ΙΤΕ: Θα δώσει το «παρών» στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Κρήτη
ΙΤΕ: Θα δώσει το «παρών» στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΙΤΕ στη ΔΕΘ, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, με συμμετοχή πλούσια από πληροφορίες και παρουσιάσεις

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) θα συμμετάσχει ενεργά στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 11-19 Σεπτεμβρίου, στο περίπτερο 7, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, θα ομιλήσει στην εκδήλωση της ΓΓΕΚ, το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου (στις 17.15 - 17.30), για τη συνεισφορά του ΙΤΕ στην Έρευνα και την Καινοτομία ως πυλώνες της Περιφερειακής και Εθνικής Ανάπτυξης.

Ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ-ξεναγός, με το όνομα «Περσεφόνη», το οποίο χρησιμοποιείται στο Σπήλαιο της Αλιστράτης στις Σέρρες, θα υποδέχεται τους επισκέπτες που θα έχουν την ευκαιρία να την γνωρίσουν και να επικοινωνήσουν μαζί της, μιας και είναι- όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του ΙΤΕ- αυτόνομη, πολύγλωσση και πανέξυπνη, αφού μπορεί να απαντάει ακόμα και σε ερωτήσεις σχετικά με τα εκθέματα του σπηλαίου.

Στη διάρκεια της ΔΕΘ οι επισκέπτες θα γνωρίσουν επίσης τρεις, δυναμικά αναπτυσσόμενες και βραβευμένες, εταιρείες-τεχνοβλαστούς (spin off) του ΙΤΕ. Επίσης από το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής η ομάδα των επιστημόνων ερευνητών, θα παρουσιάσει τη συνδυαστική χρήση νέων τεχνολογιών που αναπτύσσει στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Παράλληλα το κοινό θα γνωρίσει τη χρήση του θαυματουργού «γραφενίου» ως υλικό διαφανούς επικάλυψης για την προστασία έργων τέχνης που εκτίθενται σε μουσεία και γκαλερί, από την περιβαλλοντική υποβάθμιση, όπως το ξεθώριασμα, το κιτρίνισμα και ο αποχρωματισμός.

Στο περίπτερο του ΙΤΕ θα βρίσκεται και το Hellenic BioCluster (HBio), ο πρώτος και μεγαλύτερος συνεργατικός σχηματισμός καινοτομίας στην Ελλάδα στον τομέα της υγείας και της βιοτεχνολογίας, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2006 με πρωτοβουλία του ΙΤΕ και του Δικτύου ΠΡΑΞΗ. Αποτελείται από 65 μέλη τα οποία προέρχονται από τους τομείς της υγείας, της βιοτεχνολογίας και των βιοεπιστημών γενικότερα.

Περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια στην Ελλάδα, μεγάλους εταίρους από τη φαρμακευτική και βιοτεχνολογική βιομηχανία, μεταξύ των οποίων πολυεθνικές με δράση στην Ελλάδα, αλλά και καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τεχνοβλαστούς. Οι επισκέπτες θα ενημερωθούν επίσης, για τα εργαλεία πληροφορικής τα οποία έχουν αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Έρευνας Γενετικών Καρδιαγγειακών Παθήσεων και Πρόληψης Νεανικού Αιφνιδίου Θανάτου, το οποίο αποτελεί μια Σύμπραξη Καρδιολογικών Κλινικών Νοσοκομείων, Ιατροδικαστικών Εργαστηρίων Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων της χώρας και το οποίο χρηματοδοτείται από τη ΓΓΕΚ.

Τέλος, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της γεωπληροφορικής και της αξιοποίησής της στον τομέα της αρχαιολογικής έρευνας στην Ανατολική Μεσόγειο, από το εργαστήριο γεωφυσικής και δορυφορικής τηλεπισκόπησης του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News