Κρήτη

Γιoς Μίκη Θεοδωράκη για την ταφή: «Δεν αψήφησα τον πατέρα μου ζωντανό. Δεν θα το κάνω τώρα»

Με συγκλονιστικά λόγια αναφέρεται εκ νέου στην τελευταία επιθυμία του Μίκη

Με ένα νέο κείμενο ο γιος του αξέχαστου Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργος, επανέρχεται στο θέμα της ταφής του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη αναφερόμενος με πικρία στις έριδες που ακολούθησαν τη δημοσιοποίηση της τελευταίας επιθυμίας του πατέρα του αφού όπως σημειώνει «επιθυμία του ήταν να ταφεί στην Κρήτη. Δεν το μάθαμε χθες, ούτε χρειάστηκαν συμβολαιογράφοι, επιστολές και Πρωτοδικεία να μας το πουν». Δεν παραλείπει δε να αναφέρει ότι η διαδικασία στο Πρωτοδικείο δεν τον αφορά, τονίζοντας ότι δεν θα αψηφήσει την επιθυμία του πατέρα του. Ωστόσο η θέση του έρχεται σε αντίθεση με την αδερφή του που φέρεται να έχει εκφράσει την επιθυμία να ταφεί ο συνθέτης στην Κορινθία. 

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιώργου Θεοδωράκη:

«Από τα πρώτα πράγματα που κατάλαβα, μικρό παιδί, είναι πως ο πατέρας μας δεν μας ανήκει. Φρόντισε ο ίδιος γι’ αυτό. Μέσα από το έργο του, το ταλέντο του, με την αδιάκοπη εργασία του, να γίνει ο Μίκης όλων. Του κόσμου και του χρόνου .Επιθυμία του ήταν να ταφεί στην Κρήτη. Δεν το μάθαμε χθες, ούτε χρειάστηκαν συμβολαιογράφοι, επιστολές και Πρωτοδικεία να μας το πουν. Την είχε εκφράσει με κάθε δυνατό τρόπο. Δημόσια. Ιδιωτικά. Προφορικά. Γραπτά. Και έχει προσωπικά φροντίσει για την τελευταία λεπτομέρεια.

Η αυριανή διαδικασία στο Πρωτοδικείο δεν με αφορά Δεν πρόκειται να παραστώ.  Δεν αψήφισα τον πατέρα μου ζωντανό. Δεν θα το κάνω τώρα όταν όλη η Ελλάδα τον Τιμά.

Θα τον αποχαιρετήσουμε όλοι μαζί όπως του πρέπει. Η οικογένεια. Οι φίλοι. Οι συνεργάτες. Οι συγχωριανοί. Όσοι τον αγάπησαν. Όσοι μπορεί να τον πίκραναν. Όσοι στο παρελθόν μπορεί να συμφώνησαν ή να διαφώνησαν. Τίποτα πια δεν έχει σημασία. Εκείνο που μένει είναι το τελευταίο δάκρυ.

Σας Ευχαριστούμε για την Αγάπη σας. Είμαστε όλοι ευγνώμονες. Γι'αυτό, σας παρακαλώ, να δεχτείτε την συγγνώμη μας, την βγαλμένη μέσα από τον πόνο τον βαθύ, κι όλοι μας να σωπάσουμε για να αποχαιρετήσουμε τον πατέρα».

Η επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη στο πρώην Δήμαρχο Χανίων, Μανόλη Σκουλάκη 

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε και η επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη προς τον Δήμο Χανίων, με την οποία εξέφραζε την επιθυμία του για την τελευταία του κατοικία, η οποία δεν είναι άλλη από τον Γαλατά Χανίων, εκεί όπου βρίσκονται ήδη οι γονείς και ο αδελφός του.  

Στην επιστολή του, με ημερομηνία 5 Φεβρουαρίου 2013, ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης ενημέρωνε τον τότε δήμαρχο, αείμνηστο Μανόλη Σκουλάκη, πως η οικογένειά του δε συμφωνεί με την απόφασή του αυτή και του ζητούσε, όταν έρθει η ώρα, να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η επιθυμία του να γίνει σεβαστή.  

Το περιεχόμενο της επιστολής έκανε γνωστό χθες ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «σας καλέσαμε σήμερα (σ.σ. χθες) εδώ για να σας γνωστοποιήσουμε επιστολή, την οποία έχει λάβει ο Δήμος Χανίων με εμπιστευτικό πρωτόκολλο στις 5/2/2013, η οποία απευθύνεται στον τότε δήμαρχο, αείμνηστο Μανόλη Σκουλάκη, από τον Μίκη Θεοδωράκη. Η επιστολή αυτή δημοσιοποιείται με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη, στην οικογένεια και στους οικείους του θανόντος, και περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια την επιθυμία που είχε σχετικά με τον τόπο τέλεσης της ταφής του. Θεωρώ θεσμική και ηθική υποχρέωση ως δήμαρχος Χανίων να τιμήσουμε την τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, που δεν ήταν άλλη από το να ταφεί εδώ στα Χανιά».  

