Πανεπιστήμια: Τρεις στους τέσσερις φοιτητές είναι εμβολιασμένοι και νοσήσαντες

Κρήτη
Πανεπιστήμια: Τρεις στους τέσσερις φοιτητές είναι εμβολιασμένοι και νοσήσαντες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, υπέρ της διά ζώσης λειτουργίας των ΑΕΙ

Ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα, σχετικά με το «άνοιγμα» των πανεπιστημίων στην χώρα είναι ο έλεγχος των εγγράφων των φοιτητών που θα παρακολουθούν τα μαθήματα δια ζώσης.

Σε αυτή την νέα πραγματικότητα που μπαίνουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα το ευτυχές είναι ότι το 73,5% των φοιτητών έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει, γεγονός που θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», μέχρι την 13η Σεπτεμβρίου το 49% των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών είχε εμβολιαστεί ή είχε κλείσει ραντεβού σε εμβολιαστικό κέντρο.

Η είσοδος στα πανεπιστημιακά ιδρύματα απαιτεί την προσκόμιση των απαραιτήτων δικαιολογητικών για αυτό το λόγο η κυβέρνηση περνά σε εκ νέου προσλήψεις προσωπικού για την απόλυτη εύρυθμη λειτουργία των ΑΕΙ.

Ανά πανεπιστήμιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η εφημερίδα, το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων έχει το ΕΜΠ 78% και ακολουθούν, το ΕΑΠ (77%), το ΕΚΠΑ (73%) και τα Πειραιώς και Πάντειο (με 72% έκαστο).

Από τους 513.151 φοιτητές 377.080 είναι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες. Εξ αυτών, οι 349.206 (το 68%) έχουν εμβολιαστεί με μία ή δύο δόσεις και οι 27.874 (26,5%) έχουν νοσήσει. Άλλοι 136.071 φοιτητές (ποσοστό 26,5%) είναι ανεμβολίαστοι.

Ωστόσο, αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι κάθε πανεπιστήμιο έχει την δυνατότητα να ορίζει τον αριθμό των νέων υπαλλήλων που θα προσληφθούν, καθώς είναι δεδομένο πως τα πιο μικρά τμήματα δεν χρειάζονται τον ίδιο αριθμό προσωπικού. Ο μέσος όρος, όπως έχει ανακοινωθεί υπολογίζεται στους 20 ανά πανεπιστήμιο. Από την άλλη, η ρύθμιση ορίζει ότι ο έλεγχος συνδρομής των νόμιμων προϋποθέσεων για την δυνατότητα της φυσικής παρουσίας σε εκπαιδευτική δομή μπορεί να διενεργείται ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής πλατφόρμας edupass.gov.gr που είναι προσβάσιμη μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης της δημόσιας διοίκησης.

Οι γραμματείες των ΑΕΙ θα συνδέονται με την πλατφόρμα, ώστε ο έλεγχος κάθε φοιτητή να είναι πολύ πιο εύκολη.

Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και ο αρμόδιος υφυπουργός, Άγγελος Συρίγος βρίσκονται σε πλήρη ανοιχτή γραμμή με τις αρμόδιες πρυτανικές αρχές για να διαχειριστούν τα όποια θέματα επιδιώκοντας την ηρεμία της πανεπιστημιακής ζώνης και αποφεύγοντας την ένταση.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News