Αθάνατος ο παγκόσμιος Μίκης – Η Κρήτη αποχαιρέτησε έναν σπουδαίο Έλληνα

Κρήτη
Αθάνατος ο παγκόσμιος Μίκης – Η Κρήτη αποχαιρέτησε έναν σπουδαίο Έλληνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέρασε στην αιωνιότητα ο μεγάλος μουσουργός και αγωνιστής – Χιλιάδες κόσμου στο τελευταίο «αντίο»

Στην κρητική γη αναπαύεται εδώ και μερικές ώρες ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης και αγωνιστής κηδεύτηκε χθες στον Γαλατά Χανίων, τόπο καταγωγής του πατέρα του, με χιλιάδες κόσμου να συρρέουν μαζικά, προκειμένου να αποχαιρετήσουν για στερνή φορά, αλλά και να αποτίσουν φόρο τιμής σε έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες του 20ού αιώνα. Στα Χανιά βρέθηκαν τα παιδιά και τα εγγόνια του παγκόσμιου Μίκη, φίλοι του, συντοπίτες του, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του τόπου, αλλά και αυτοδιοικητικοί παράγοντες.

Ο μύθος του Μίκη Θεοδωράκη γεννήθηκε, μεγάλωσε και γιγαντώθηκε στο πέρασμα των προηγούμενων δεκαετιών και συνδέθηκε άρρηκτα με τον ελληνικό λαό. Ο λαός δεν ήταν, λοιπόν, δυνατόν να λείπει χθες από το “ύστατο χαίρε” σ’ έναν από τους πιο επιδραστικούς Έλληνες που έχουν υπάρξει ποτέ: Χιλιάδες απλών ανθρώπων, όλων των ηλικιών, έδωσαν το “παρών” είτε στη Δημοτική Αγορά των Χανίων, είτε στη Μητρόπολη Χανίων, είτε στον Γαλατά.

Ο Μίκης αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς η επιρροή που άσκησε στον απλό κόσμο, στη λαϊκή ψυχή, δεν περιχαρακώθηκε ποτέ στα όρια της μουσικής: Αντίθετα, εφορμώντας με το συνθετικό του μεγαλειώδες ταλέντο, την αναμφισβήτητη ευφυΐα του, αλλά και την απλότητά του, κατάφερε να συνδεθεί - ίσως όσο κανείς άλλος - με τον ελληνικό πολιτισμό, τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό και εντέλει με την ίδια την Ελλάδα...

Ο Μίκης της Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, ο Μίκης της εξορίας, της φυλακής και των βασανιστηρίων, ο Μίκης που μελοποίησε τους σπουδαίους Έλληνες ποιητές του 20ού αιώνα, ο κομμουνιστής Μίκης, ο Μίκης των “Λαμπράκηδων” και του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Μίκης της δημοκρατίας, της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών όλης της Γης, βρίσκεται από χθες στο πάνθεο της Ιστορίας.

«Αθάνατος»

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη έφτασε νωρίς χθες το πρωί, με το πλοίο της γραμμής, στο λιμάνι της Σούδας. Εκεί βρίσκονταν η οικογένειά του, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αλλά και η προκάτοχός του Αλέκα Παπαρήγα, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, αλλά και απλοί πολίτες: Με το που η νεκροφόρα που μετέφερε τη σορό του μεγάλου μουσουργού εξήλθε από το πλοίο, ξέσπασαν όλοι σε χειροκροτήματα φωνάζοντας «αθάνατος».

Η αυτοκινητοπομπή με τη νεκροφόρα ξεκίνησε από το λιμάνι της Σούδας και λίγο αργότερα έφτασε στα Χανιά, όπου πραγματοποιήθηκε σύντομη στάση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Εκεί, είχε συγκεντρωθεί από νωρίς πλήθος κόσμου, που περίμενε υπομονετικά την άφιξη της σορού. Οι παρευρισκόμενοι, σε εμφανώς συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, ξέσπασαν σε παρατεταμένο χειροκρότημα. Εκτός από τον απλό κόσμο, εκεί βρίσκονταν και 96 - όσα και τα χρόνια του Μίκη - Κρητικοί βρακοφόροι. Την ίδια ώρα, η Φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Χανίων παιάνιζε συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, οι οποίες έχουν “αποτυπωθεί” εδώ και δεκαετίες στη συλλογική μουσική μνήμη του ελληνικού λαού.

https://www.youtube.com/watch?v=AZH7Hqb3jeM?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

«Δυσεύρετο μουσικό χάρισμα»

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέας εξέφρασε τα «θερμά συλλυπητήρια του Πατριάρχη μας προς την οικογένειά του, προς τα παιδιά του και τα εγγόνια του. Θα τον θυμόμαστε και θα τον τιμούμε (...). Το δυσεύρετο μουσικό χάρισμα του Θεοδωράκη εκφράζει την ευλογία του θείου αγγίγματος. Ο Μίκης μετέπλασε, επανασύνδεσε και μεταμόρφωσε την πνευματική και πολιτιστική παράδοση της Ρωμιοσύνης».

«Η Κρήτη υποδέχεται σήμερα στο τελευταίο του ταξίδι τον μεγάλο οικουμενικό Έλληνα της Ρωμιοσύνης. Ο Μίκης Θεοδωράκης έζησε μια ζωή γεμάτη πάθος και ένταση. Μετέτρεψε τη μουσική από ατομική εμπειρία σε πρόταγμα για συλλογική δράση. Υπηρέτησε με συνέπεια και πάθος τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, αλλά προπάντων της ενότητας των Ελλήνων. Τον αποχαιρετούμε σήμερα όπως του αξίζει. Τον τελευταίο μεγάλο Έλληνα του 20ού αιώνα. Τα τραγούδια του θα τα σιγοψιθυρίζουμε και θα τα τραγουδάμε εμείς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας σε ανάμνηση αυτού του μεγάλου, σπουδαίου και μοναδικού Έλληνα της Ρωμιοσύνης», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα, το τραγούδι... Με τα τραγούδια αυτά που μας έμαθε από μικρά παιδιά και που τα συνεχίζουν τα παιδιά μας, θα τα συνεχίζουν τα εγγόνια μας, θα τα τραγουδάει όλη η Ελλάδα κι όλος ο κόσμος», δήλωσε ο γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, εμφανώς συγκινημένος.

Με υπερηφάνεια

«Ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε στην αθανασία και όλη η Ρωμιοσύνη με καημό τον αποχαιρετά στο μακρύ του ταξίδι προς την αιωνιότητα. Η Κρήτη και ο Γαλατάς με υπερηφάνεια και αγάπη τον δέχτηκαν σήμερα στην αγκαλιά τους. Εμείς οι Κρητικοί και όλοι οι Έλληνες θα τον έχουμε για πάντα στην καρδιά μας, ξεχωριστό πρότυπο που θα μας εμπνέει στον δρόμο των αγώνων για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ενότητα των λαών. Μπορεί ο μεγάλος αυτός αγωνιστής και δημιουργός να μη βρίσκεται πια στη ζωή, μας άφησε όμως μοναδική κληρονομιά το αξεπέραστο πνευματικό και μουσικό έργο του, που ήταν πολυδιάστατο, ειρηνικό και παγκόσμιο.

Απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην παγκόσμια προσωπικότητα που αποχαιρετούμε, για όλα όσα μας πρόσφερε. Με την υπόσχεση ότι θα αγωνιστούμε να κρατήσουμε την Ελλάδα εκεί που εκείνος την εξύψωσε», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Κουράκης.

«ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Ο ΜΙΚΗΣ...»

«Η Ελλάδα θα ήταν διαφορετική...»

«Τα Χανιά υποδέχονται στην αγκαλιά τους, στη χανιώτικη γη, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μίκη που για μένα προσωπικά μου στάθηκε απίστευτα την ημέρα που δολοφονήθηκε ο Παύλος Μπακογιάννης», δήλωσε η βουλευτής Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη.

«Έχετε ακούσει τελευταία να λένε ότι η Ελλάδα θα ήταν τελείως διαφορετική αν δεν υπήρχε ο Μίκης. Και το πιστεύω αυτό. Ήταν ο σημαντικότερος Έλληνας συνθέτης που με τα τραγούδια του ξεσήκωσε τον κόσμο για να διεκδικήσει ψωμί, παιδεία, ελευθερία», ανέφερε ο ερμηνευτής Δημήτρης Μπάσης, ο οποίος μαζί με τη Μελίνα Ασλανίδου και την Πέγκυ Ζήνα τραγούδησαν συνθέσεις του σπουδαίου μουσουργού πάνω από το μνήμα του, στον Γαλατά.

«Δε θα πεθάνει ποτέ ο Μίκης μας. Απλώς στεναχωριόμαστε πάρα πολύ που δε θα τον ξαναδούμε και πια θα τον ακούμε μέσα από συνεντεύξεις και μέσα από τα τραγούδια του», δήλωσε η ερμηνεύτρια Πέγκυ Ζήνα.

https://www.youtube.com/watch?v=B4RE_0A6Mqk?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News