Μίκης Θεοδωράκης: Η Κρήτη έπεσε «θύμα» της ομορφιάς της

Κρήτη
Μίκης Θεοδωράκης: Η Κρήτη έπεσε «θύμα» της ομορφιάς της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι βασικό να υπάρχουν πάντα κάποιοι ‘’που κρατάνε τα μπόσικα''

 

Ο Μίκης Θεοδωράκης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην Κρήτη πριν την άφιξη των πρώτων τουριστικών ρευμάτων, εποχή που την επισκεπτόταν συχνά καθώς στο νησί υπήρχε έντονη παρουσία της Νεολαίας Λαμπράκη.

Με τον καιρό ο συνθέτης διαπίστωνε την φθορά, την κόπωση και την αλλοίωση που επέφερε η νέα τουριστική πραγματικότητα, τόσο στους ανθρώπους όσο και στον τόπο. Μιλώντας για την γενικότερη αυτή φθορά που περιέγραφε την Ελλάδα της εποχής, ειδική αναφορά έγινε στον τρόπο που εκφυλίστηκε το μπουζούκι, το ‘’θείο όργανο’’ του Θεοδωράκη, που έγινε το μουσικό θεμέλιο του Άξιον Εστί.

Λόγος έγινε επίσης για την οικονομική ανάπτυξη που γνώρισε το νησί, τόσο λόγω της τουριστικής βιομηχανίας όσο και σε ότι έχει να κάνει με την εξέλιξη των αγροτικών μονάδων. Παρά τις αλλαγές και τις προκλήσεις του νέου κόσμου ο Μίκης δεν προέβαινε σε μηδενισμούς και μαύρες προφητείες, δεν φοβόταν το αναπόδραστο της αλλαγής ούτε πίστευε στην στασιμότητα, θεωρούσε όμως πως είναι βασικό να υπάρχουν πάντα κάποιοι ‘’που κρατάνε τα μπόσικα’’.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News