Μίκης Θεοδωράκης: Τα δυο ορόσημα της ζωής του

Κρήτη
Μίκης Θεοδωράκης: Τα δυο ορόσημα της ζωής του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ρόλος της οικογένειας, της Κρήτης και της Αντίστασης στη ζωή του μεγάλου συνθέτη

Σε μια ιστορική πια συνέντευξη την οποία ο μεγάλος εκλιπών Μίκης Θεοδωράκης είχε παραχωρήσει στον Γιώργο Σαχίνη και την εκπομπή ‘’Αντιθέσεις’’ έκανε ειδική μνεία στα δυο ορόσημα της ζωής του. Ο σπουδαίος συνθέτης είχε κάνει λόγο στο ρόλο  που έπαιξε η οικογένεια του και η Κρήτη στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του αλλά και στην αξία που είχαν τα βιώματα της αντίστασης ως προς την εξέλιξη της ιδεολογικής και πολιτισμικής του κουλτούρας.

  Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Μίκης τα πρώτα 22 χρόνια της ζωής του μέχρι να σταλεί για πρώτη φορά στην εξορία της Ικαρίας το 1947 ήταν τα ωραιότερα της ζωής του. Αναπολώντας τα χρόνια εκείνα μίλησε για τους γονείς τους παππούδες του,  που ο καθένας με τις διαφορετικές του καταβολές, από Κρήτη και Σμύρνη, επηρέασε με διαφορετικό τρόπο τον νεαρό Θεοδωράκη.

 Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος που ο μεγάλος Έλληνας μίλησε για την εμπειρία του στην Εθνική Αντίσταση. Νοσταλγώντας μίλησε για την ορμή που απέκτησε το κίνημα με την ισοπέδωση του Άξονα από τους Σοβιετικούς στο Στάλινγκραντ, την πτώση του Μουσουλίνι και τα γεγονότα των Δεκεμβριανών, τα οποία βρήκαν τον νεαρό Μίκη στις γραμμές του ΕΑΜ Αθηνών αντιμέτωπο με Χίτες, Τσολιάδες του Ράλλη και τα εγγλέζικα στρατεύματα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News