Κρήτη

Ακίνητα: Αύξηση τιμών στην Κρήτη - Οι πιο δημοφιλείς περιοχές (πίνακας)

Αύξηση ύψους 8% κατέγραψαν οι τιμές των διαμερισμάτων στην Κρήτη κατά το α' εξάμηνο του έτους

Μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των ακινήτων καταγράφηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με  τα τελευταία στοιχεία που γνωστοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδας, με την κύρια άνοδο να καταγράφεται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Η αύξηση στις τιμές των ακινήτων στην Κρήτη ανέρχεται στο 8% για το πρώτο εξάμηνο του 2021, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου, Κώστα Αράπογλου, αύξηση κατά 15% καταγράφεται και στον όγκο των αγοραπωλησιών στην αντίστοιχη περίοδο.

«Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως μέσα στο lockdown καταγράφηκε αύξηση των καταθέσεων από τα ελληνικά νοικοκυριά, λόγω αποταμίευσης και κατά συνέπεια αυξήθηκε όχι μόνο η ζήτηση, αλλά και ο όγκος αγοραπωλησιών στα ακίνητα αμέσως μετά», αναφέρει ο κ. Αράπογλου.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκέντρωσε η ΤτΕ από τις συστημικές τράπεζες της χώρας, στην επικράτεια εκτιμάται πως το δεύτερο τρίμηνο του 2021 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 4,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το α΄ τρίμηνο του 2021 η αντίστοιχη αύξηση διαμορφώθηκε στο 3,5%, ενώ για το σύνολο του 2020 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,4%.

Οι πιο δημοφιλείς περιοχές του Ηρακλείου

Μεγάλη άνοδο στη ζήτηση των ακινήτων καταγράφεται σε συγκεκριμένες περιοχές του Ηρακλείου, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση… ασφαλείας από το κέντρο, προσφέροντας, ωστόσο, εύκολη πρόσβαση προς την πόλη.

Σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου, «μεγάλη ζήτηση ακινήτων καταγράφεται στο παραλιακό μέτωπο από την περιοχή του Κοκκίνη Χάνι μέχρι και την Μίλατο». Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται επί παραδείγματι και οι Γούρνες, Γούβες, Χερσόνησος, Μάλια, Σταλίδα κ.α.

Κύριος λόγος της αυξημένης ζήτησης σε αυτές τις περιοχές, είναι η προοπτική αξιοποίησης, με το βλέμμα στραμμενο στην μελλοντική υλοποίηση του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, αλλά και των επικοίμενων οδικών του συνδέσεων.

Στον πίνακα που ακολουθεί σταχυολογούνται ενδεικτικές τιμές ζώνης στις περιοχές του Ηρακλείου.

Περιοχή Τιμή ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο
   
Ηράκλειο – Πατέλες από 1.000 έως 2.250
Αλικαρνασσός από 900 έως 1.400
Καλλιθέα από 600 έως 1.200
Γάζι από 750 έως 1.550
Κρουσώνας από 650 έως 950
Τύλισος από 600 έως 750
Μοίρες από 650 έως 1.050
Τυμπάκι από 650 έως 1.300
Γούβες από 650 έως 1.300
Μάλια από 600 έως 1.600
Χερσόνησος από 600 έως 2.000

Οι προτιμήσεις των αγοραστών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ηλικιακή κατανομή των πωληθέντων ακινήτων. Οι αγοραστές ακινήτων στην Κρήτη κινούνται κατά βάση σε ακίνητα παλαιάς κατασκευής, αναζητώντας μια πιο οικονομική λύση.

Όπως αναφέρει ο κ. Αράπογλου, «πιο ψηλά στις προτιμήσεις είναι τα ακίνητα 20ετιας και 30ετίας, κυρίως λόγω της χαμηλότερης τιμής τους, καθώς μπορούν να πωληθούν πιο εύκολα». Η τάση που διαμορφώνεται στην αγορά ακινήτου, αφορά οικόπεδα σε παραθαλάσσιες περιοχές που δεν απέχουν πολλά χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου, στα οποία κτίζονται μονοκατοικίες προκάτ ή με κύριο υλικό την πέτρα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον δεν εστιάζεται, πλέον, σε διαμερίσματα πολυκατοικιών. Αυτή η μετατόπιση προκύπτει λόγω και της πανδημίας, η οποία που έχει στρέψει τη ζήτηση από πλευράς των αγοραστών σε σπίτια με μεγαλύτερους χώρους, αγροικίες και σε συνδυασμό με τα έργα ανάπτυξης και υποδομών μεγάλης εμβέλειας που έχουν δρομολογηθεί -όπως το νέο αεροδρόνιο της Κρήτης.

«Μουδιασμένη» η αγορά στην κατασκευή νέων ακινήτων

Παρά την αύξηση της ζήτησης και του όγκου αγοραπωλησιών στα ακίνητα το πρώτο εξάμηνο του 2021, «μουδιασμένη» παραμένουν οι οικοδομικές εργασίες για την κατασκευή νέων ακινήτων.

Όπως δηλώνει ο κ. Αράπογλου, παράγοντες που συντελούν σε αυτή την κατάσταση, είναι τα ακριβά στεγαστικά δάνεια και η επιφυλακτικότητα των τραπεζών στην χορήγηση τους, καθώς και η πρόσφατη αύξηση των τιμών στα οικοδομικά υλικά με τον ΦΠΑ να παραμένει στο 24%, στοιχεία που ενισχύουν την τάση αναζήτησης έτοιμων ακινήτων.

Αναλυτικά οι τιμές ζώνης που ισχύουν από 1.1.2022 (Οι τιμές για το Ηράκλειο ξεκινούν από την σελίδα 227):

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια