* Επειδή η προστασία και η στήριξη του ελληνικού κρασιού πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική Πολιτεία», ο βουλευτής ρωτά τους συναρμόδιους υπουργούς τα παρακάτω:

- «Έχετε λάβει γνώση των φαινομένων ελληνοποιήσεων κρασιού και σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να προστατευτούν οι Έλληνες παραγωγοί αλλά και οι καταναλωτές;

- Ποια μέτρα στήριξης προτίθεστε να λάβετε, προκειμένου να ενισχυθεί η ελληνική παραγωγή κρασιού, που αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας μας;

- Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και να παταχθούν τυχόν φαινόμενα κερδοσκοπίας;

- Τι συγκεκριμένα σχεδιάζετε για την απορρόφηση της φετινής παραγωγής οινοσταφύλων;

- Προτίθεστε να λάβετε μέτρα στήριξης για τους αμπελουργούς, οι οποίοι έχουν περιέλθει σε απόγνωση;

- Εξετάζετε την οικονομική ενίσχυσή τους με έκτακτη χρημοτοδότηση;

- Προτίθεσθε να επεκτείνετε το μέτρο της απόσταξης κρίσης ειδικά για φέτος και να μπορέσουν οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις κ.λπ. να παραλάβουν και να απορροφήσουν επιπλέον ποσότητες σταφυλιών για οινοποίηση;

- Γιατί δεν προχωρείτε σε άτοκες χρηματοδοτήσεις οινοποιητικών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων, αλλά και των οινοποιητικών εν γένει επιχειρήσεων, προκειμένου να στηρίξετε την προσπάθεια τους;

- Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβετε για την προώθηση του εξαιρετικού ελληνικού κρασιού;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News