Μίκης Θεοδωράκης: Επιστρέφει στον Γαλατά που τόσο αγάπησε ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης

Κρήτη
Μίκης Θεοδωράκης: Επιστρέφει στον Γαλατά που τόσο αγάπησε ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την Πέμπτη στις 11 το πρωί, στον Γαλατά, η κηδεία του Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη

Θλίψη και συγκίνηση σκόρπισε στα Χανιά και στον τόπο καταγωγής του πατέρα του, τον Γαλατά,  η είδηση του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη.

Από το πατρικό σπίτι του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη ο πρόεδρος του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη Γιώργος Αγοραστάκης δήλωσε συγκινημένος ότι η πατρώα γη είναι έτοιμη να δεχτεί τον Ουρανομίκη, τον Μέγιστο όλων των Ελλήνων.

Στο σπίτι αυτό που αποκαταστάθηκε από το δήμο Χανίων για να λειτουργήσει ως μουσείο, ζούσε ο αδελφός του, ποιητής και δημοσιογράφος Γιάννης Θεοδωράκης, γράφοντας εδώ πολλά τραγούδια που μελοποίησε ο ίδιος. Το επισκέφθηκε το 2016 και το 2017 , λίγο μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του.

Ήταν μια από τις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του Μίκη Θεοδωράκη, από τα Χανιά.  Μόνο που στη μνήμη όλων θα μείνει ως μια πολυδιάστατη προσωπικότητα, ως ένας γνήσιος εκφραστής της Ελλάδας, ως ο δημιουργός που ταξίδεψε τη χώρα και τις αξίες της στα πέρατα του κόσμου, μέσα από την τέχνη και τη μουσική του.

Ήταν καλοκαίρι του 2017 όταν ο Μίκης Θεοδωράκης επισκέφθηκε για τελευταία φορά την Κρήτη και τη γη των προγόνων του, τα Χανιά. Στα εγκαίνια του Θεάτρου που φέρει το όνομα του στο παλιό λιμάνι, είχε εκφράσει τα συναισθήματα του, με το δικό του μοναδικό τρόπο μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ ΤV.

Ο ίδιος τότε σε μια από τις σπάνιες τα τελευταία χρόνια εξομολογήσεις του είχε μιλήσει για αυτά που τον καθόρισαν ως άνθρωπο.

Η γη που τον γέννησε είναι έτοιμη να τον δεχτεί ,σύμφωνα με την τελευταία επιθυμία του. Ο Εθνικός Μαχητής και Εθνικός Ονειρευτής όπως τον αποκαλεί ο Σύλλογος Φίλων του μεγάλου δημιουργού, που ένωνε τους Έλληνες κι έγινε ο ιστορικός βηματοδότης κι η φωνή της εποχής του, ο κορυφαίος Έλληνας Μουσουργός που το έργο του έγινε Οικουμενικό, περνά στο πάνθεον της ιστορίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News