Έργα αποκατάστασης για ιστορική Μονή στα Χανιά

Κρήτη
Έργα αποκατάστασης για ιστορική Μονή στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το έργο έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό ύψους 650.000 ευρώ

 Σε τροχιά υλοποίησης ετοιμάζεται να μπει ένα ακόμα έργο ανακαίνισης-αποκατάστασης ιστορικής μονής στην Κρήτη, σε συνέχεια μιας σειράς παρεμβάσεων συντήρησης, αποκατάστασης, προστασίας και ανάδειξης εκκλησιαστικών μνημείων, ναών, και μοναστηριών ανά την επικράτεια του νησιού, που έχουν ήδη δρομολογηθεί μέσα από τη συνεργασία των αρμόδιων φορέων, όπως η Αρχιεπισκοπή Κρήτης, η Περιφέρεια Κρήτης, οι Δήμοι αλλά και το υπουργείο Πολιτισμού. Το νέο έργο, που είναι στα “σκαριά”, αφορά αυτή τη φορά στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Ζωοδόχου Πηγής-Χρυσοπηγής στα Χανιά, ένα σημαντικό μοναστήρι το οποίο χρονολογείται από την τελευταία περίοδο της Ενετοκρατίας και το οποίο αποτελεί, ως γνωστόν, σπουδαίο προσκύνημα.

Στα “λαβωμένα” από το πέρασμα του χρόνου κτήρια και στις εγκαταστάσεις του μοναστηριού, που δεσπόζει στα νοτιοανατολικά της πόλης των Χανίων, σχεδιάζεται να υλοποιηθεί μια ριζική ανακαίνιση μέσω προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Μονής, της Περιφέρειας Κρήτης και του υπουργείου Πολιτισμού.

Το έργο έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό ύψους 650.000 ευρώ και προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Κρήτης. Όπως αναφέρεται στο κείμενο της προγραμματικής σύμβασης, «η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Ζωοδόχου Πηγής-Χρυσοπηγής Χανίων είναι ιστορικής σημασίας μοναστήρι της Ελλάδας, ιδρύθηκε στα Χανιά κατά την τελευταία περίοδο της Ενετοκρατίας (τέλη 16ου αιώνα) και γνώρισε μεγάλη ακμή, ενώ το 1645 συμμετείχε στην άμυνα της πόλης εναντίον των Οθωμανών. Υπέστη σημαντικές καταστροφές από τους Οθωμανούς και το 1821 ερημώθηκε. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Μονή χρησιμοποιήθηκε ως διοικητήριο των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής και το έτος 1976 αναστηλώθηκε εκ θεμελίων. Κάθε χρόνο δέχεται χιλιάδες προσκυνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Ιερά Μονή είναι ΝΠΔΔ και στο πλαίσιο του πολιτισμικού της ρόλου και της άσκησης των αρμοδιοτήτων της, και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, προγραμματίζει την υλοποίηση του έργου με τίτλο “Εργασίες ανακαίνισης-συντήρησης κτηρίων Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Ζωοδόχου Πηγής-Χρυσοπηγής”. Ωστόσο, δε διαθέτει τους οικονομικούς πόρους και το απαραίτητο τεχνικό-επιστημονικό προσωπικό με ειδική τεχνογνωσία-εμπειρία στην υλοποίηση αυτού. Το υπουργείο Πολιτισμού-Αθλητισμού, η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Ζωοδόχου Πηγής Χρυσοπηγής-Χανίων και η Περιφέρεια Κρήτης, από κοινή αφετηρία, συμπράττοντας κατά το δυνατόν ισόρροπα, στο πλαίσιο κοινώς εξυπηρετούμενου δημόσιου σκοπού, τον οποίο είναι εκ του νόμου επιφορτισμένα να επιτελούν, συμφωνούν να συνεργαστούν μεταξύ τους με τη σύναψη της παρούσας “Προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης” για την υλοποίηση του έργου».

 Το έργο

 Το προωθούμενο μέσω της προγραμματικής σύμβασης έργο αφορά σε εργασίες ανακαίνισης και συντήρησης στα κτήρια της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής Χανίων, λόγω εκτεταμένων φθορών στους τοίχους, στα δώματα, στις στέγες και στα εξωτερικά κουφώματα που προέκυψαν από την υγρασία και την παλαιότητα.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της προγραμματικής σύμβασης, «το κτηριακό συγκρότημα αποτελείται από έναν ορθογώνιο περίβολο με ισόγεια και διώροφα κτίσματα. Στο κέντρο της αυλής υπάρχει τρίκογχο καθολικό με τρούλο, το οποίο επεκτάθηκε με νάρθηκα και πλευρικά παρεκκλήσια το 1863. Στην εκκλησία φυλάσσονται εικόνες, εκκλησιαστικά κειμήλια, άμφια κ.ά. Η Μονή έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την Υπουργική Απόφαση 9252/294/5.2.1948 (ΦΕΚ 29/Β/23.2.1948), με καθορισμένη ζώνη προστασίας, όπως ορίστηκε με την Υ.Α. ΑΡΧ/Β1/Φ38/31186/739/16.8.1990 (ΦΕΚ 614/Β/26.9.1990). Η σκοπιμότητα του έργου συνίσταται στη διάσωση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, καθώς και στην ενίσχυση της κοινωνικής και πνευματικής ανάπτυξης αυτού, με την ενίσχυση του κοινωνικού, φιλανθρωπικού και πνευματικού έργου που συντελείται από την Ιερά Μονή Χρυσοπηγής, η οποία δέχεται δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Η προγραμματική σύμβαση είναι ο μόνος τρόπος υλοποίησης του έργου, αφού η Ιερά Μονή Χρυσοπηγής Χανίων, ως κύριος του έργου, στερείται τα οικονομικοτεχνικά μέσα, αν και έχει την αρμοδιότητα για την υλοποίησή του, ενώ η Περιφέρεια Κρήτης στερείται της αρμοδιότητας, αλλά διαθέτει τους απαραίτητους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους».

 Το ιστορικό της Μονής

 Οι καταστροφές και η αναστήλωση

 Η Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής ή Χρυσοπηγής, που βρίσκεται 3 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης των Χανίων, ιδρύθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα από τον γιατρό Ιωάννη Χαρτοφύλακα, σε χώρο όπου λειτουργούσε ήδη ένα μικρό μοναστήρι. Το κτηριακό συγκρότημα της Μονής έχει σχήμα επιμήκους τετραπλεύρου και στο κέντρο αυτού βρίσκεται το τρίκογχο με τρούλο καθολικό, το οποίο κατά το 1863 επεκτάθηκε με νάρθηκα και πλευρικά παρεκκλήσια. Την περίοδο της Ενετοκρατίας η Χρυσοπηγή γνώρισε μεγάλη ακμή και το 1645 ο ηγούμενός της, Φιλόθεος Σκούφος, συμμετείχε στην άμυνα της πόλης εναντίον των Οθωμανών. Υπέστη σημαντικές καταστροφές από τους Οθωμανούς και το 1821 ερημώθηκε. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Μονή χρησιμοποιήθηκε ως διοικητήριο των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής και μόλις το 1976 αναστηλώθηκε εκ νέου από τη νέα γυναικεία αδελφότητα. Από τα κειμήλια της Μονής διασώθηκε στο πέρασμα των αιώνων ένας μικρός αριθμός εικόνων, ιερών σκευών, χειρογράφων, βιβλίων και αμφίων.

(φωτογραφείου αρχείου INTIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News