Κρήτη

Σχολεία: Η επόμενη μέρα για μαθητές κι εκπαιδευτικούς - Σε τί ελπίζουν

Το πρώτο κουδούνι χτύπησε για τη νέα σχολική χρονιά, με τη σκιά της πανδημίας να έχει πέσει βαριά πάνω από μαθητές και εκπαιδευτικούς

Πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά, με τη σκιά της πανδημίας να έχει πέσει βαριά πάνω από μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Κάτι που γίνεται αντιληπτό από τις απαντήσεις τους στις ερωτήσεις της “Ν.Κ.”, που βρέθηκε στα σχολεία του Ηρακλείου στη χθεσινή πρώτη μέρα. Ωστόσο κυρίαρχη είναι και η ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά...

Η κ. Μελπομένη Περιστέρη, διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Ηρακλείου, ανέφερε τους προβληματισμούς της, ειδικά όσον αφορά τον μεγάλο αριθμό των μαθητών που φοιτούν στο σχολείο, σε συνάρτηση με τους κανόνες της πανδημίας και ειδικά των αποστάσεων. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε, «είμαστε έτοιμοι, όσον αφορά το σχολείο μας, τους χώρους μας και τα τμήματά μας. Αρκετά ανήσυχοι, όμως, για το κατά πόσο θα είναι δυνατό να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, και αυτό γιατί έχουμε πάρα πολλούς μαθητές - ίσως είμαστε το μεγαλύτερο σχολείο του νομού, με 615 μαθητές και 24 τμήματα. Έχουμε πολύ μεγάλα τμήματα, με 27 μαθητές ανά αίθουσα, που είναι το ανώτατο όριο από το υπουργείο. Παράθυρα ανοιχτά, ναι, μάσκες ναι, αλλά οι αποστάσεις πώς θα τηρηθούν με τόσο πλήθος μαθητών; Τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα, δίνουμε οδηγίες για τις μάσκες και διαθέτουμε σε όλους τους χώρους αντισηπτικά. Μας ανησυχεί το γεγονός, όμως, ότι υπάρχει γενικότερα αύξηση κρουσμάτων. Ανησυχούμε για το σχολείο μας λόγω του μεγάλου αριθμού μαθητών».

Μάλιστα, όπως ανέφερε η ίδια, στο σχολείο αντιμετωπίζουν, επίσης, πρόβλημα ως προς την ανυπαρξία ειδικού προσωπικού - συγκεκριμένα γραμματείας και φύλαξης - κάτι που αναγκάζει τους εκπαιδευτικούς να αναλαμβάνουν επιπρόσθετες εργασίες, άσχετες με τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα, γεγονός που επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις ως προς την εκπαιδευτική πραγμάτωση.

O κ. Μανόλης Αλεξάκης, διευθυντής του 3ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου, ερωτώμενος για την έναρξη της σχολικής χρονιάς υπό συνθήκες πανδημίας, δήλωσε: «Υπάρχει επιφυλακτικότητα, ακριβώς γιατί ξεκινάμε χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία με τμήματα που έχουν αρκετούς μαθητές, χωρίς μια σειρά ρυθμίσεων που αιτούμασταν εξαρχής, προκειμένου να λειτουργήσουμε με σχετική ασφάλεια. Θα υπακούσουμε στα πρωτόκολλα, όπως προβλέπονται - δεν μπορούμε να κάνουμε και διαφορετικά. Απλώς, υπάρχουν αντιφάσεις που μας κάνουν να ανησυχούμε, οι οποίες κάνουν, μάλιστα, και τα παιδιά δύσπιστα. Για παράδειγμα, πέρυσι κλείναμε το τμήμα λόγω εμφάνισης ενός κρούσματος και φέτος πρέπει να πάμε στο 50%+1 για να προχωρήσουμε σε κλείσιμο, κάτι που καθιστά την όλη υπόθεση να φαίνεται ολίγον αυθαίρετη ή εν τίνι μέτρω ρυθμισμένη. Η διαφορετική, λοιπόν, αυτή αντιμετώπιση μάς προβληματίζει».

«Θέλουμε σχολεία ανοιχτά»

«Όσον αφορά την πανδημία, θέλω να έχω αισιοδοξία, ευελπιστώντας ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά», είπε ακόμη ο κ. Αλεξάκης και συμπλήρωσε: «Βέβαια, ακούγοντας τους ειδικούς, απογοητεύομαι, καθώς μιλούν διαρκώς για την εμφάνιση “νέων κυμάτων” στη διάρκεια του φθινοπώρου, κάτι που απευχόμαστε. Θέλουμε τα σχολεία ανοιχτά... Ζήσαμε την τηλεκπαίδευση και τη μεγάλη της αποτυχία. Δεν έχει σημασία το ότι “βγήκε” η ύλη, αλλά σε ποιον βαθμό αφομοιώθηκε και σε ποιους μαθητές “έφτασε”. Δυστυχώς, αυτό συνέβη σε ένα πολύ μικρό ποσοστό μαθητών και γι’ αυτό προκρίνουμε τα διά ζώσης μαθήματα». Σχετικά με τις ελλείψεις των εκπαιδευτικών, ο κ. Αλεξάκης ανέφερε ότι το 3ο ΓΕ.Λ. δεν αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα και πως τα λιγοστά κενά θα καλυφθούν λίαν συντόμως.

