Κρητικό ελαιόλαδο: Ο δρόμος για την ανάπτυξη

Κρήτη
Κρητικό ελαιόλαδο: Ο δρόμος για την ανάπτυξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδήλωση για την κοινωνική & αλληλέγγυα οικονομία με όχημα την καινοτομία - «Τα τελευταία χρόνια έχουμε φτάσει στην Κρήτη, να τυποποιούμε και να διακινούμε στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού το 28% του κρητικού ελαιολάδου»

Εκδήλωση με θέμα την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.Αλ.Ο.) πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας 6 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο με πρωτοβουλία του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου και Καινοτομίας κ. Αντώνη Παπαδεράκη υπό τη αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου.

Νωρίς το μεσημέρι ο κ. Αντώνης Παπαδεράκης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Γιάννη Γουλιδάκη, τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο πρωτογενή τομέα Λασιθίου και πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργο Τσιφετάκη, τους περιφερειακούς συμβούλους κ. Μαρία Χανιωτάκη και κ. Γιάννη Ανδρουλάκη. την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Μαρία Φουντή, παρουσία της νέας προέδρου του ΤΟΕΒ Καλαμαύκας κ. Ελένης Σουργιαδάκη και του Αντιπροέδρου της κ. Γιώργου Μπιλανάκη, επισκέφτηκαν οικογενειακή επιχείρηση τυποποίησης ελαιόλαδου και μελιού με έδρα την Καλαμαύκα.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση επιλέχτηκε γιατί έχει διακριθεί με τις καινοτόμες προτάσεις της στη μεταποίηση του ντόπιου ελαιόλαδου και του μελιού.

Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του κ. Αντώνη Παπαδεράκη σε καινοτόμα επιχείρηση μεταποίησης αρωματικών και φαρμακευτικών κρητικών βοτάνων στον Άγιο Νικόλαο.

«Η επίσκεψη μου στο νομό Λασιθίου αποφασίστηκε για να παρουσιάσουμε το επιχειρησιακό σχέδιο που είναι σε δημόσια διαβούλευση και έχει να κάνει με την κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.

Παράλληλα επιλέξαμε να επισκεφτούμε και κάποιες επιχειρήσεις στον Άγιο Νικόλαο και στην Ιεράπετρα που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον με τα καινοτόμα προϊόντα που παράγουν και διακινούν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Μιλήσαμε με τους επιχειρηματίες ακούσαμε τι σχεδιάσουν και είδαμε πως μπορούμε να τους βοηθήσουμε να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο σαν Περιφέρεια Κρήτης.

Κρητικό ελαιόλαδο και τυποποίηση

Στη συζήτηση που κάναμε με τους επιχειρηματίες της τυποποίησης ελαιολάδου στην Καλαμαύκα Ιεράπετρας, ακούσαμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε φτάσει στην Κρήτη, να τυποποιούμε και να διακινούμε στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού το 28% του κρητικού ελαιολάδου. Προφανώς και μπορούμε να το αυξήσουμε το ποσοστό αυτό. Είναι σημαντικό να βάλουμε στόχο να φτάσουμε την τυποποίηση του κρητικού ελαιολάδου στο 50-60%, την ώρα που πριν έξι χρόνια βρισκόμασταν στο 15%. Έτσι θα μπορέσουν οι παραγωγοί και οι τυποποιητές να πάρουν την προστιθέμενη αξία του ποιοτικού ελαιολάδου που παράγει η Κρήτη μας.

Η επιχείρηση που επισκεφτήκαμε στην Καλαμαύκα είναι ένα καλό παράδειγμα για την τυποποίηση του ποιοτικού μας λαδιού. Εμείς πρέπει να αξιοποιήσουμε τα ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης, να βελτιώσουμε την ποιότητα των προϊόντων που παράγουμε και να μειώσουμε το κόστος παραγωγής τους. Αυτός είναι ο δρόμος της ανάπτυξης που πρέπει να ακολουθήσουμε», μας είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αντώνης Παπαδεράκης.

«Όλο το ελαιόλαδο που παράγεται στην Κρήτη, θα πρέπει να διακινείται πλέον τυποποιημένο στις αγορές. Θα πρέπει να σταματήσουμε τη χύμα διάθεση του αν θέλουμε να έχουμε μέλλον ως ελαιοπαραγωγοί. Έτσι θα σταματήσουν και τα παρατράγουδα που παρουσιάζονται κατά καιρούς με τις προσμίξεις και τη νοθεία που είναι εις βάρος μας.

Το brand που προωθεί η περιφέρεια Κρήτης με το ΠΓΕ Ελαιόλαδο Κρήτης μαζί με τα τοπικά σήματα ΠΟΠ ελαιολάδου που υπάρχουν θα δώσουν μια μεγάλη ώθηση σε αυτό το ταλαιπωρημένο προϊόν», πρόσθεσε ο εντεταλμένος σύμβουλος Πρωτογενή Τομέα Λασιθίου και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργος Τσιφετάκης.

«Η προσπάθεια μας είναι μαζί με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Εμπορίου κ. Αντώνη Παπαδεράκη να ενισχύσουμε την προσπάθεια δημιουργίας Κοινωνικών Αλληλέγγυων Συνεταιρισμών στην ενδοχώρα του Ν. Λασιθίου, όπου υπάρχει παραγωγή παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων, ώστε να ενισχύσουμε αυτά τα συνεργατικά σχήματα που δεν απαιτούν μεγάλα κονδύλια, να αξιοποιήσουμε την τοπική παραγωγή, να δημιουργήσουμε νέα καινοτόμα προϊόντα και να ανοίξουμε νέες θέσεις εργασίας κρατώντας τους νέους στον τόπο καταγωγής τους.

Μπορούμε να ανοίξουμε νέους δρόμους στην τοπική επιχειρηματικότητα, με νέα καινοτόμα προϊόντα και εξωστρεφή προσανατολισμό. Υπάρχουν επιχειρήσεις ιδιωτικές που τα καταφέρνουν μια χαρά καινοτομούν και μας εκπλήσσουν. Μπορούμε να τις βοηθήσουμε και να δημιουργήσουμε νέους κοινωνικούς συνεταιρισμούς όπου υπάρχει ενδιαφέρον από τις τοπικές κοινωνίες», μας είπε μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Γιάννης Γουλιδάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News