Κρήτη - Λαθροκυνηγοί: Πήγαν για λαγό και βγήκαν με… χειροπέδες

Κρήτη
Κρήτη - Λαθροκυνηγοί: Πήγαν για λαγό και βγήκαν με… χειροπέδες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απανωτές συλλήψεις τις τελευταίες ημέρες στο νησί

Απανωτά περιστατικά παράνομης θήρας λαγών σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη. Μέσα σε διάστημα πέντε ημερών, συνελήφθησαν - σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις - δύο λαθροθήρες, σε περιοχές του νομού Χανίων.

Εξάλλου, στην ευρύτερη περιοχή της Βιάννου είχαμε πριν από λίγα 24ωρα επεισοδιακή καταδίωξη λαθροθήρα, ο οποίος κατάφερε να ξεφύγει πυροβολώντας στον αέρα. Ας σημειωθεί ότι, μέσα στον περασμένο Αύγουστο, οι ομοσπονδιακοί θηροφύλακες αντιμετώπισαν συνολικά 5 περιστατικά σε όλο το νησί: Τα 4 από αυτά σχετίζονταν με παράνομη θήρα λαγού.

Την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων πραγματοποιούσαν περιπολία στην ευρύτερη περιοχή των Κοτσιφιανών στον δήμο Πλατανία, όπου εντόπισαν ένα άτομο να κυνηγά με σκύλο δίωξης και όπλο.

«Προσεγγίζοντας το σημείο, είδαν το όχημά του να τους πλησιάζει, αλλά αμέσως έκανε όπισθεν. Οι θηροφύλακες τον ακολούθησαν και αντιλήφθηκαν ότι κάτι πέταξε ο οδηγός. Κατά τον έλεγχο, σε κοντινή απόσταση εντόπισαν ένα σακίδιο μ’ έναν πυροβολημένο λαγό και σ’ άλλο σημείο ένα κυνηγετικό όπλο», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Α’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης-Δωδεκανήσου. Όπως έγινε γνωστό, ο λαθροθήρας παραδέχτηκε ότι δεν έχει άδεια θήρας, καθώς κι ότι δεν έχει εκδώσει ποτέ στο παρελθόν. Το όπλο του και το σακίδιο με τον σκοτωμένο λαγό κατασχέθηκαν, ενώ υποβλήθηκε μήνυση στη Διεύθυνση Δασών Χανίων.

Λίγα 24ωρα αργότερα, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, συνελήφθη ένας άνδρας για παράνομη θήρα λαγού στον Αποκόρωνα Χανίων. Το συγκεκριμένο περιστατικό σημειώθηκε στον Βατουδιάρη Χανίων, όπου οι θηροφύλακες εντόπισαν έναν άνδρα να πυροβολεί. Στον έλεγχο που του έκαναν, βρήκαν ένα κυνηγετικό όπλο, φυσίγγια, μια ηχομιμητική συσκευή (“κράχτης”) κι έναν σκοτωμένο λαγό. Όλα τα εν λόγω ευρήματα κατασχέθηκαν. Ο λαθροθήρας οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Βρυσών Χανίων, απ’ όπου - μετά από σχετική εισαγγελική εντολή - αφέθηκε ελεύθερος.

Καταδίωξη με πυρά

Μερικές ώρες νωρίτερα, είχε λάβει χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Βιάννου Ηρακλείου επεισοδιακή καταδίωξη, με θηροφύλακες να επιχειρούν να συλλάβουν έναν λαθροθήρα. Οι θηροφύλακες δήλωσαν την ιδιότητά τους στον άνδρα, ωστόσο εκείνος, αντί να σταματήσει, τράπηκε σε φυγή. Μάλιστα, ο λαθροθήρας έστρεψε το όπλο που κρατούσε προς «την κατεύθυνση των θηροφυλάκων ψηλά» και πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό. Οι τελευταίοι έτρεξαν στο κατόπι του, ωστόσο δεν κατάφεραν να τον κάνουν “τσακωτό”, λόγω του δύσβατου της περιοχής. Αντιλήφθηκαν, ωστόσο, ότι ο λαθροθήρας πέταξε το όπλο του, το οποίο λίγο αργότερα εντόπισαν. Ο δράστης αναζητείται από την ΕΛ.ΑΣ.

ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

Διέφυγε με το όχημά του

Το βράδυ της 24ης Αυγούστου, οι ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, που εδρεύουν στο Καστέλι Πεδιάδος και στη Βιάννο, περιπολούσαν από κοινού στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδος. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, εντόπισαν, στα Ρουσσοχώρια Ηρακλείου, ένα όχημα να κινείται κάνοντας χρήση προβολέα και κινήθηκαν να το προσεγγίσουν.

«Όταν αντιλήφθηκαν ότι το όχημα κινείται προς το μέρος τους, αποφάσισαν να το ακινητοποιήσουν, κάνοντας χρήση του φάρου. Όμως ο οδηγός του οχήματος ανέπτυξε ταχύτητα και οι θηροφύλακες απέφυγαν τη σύγκρουση την τελευταία στιγμή. Όμως κατάφεραν ν’ αναγνωρίσουν τον οδηγό και τ’ όχημά του και, απευθυνόμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα Αρκαλοχωρίου, κατέθεσαν όλα τα στοιχεία και έγινε μήνυση για απείθεια και άρνηση ελέγχου», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Α’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης-Δωδεκανήσου.

Εξάλλου, μέσα στον Αύγουστο πραγματοποιήθηκαν 4 συλλήψεις για παράνομη θήρα λαγού. Την Τρίτη 24 Αυγούστου συνελήφθη στα Μακρυμαλλιανά Τυμπακίου ένας άνδρας, ο οποίος έφερε καραμπίνα, και ο οποίος παραδέχτηκε ότι είχε «βγει για κυνήγι λαγού». Την Πέμπτη 19 Αυγούστου συνελήφθη στο Δεμάτι του Δήμου Μινώα Πεδιάδος ένας ακόμη άνδρας, που φέρεται να κυνηγούσε λαγούς.

Δύο ημέρες νωρίτερα, οι ομοσπονδιακοί θηροφύλακες της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου εντόπισαν ένα λαθροθήρα στην περιοχή του Αγίου Μηνά στα Μέσα Λακώνια. Στην κατοχή του βρέθηκαν μια κυνηγετική καραμπίνα, δύο πλήρη φυσίγγια κι ένας λαγός που είχε σκοτωθεί πρόσφατα. Και ο εν λόγω λαθροθήρας συνελήφθη.

Τέλος, την Παρασκευή 13 Αυγούστου συνελήφθη στον Πλάτανο, στην Κίσσαμο Χανίων, ένας κάτοικος της περιοχής, ο οποίος είχε μαζί του έναν σκοτωμένο μικρό λαγό. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, το θήραμα κατασχέθηκε, ενώ σε βάρος του συλληφθέντος σχηματίστηκε δικογραφία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News