Η αντιδήμαρχος κ. Μαρία Καναβάκη, παρούσα στον αγιασμό του 3ου ΓΕ.Λ. Ηρακλείου, είπε στη “Ν.Κ.”: «Φέτος, κάναμε όλη τη διαδικασία ώστε να πραγματοποιηθούν πολύ γρήγορα οι απαραίτητες προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων. Μάλιστα, προχωρήσαμε στην πρόσληψη περισσότερων υπάλληλων καθαριότητας, σε σχέση με τον εγκεκριμένο αριθμό του υπουργείου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει 650.000 ευρώ παραπάνω κόστος, το οποίο καλύπτεται από τον Δήμο Ηρακλείου. Προσπαθούμε ώστε σε όλα τα σχολεία να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα και, βέβαια, σε ό,τι άλλο χρειαστεί, θα είμαστε στη διάθεσή τους».

Ο κ. Μιχάλης Βελάκης, πρόεδρος του Συμβουλίου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου ΓΕ.Λ. Ηρακλείου, σε ερώτηση σχετική με την κατάσταση της μαθησιακής πραγμάτωσης εν καιρώ πανδημίας, δήλωσε: «Ουσιαστικά, μέσα σε μια τέτοια πρωτόγνωρη κατάσταση, μπορώ να πω ότι το σύστημα, τυπικά, αντεπεξήλθε πλήρως και ως προς τα διά ζώσης, αλλά και ως προς τα διαδικτυακά μαθήματα. Τα παιδιά, δηλαδή, και με τη βοήθεια των καθηγητών, αλλά και με όλη τη δική τους προσπάθεια - και είναι προς τιμήν τους - αντεπεξήλθαν των συνθηκών, κάτι που φαίνεται και από τα αποτελέσματα των πανελλαδικών». Ως προς τις ελπίδες του για τη νέα σχολική χρονιά, ο κ. Βελάκης ανέφερε: «Πιστεύω ότι τα δύσκολα έχουν περάσει, συμπεριλαμβανομένης και της κορύφωσης της πανδημίας. Μπορώ να πω ότι, τη δεδομένη στιγμή, είμαστε σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περυσινού έτους».

Τι λένε οι μαθητές

Με χαμόγελα η επιστροφή στα θρανία

Η μαθήτρια της Γ’ λυκείου στο 5ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου Αλίκη Δεσδενάκη για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μάς ανέφερε: «Φυσικά είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που θα ξεκινήσει το νέο έτος. Θα ξαναδούμε τους φίλους και τους καθηγητές μας, χωρίς τηλεδιάσκεψη ή καραντίνες. Θεωρώ ότι τα διά ζώσης μαθήματα είναι πολύ καλύτερα συγκριτικά με τα διαδικτυακά. Άλλο είναι να κάνεις μάθημα με φυσική παρουσία, με τον καθηγητή και τους συμμαθητές σου, στον σχολικό χώρο, και άλλο από τον υπολογιστή του σπιτιού σου». Η μαθήτρια της Γ’ Λυκείου έχει εμβολιαστεί «εδώ και καιρό», όπως είπε.

«Αισθανόμαστε χαρά που επιστρέφουμε στο σχολείο και αυτό γιατί συναντιόμαστε ξανά με τους συμμαθητές μας», είπε στη “Ν.Κ.” και η Νάσια Χατζηδάκη, μαθήτρια της Β’ λυκείου, ενώ η Φερενίκη Αγγελέτου, μαθήτρια της Β’ λυκείου, τόνισε: «Τόσο τα μαθήματα εξ αποστάσεως, όσο και τα διά ζώσης έχουν θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, χαίρομαι που βλέπω ξανά τους φίλους μου».

Στη “Ν.Κ.” μίλησε και η Μαρία Δερμιτζάκη, μαθήτρια της Β’ λυκείου: «Εγώ, προσωπικά, προτιμώ τα διά ζώσης μαθήματα. Το πρόγραμμα “WebEx” ήταν αρκετά κουραστικό και, επίσης, θεωρώ καλύτερο να βρίσκομαι στον ίδιο χώρο με τα υπόλοιπα παιδιά».

Οι μαθήτριες της Β’ λυκείου, προσπαθώντας με τη σειρά τους να αντεπεξέλθουν στα υγειονομικά πρωτόκολλα, φορούσαν τις μάσκες τους και κρατούσαν τις απαραίτητες αποστάσεις, ενώ έχουν εμβολιαστεί ή και σκοπεύουν να εμβολιαστούν στο άμεσο χρονικό διάστημα, όπως είπαν. Παράλληλα συμπλήρωσαν για τη νέα σχολική χρονιά ότι «η όλη κατάσταση είναι καινούργια για εμάς, μιας και πέρυσι (στην Α’ λυκείου) κάναμε μαθήματα σχεδόν μόνο μέσω “WebEx”. Ελπίζουμε στη Β’ λυκείου να μην κλείσουμε ξανά, να μπούμε σε ένα κανονικό πρόγραμμα και να προετοιμαστούμε κατάλληλα τόσο για τις φετινές εξετάσεις, όσο και για τις πανελλαδικές του χρόνου».

(Φωτογραφία Αρχείου Pexels)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια