Βιάννος: Ξυπνούν οι μνήμες από το Ολοκαύτωμα - Παρουσία της ΠτΔ οι επετειακές εκδηλώσεις

Κρήτη
Βιάννος: Ξυπνούν οι μνήμες από το Ολοκαύτωμα - Παρουσία της ΠτΔ οι επετειακές εκδηλώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι φετινές «εκδηλώσεις, που ξεκινούν σήμερα, Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021, λαμβάνουν τον χαρακτήρα τιμής στη Βιαννίτισσα γυναίκα, τη μάνα, την αδελφή, την κόρη, την εγγονή, σε όλες τις γυναίκες που αντιστάθηκαν στον φασισμό και θυσιάστηκαν - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Ξεκίνησαν οι επετειακές εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής, με αφορμή τη συμπλήρωση 78 ετών από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου. Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα σε Βιάννο, Ηράκλειο και Αθήνα, και διοργανώνονται από την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, τον Δήμο Βιάννου και την Περιφέρεια Κρήτης, υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

«Καταστρέψατε την επαρχία Βιάννου. Εκτελέσατε πάραυτα, χωρίς διαδικασία, τους άρρενες που είναι πάνω από 16 ετών, καθώς και όλους όσοι συλλαμβάνονται στην ύπαιθρο, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας». Τάδε έφη το 1943 ο στρατηγός Μπρούνο Όσβαλντ Μπρόγιερ, διοικητής του “Φρουρίου Κρήτη”.

«Ο Σεπτέμβρης για τα χωριά της επαρχίας Βιάννου και Δυτικής Ιεράπετρας είναι μήνας ιερός, μήνας άφατου πόνου, πένθους και θλίψης: Από τις 14 έως τις 16 Σεπτεμβρίου του 1943 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής δολοφόνησαν άνανδρα και εν ψυχρώ, με βάση ένα καλά μελετημένο σχέδιο, 401 αγαπημένους μας γονείς, συγγενείς και συνεπαρχιώτες μας, ενώ κατέστρεψαν τα χωριά μας σε ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Συνολικά τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στην επαρχία Βιάννου ανέρχονται σε 461», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Θυμάτων.

Τιμούν τις ηρωίδες Βιαννίτισσες

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι φετινές «εκδηλώσεις λαμβάνουν τον χαρακτήρα τιμής στη Βιαννίτισσα γυναίκα, τη μάνα, την αδελφή, την κόρη, την εγγονή. Στις γυναίκες που αντιστάθηκαν στον φασισμό και θυσιάστηκαν. Σ’ όλες τις γυναίκες της μαρτυρικής επαρχίας Βιάννου και Δυτικής Ιεράπετρας, που σήκωσαν τον σταυρό του μαρτυρίου, τον σταυρό του πένθους, της ορφάνιας, της φτώχιας και της άφατης θλίψης.

Αφιερώνονται στις χιλιάδες γυναίκες που έσφιξαν τα δόντια, φόρεσαν διά βίου το μαύρο τσεμπέρι, στερήθηκαν τις χαρές της ζωής, έπιασαν στα τρυφερά τους χέρια τη σκαλίδα και το κατσούνι, επωμίστηκαν τις ευθύνες και του άντρα και της γυναίκας, ανέθρεψαν παιδιά κι εγγόνια και τα έκαναν έντιμα και δημιουργικά μέλη της κοινωνίας».

Το πρόγραμμα

Την ερχόμενη Κυριακή, στις 10 το πρωί, θα τελεστεί στο Πανδημοτικό Ηρώο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα.

Μισή ώρα αργότερα, θα ξεκινήσει η επίσημη τελετή μνήμης, παρουσία της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία στη συνέχεια θα καταθέσει στεφάνι. Στις 2:30 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου με τη συμμετοχή των προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων όλης της Ελλάδας.

Ωστόσο, επετειακές εκδηλώσεις δε θα πραγματοποιηθούν μόνο την ερχόμενη Κυριακή.

Σήμερα Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στον Αμιρά Βιάννου πορεία μνήμης προς τον τόπο μαζικής εκτέλεσης, ενώ θα γίνει παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων από επιζώντες του Ολοκαυτώματος. Θα ακολουθήσει λιτό δείπνο στο καφενείο των Αμιρών και συζήτηση για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Στην πορεία μνήμης και τη συζήτηση συμμετέχουν, μαζί με τους πολίτες της Βιάννου, και εκπρόσωποι από το Δίστομο, το Κομμένο και την Ομάδα ΑΚ “Distomo” (Αμβούργο).

Το Σάββατο, στις 7 το απόγευμα, θα λάβει χώρα στο πανδημοτικό Ηρώο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου εκδήλωση αφιερωμένη στην ηρωίδα γυναίκα της Βιάννου. Στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τον Μάνο Παπαδάκη και το συγκρότημά του, ενώ συμμετέχει και η Νατάσα Παπαδοπούλου-Τζαβέλλα. Εξάλλου, θα παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση το τραγούδι του Μάνου Παπαδάκη “Τρεις Σταυροί,” που αφιερώνεται στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος της επαρχίας Βιάννου και Δυτικής Ιεράπετρας, και ιδιαίτερα στην οικογένεια Βερβελάκη, η οποία θρηνεί τα τρία μικρά αδέλφια, την Ευαγγελία 8 ετών, τη Μαρία 12 ετών και τον Στέλιο 15 ετών, που βασανίστηκαν μέχρι θανάτου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, αλλά δεν πρόδωσαν πού ήταν κρυμμένος ο πατέρας τους και έγιναν φωτεινά ορόσημα αντίστασης και αυτοθυσίας.

Συναυλία με τον Μάνο Παπαδάκη, το συγκρότημά του και τη Νατάσα Παπαδοπούλου-Τζαβέλλα θα πραγματοποιηθεί και την ερχόμενη Δευτέρα, στις 9 το βράδυ, στο κηποθέατρο “Νίκος Καζαντζάκης” στο Ηράκλειο.

Τον Οκτώβριο στην Αθήνα

Εκδήλωση από τους Βιαννίτες της Αττικής

Εξάλλου, την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και συγκεκριμένα στον Φιλολογικό Σύλλογο “Παρνασσός” εκδήλωση. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα σε συνεργασία με τον Σύλλογο Βιαννιτών Αττικής “Ο Διαβάτης”. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, ενώ θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

(Φωτογραφία Αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News