Top Chef: Ποιος είναι ο Ηρακλειώτης, Νικόλας Χωματάς – Η σχέση του με την κρητική κουζίνα

Κρήτη
Top Chef: Ποιος είναι ο Ηρακλειώτης, Νικόλας Χωματάς – Η σχέση του με την κρητική κουζίνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ρόλος της γιαγιάς του Νικόλα Χωματά και η σχέση του με τα βότανα και την… ποίηση

Πρεμιέρα έκανε την περασμένη Κυριακή, 5 Σεπτεμβρίου, το νέο ριάλιτι μαγειρικής ‘’Top Chef’’, στο οποίο 15 επαγγελματίες σεφ διαγωνίζονται στην υψηλή γαστρονομία.

Ανάμεσά τους και ο Ηρακλειώτης, Νικόλαος Χωματάς, ο οποίος προέρχεται από οικογένεια μαγείρων, όλοι εργαζόμενοι στο χώρο της εστίασης.

Όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή του, καθοριστικό ρόλο για να εμβαθύνει στην κρητική κουζίνα, έπαιξε η γιαγιά του. Για τον ίδιο η κουζίνα και η μαγειρική είναι στρατός, πειθαρχεία, οργάνωση και καθαριότητα. Στο ριάλιτι δήλωσε συμμετοχή ώστε να ανοίξει τα φτερά του και πέρα από την Κρήτη.

Ποιος είναι ο Νικόλας Χωματάς

Ο Νικόλας Χωματάς μετά την αποφοίτησή του από την Μαγειρική Τέχνη στη σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Ηρακλείου, εντάχθηκε σε κουζίνες εστιατορίων και ξενοδοχείων στην Κρήτη.

Εξελίχθηκε πολύ γρήγορα και σήμερα εργάζεται στο Castello Infinity Suites και στο Origin Restaurant, όπου είναι υπεύθυνος για την έννοια του Gastronomy Workshop.

Η σχέση με την Κρήτη                        

Το αγαπημένο του συστατικό είναι τα βότανα της Κρήτης, τα οποία του έχει μάθει ένα προς ένα η γιαγιά του. Συνδυάζει κάθε υλικό με την ίδια του πηγή και τις ενώνει όλες μαζί μέσα σε ένα πορσελάνινο πιάτο σαν συνουσία μαγική, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο Νικόλας.

Δίνει έμφαση στα κρητικά φρέσκα προϊόντα, όχι μόνο στη δουλεία του, αλλά και στην προσωπική του ζωή, παρουσιάζοντάς πιάτα με απλότητα, «όπως τα έχει δημιουργήσει ο Θεός».

Ο Νικόλας Χωματάς, θεωρεί ότι η κρητική κουζίνα κατατάσσεται ψηλά στην παγκόσμια  λίστα με τους πιο υγιεινούς τρόπους διατροφής, «Πλούσιο χώμα και γη ευλογημένα απ΄ τον ίδιο τον Θεό όπου πάνω σ΄ αυτά γεννιούνται ψυχές και υλικά που κάνουν ανάρπαστο το αποτέλεσμα πάνω στο τραπέζι».

Λατρεύει και υπηρετεί την κρητική κουζίνα απ’ την αρχή της καριέρας του μέχρι και σήμερα, καθώς η φιλοσοφία και η κουλτούρα της κρητικής γης είναι βαθιά ριζωμένη μέσα του.

«Η κουζίνα για εμένα είναι στρατός, πειθαρχία και καθαριότητα»

«Προέρχομαι από μαγειρική οικογένεια κι όλοι εργάζονται στον χώρο της εστίασης. Η γιαγιά μου ήταν πολύ σημαντική κι ένας λόγος για να μάθω την κρητική κουζίνα και να καταλάβω ότι έχω γεννηθεί για αυτό.

Η κουζίνα για εμένα είναι στρατός, πειθαρχία και καθαριότητα. Στο Top Chef ήρθα για να ανοίξω τα φτερά μου και να βγω από την Κρήτη.

Ασχολούμαι με διάφορα καλλιτεχνικά και παράλληλα με την μαγειρική. Ασχολούμαι με την ποίηση, την συγγραφή και την φωτογραφία.

Θεωρώ ότι είμαι πολύ ευαίσθητος άνθρωπος και μάλιστα έχω εκδώσει και μία ποιητική συλλογή. Κι αν αναρωτιέστε τι σχέση έχει η μαγειρική με την ποίηση, την απάντηση την έχουν δώσει οι αρχαίοι Έλληνες χρόνια πριν με το «ουδέν του μάγειρος του ποιητού διαφέρει».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News