Κρήτη

Πλαστικά Κρήτης: Στο 90% έφτασε η συλλογή και ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων πλαστικών θερμοκηπίου

Νέα επένδυση στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, κόστους 1 εκατ. ευρώ

Αρχές του χρόνου ολοκληρώθηκε στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου νέα επένδυση της Πλαστικά Κρήτης κόστους ενός εκατομμυρίου ευρώ για προεπεξεργασία των πλαστικών φύλλων θερμοκηπίου που συλλέγονται στις αγροτικές περιοχές του νησιού μας. Η εγκατάσταση αυτή επιτρέπει την αύξηση παραγωγής του εργοστασίου ανακύκλωσης που λειτουργεί από το 1992 κι έχει σήμερα δυναμικότητα 8.000 τόνων ετησίως. Εκτός από αγροτικά φύλλα, το εργοστάσιο ανακυκλώνει αστικά πλαστικά απορρίμματα (μπουκάλια, κιβώτια, σακκιά, φίλμ συσκευασίας κ.α.) καθώς και υπολείμματα παραγωγής εργοστασίων πλαστικών.

Η μονάδα προεπεξεργασίας

Με τη λειτουργία της μονάδας προεπεξεργασίας και τη στενή συνεργασία της εταιρίας με τους κατά τόπους συλλογείς των χρησιμοποιημένων πλαστικών θερμοκηπίων, η συλλογή αναμένεται φέτος να υπερβεί το 90% του συνόλου των αγροτικών φύλλων που χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο στην Κρήτη.

Το εργοστάσιο ανακύκλωσης

Σημειωτέον ότι ήδη λειτουργούν 9 σημεία συγκέντρωσης χρησιμοποιημένων φύλλων θερμοκηπίων: 3 στην Ιεράπετρα και από 1 στο Τυμπάκι, στην Ψαρή Φοράδα, στην Άρβη, στην Κουντούρα, στα Φαλάσαρνα και στο Ελαφονήσι, περιοχές στις οποίες βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των θερμοκηπίων του νησιού.

Σταθμός συλλογής               

                         

Μεταφορά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης

Να προστεθεί, ότι από φέτος αντικαταστάθηκε το «ORGASUN», ένα προϊόν εξαιρετικά αποτελεσματικό για την απολύμανση εδάφους αλλά δύσκολα ανακυκλώσιμο, από το «ORGATIF», ένα φύλλο ακόμα πιο αποτελεσματικό και ταυτόχρονα πλήρως ανακυκλώσιμο – οπότε στο εξής θα συλλέγονται προς ανακύκλωση και όλα τα πλαστικά απολύμανσης εδάφους.

Απολύμανση εδάφους με το αποτελεσματικότερο και πλήρως ανακυκλώσιμο «ORGATIF»

Σκοπός της εταιρίας είναι από το 2022 να συλλέγεται το σύνολο των φύλλων κάλυψης και απολύμανσης και να μετατρέπονται σε χρήσιμη πρώτη ύλη στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας, δίδοντάς τους μια δεύτερη ζωή σε εφαρμογές που η χρήση τους είναι εφικτή, όπως η ενσίρωση (υπαίθρια κάλυψη ζωοτροφών), οι σακούλες απορριμμάτων, το φιλμ για προστασία των θεμελίων κτιρίων από την υγρασία κ.α.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια