Μ. Θεοδωράκης: Την Πέμπτη στον Γαλατά Χανίων η κηδεία - Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός

Κρήτη
Μ. Θεοδωράκης: Την Πέμπτη στον Γαλατά Χανίων η κηδεία - Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

H σημερινή εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, είναι τυπική διαδικασία.

Το θρίλερ με τον ενταφιασμό του σπουδαίου Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την περασμένη Πέμπτη, βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη τη χώρα, έλαβε τέλος! Μετά από διαρκείς συζητήσεις, διαφωνίες, έντονες πιέσεις, αλλά και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, ήρθε - έστω και με καθυστέρηση - η πολυαναμενόμενη συναίνεση, και η τελευταία επιθυμία του κορυφαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη να αναπαυτεί στο νεκροταφείο του Γαλατά Χανίων, όπου βρίσκεται ο τάφος των γονιών και του αδελφού του, θα πραγματοποιηθεί.

Το “παρών” στα Χανιά αναμένεται να δώσει και η κόρη του Μαργαρίτα, που όπως είχε γράψει η “Ν.Κ.” σε προηγούμενα ρεπορτάζ της επέμενε ο πατέρας να ταφεί στο Βραχάτι Κορινθίας, όπου βρίσκεται η εξοχική κατοικία της οικογένειας, προκειμένου να βρίσκεται κοντά της και να επισκέπτεται το μνήμα του.

Μετά το κλίμα συναίνεσης, η σημερινή εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, που είχαν καταθέσει οι “εκτελεστές” της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη, είναι τυπική διαδικασία.

Από σήμερα το λαϊκό προσκύνημα

Υπενθυμίζεται πως η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών, το οποίο θα ξεκινήσει σήμερα Δευτέρα από τις 3 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα, θα συνεχιστεί αύριο Τρίτη από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί μεθαύριο Τετάρτη από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, θα ακολουθήσει η τελετή αποχαιρετισμού επίσης στη Μητρόπολη των Αθηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εκφωνηθούν επικήδειοι, ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσει το τελευταίο ταξίδι του οικουμενικού συνθέτη με προορισμό τον Γαλατά Χανίων, όπου την Πέμπτη θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα πραγματοποιηθεί η ταφή.

Τι είχε προηγηθεί

Πριν το αίσιο τέλος είχε προηγηθεί ένα σίριαλ διαφωνιών και έντονων αντιπαραθέσεων που κατέληξε στα δικαστήρια... Από την πρώτη στιγμή η οικογένεια του Μίκη Θεοδωράκη και δη η κόρη του Μαργαρίτα ήθελαν το Βραχάτι Κορινθίας για τελευταία κατοικία του μουσικοσυνθέτη. Οι αντιρρήσεις αυτές ήταν γνωστές στον Μίκη Θεοδωράκη, που είχε φροντίσει, πριν φύγει από τη ζωή, να στείλει επιστολές σε ανθρώπους της εμπιστοσύνης του, ζητώντας τους να κινήσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε η επιθυμία του να γίνει σεβαστή. Εκτός από την επιστολή προς τον αείμνηστο δήμαρχο Χανίων Μανόλη Σκουλάκη τον Φεβρουάριο του 2013, την οποία η “Ν.Κ.” παρουσίασε στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε αποστείλει τρεις ακόμη επιστολές με το αντίστοιχο περιεχόμενο: μία στη γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου, μία στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και μία στον φίλο του και πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων “Μίκη Θεοδωράκη” Γιώργο Αγοραστάκη. Και στις τέσσερις επιστολές ο Μίκης Θεοδωράκης έκανε γνωστές τις έντονες διαφωνίες της οικογένειάς του να ταφεί στην Κρήτη. Μόλις λοιπόν έγινε γνωστή η πρόθεση της Μαργαρίτας Θεοδωράκη ο ενταφιασμός του μουσικοσυνθέτη να γίνει στο Βραχάτι, κατατέθηκαν ασφαλιστικά μέτρα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, τα οποία πρόκειται να εκδικαστούν σήμερα Δευτέρα.

Η κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων φέρεται να εξόργισε τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη. Με μία καυστική ανάρτησή της στα διαδίκτυο ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με τσιμπούν τα τσιμπούρια. Ορμούν πάνω στο βαρύ μεγάλο σώμα μου... Τα τσιμπούρια θα πέσουν από το κορμί μου. Θα εξαφανιστούν. Βασανιστικά παράσιτα. Κάνω υπομονή».

«Δε θα τον αψηφήσω»

Τους τόνους ωστόσο ήρθε να ρίξει, λειτουργώντας κατευναστικά, ο αδελφός της Μαργαρίτας, Γιώργος Θεοδωράκης. Όπως έγραψε σε προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν πρόκειται να αψηφήσει την επιθυμία του πατέρα του: «Από τα πρώτα πράγματα που κατάλαβα, μικρό παιδί, είναι πως ο πατέρας μας δε μας ανήκει. Φρόντισε ο ίδιος για αυτό. Μέσα από το έργο του, το ταλέντο του, με την αδιάκοπη εργασία του, να γίνει ο Μίκης όλων. Του κόσμου και του χρόνου. Επιθυμία του ήταν να ταφεί στην Κρήτη. Δεν το μάθαμε χθες, ούτε χρειάστηκαν συμβολαιογράφοι, επιστολές και Πρωτοδικεία να μας το πουν. Την είχε εκφράσει με κάθε δυνατό τρόπο. Δημόσια. Ιδιωτικά. Προφορικά. Γραπτά. Και έχει προσωπικά φροντίσει για την τελευταία λεπτομέρεια. Η αυριανή (σημερινή) διαδικασία στο Πρωτοδικείο δε με αφορά. Δεν πρόκειται να παραστώ. Δεν αψήφησα τον πατέρα μου ζωντανό. Δε θα το κάνω τώρα όταν όλη η Ελλάδα τον Τιμά. Θα τον αποχαιρετήσουμε όλοι μαζί όπως του πρέπει. Η οικογένεια. Οι φίλοι. Οι συνεργάτες. Οι συγχωριανοί. Όσοι τον αγάπησαν. Όσοι μπορεί να τον πίκραναν. Όσοι στο παρελθόν μπορεί να συμφώνησαν ή να διαφώνησαν. Τίποτα πια δεν έχει σημασία. Εκείνο που μένει είναι το τελευταίο δάκρυ.

Σας ευχαριστούμε για την αγάπη σας. Είμαστε όλοι ευγνώμονες. Γι' αυτό, σας παρακαλώ, να δεχτείτε τη συγνώμη μας, την βγαλμένη μέσα από τον πόνο τον βαθύ, κι όλοι μας να σωπάσουμε για να αποχαιρετήσουμε τον πατέρα», έγραφε ο Γιώργος Θεοδωράκης, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για συναίνεση της οικογένειας.

 Προετοιμασίες στο κοιμητήριο

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του neakriti.gr, στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων έχουν ήδη ξεκινήσει οι απαραίτητες προετοιμασίες ώστε όλα να είναι έτοιμα για την κηδεία και τον ενταφιασμό του σπουδαίου Μίκη.

Στο μεταξύ, με μουσικές του κορυφαίου συνθέτη πλημμύρισαν το πρωί του Σαββάτου οι δρόμοι στο ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής στον αείμνηστο Μίκη. Επρόκειτο για μια πρωτοβουλία του Δήμου Ηρακλείου σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση. Οι μελωδίες συγκίνησαν τους περαστικούς, που σιγοτραγουδούσαν τις δημιουργίες του μεγάλου συνθέτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News