Η επιστολή του Μίκη  

Στην επιστολή του ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης έγραφε: «Αγαπητέ κ. δήμαρχε, σας γράφω σήμερα για να σας απασχολήσω για ένα πολύ σοβαρό για μένα προσωπικό μου θέμα, το οποίο ήδη γνωρίζετε. Όπως σας είχα ενημερώσει και στις προφορικές μας συζητήσεις, τελευταία επιθυμία μου είναι να ταφώ στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων (γενέτειρας του πατέρα μου), στο οποίο βρίσκονται ήδη οι γονείς και ο αδελφός μου. Όπως επίσης γνωρίζετε, στο κοιμητήριο αυτό μου έχει παραχωρηθεί από τον τότε Δήμο Νέας Κυδωνίας τάφος, που έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με οδηγίες μου και έχει ήδη αποπερατωθεί. Επειδή η οικογένειά μου δε συμφωνεί με την επιθυμία μου αυτή, όμως ο νόμος αναγνωρίζει το δικαίωμα του καθενός να αποφασίζει για την τύχη του σώματός του (μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας πάντα) και το ίδιο το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα του καθενός στην προσωπικότητά του, έχω αναθέσει στον φίλο Γεώργιο Αγοραστάκη και στη γραμματέα μου Ειρήνη Παρμενίδου να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες για τον σκοπό αυτό ενέργειες, και θα ήθελα να ζητήσω και από σας, όταν έρθει η ώρα, να τους συνδράμετε και να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν, ως αρμόδιος δήμαρχος, αφού το προαναφερόμενο κοιμητήριο υπάγεται πλέον στον Δήμο Χανίων, ώστε αυτή η τελευταία επιθυμία μου να κατισχύσει οποιασδήποτε αντίθετης και να πραγματοποιηθεί. Τέλος, θα ήθελα να σας παρακαλέσω, αν την εποχή εκείνη έχετε κάποιο άλλο αξίωμα, να ενημερώσετε τον τότε δήμαρχο Χανίων για την επιστολή μου αυτή. Σας ευχαριστώ θερμά.  

Με τους χαιρετισμούς μου, Μίκης Θεοδωράκης»

Άγγελος Θεοδωράκης Παπαγγελίδης: «Παππού μου μην ανησυχείς, η Κρήτη μας σε περιμένει», δηλώνει ο εγγονός του

 

Το δικό του μήνυμα έστειλε ο εγγονός του Μίκη Θεοδωράκη, Άγγελος, ο οποίος αναφέρει ότι «ο παππούς μου μας δίδαξε το ελεύθερο πνεύμα, την αγάπη και το σεβασμό στον συνάνθρωπο. Ας σταθούμε στο ύψος τον περιστάσεων». Παράλληλα, ο Άγγελος Θεοδωράκης Παπαγγελίδης σε νέα του ανάρτηση στο facebook παίρνει ξεκάθαρη θέση για την τελευταία επιθυμία του μεγάλου μουσουργού να ενταφιαστεί στον Γαλατά Χανίων, γράφοντας «Παππού μου μην ανησυχείς, η Κρήτη μας σε περιμένει».

Αναλυτικά, ο Άγγελος Θεοδωράκης Παπαγγελίδης αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook: «Ο παππούς μου ήταν άνθρωπος για όλο τον κόσμο. Αυτό όμως συγχρόνως δε σημαίνει πως δεν είχε και δικούς του, πιο κοντινούς ανθρώπους. Η κάθε οικογένεια έχει τα προσωπικά της και επομένως το προσωπικό της πένθος το οποίο είναι άλλης διάστασης. Οι άνθρωποι που είναι και ήταν κοντά του πρέπει να πενθήσουν μαζί μας και να σεβαστούν το πνεύμα ενότητος που μας δίδαξε ο Μίκης. Δεν είναι ώρα ακόμα για αυτοπροβολή. Εγώ γράφω αυτό το μήνυμα με τρομερή συγκίνηση και ρίγη. Όλοι εσείς που αγαπήσατε το παππού να αγκαλιάσετε την οικογένεια του. Είμαστε άνθρωποι που μεγαλώσαμε πάντα στο πλάι του, στο φώς του, στη σκιά του, στις δύσκολες αλλά και τις πιο λαμπρές του στιγμές και είδαμε όλη την αγάπη σας. Τώρα ένα τεράστιο μέρος και της δικιάς μας ζωής θα κοιμηθεί-ξεκουραστεί με τον αγαπημένο μας παππούλη. Η διακριτικότητα είναι απαραίτητη».

Και συνεχίζει: «Όλο αυτό είναι τόσο φρέσκο και θεωρώ πως στη μνήμη του τεράστιου αυτού ανθρώπου πρέπει να μας δοθεί χρόνος στα συγγενικά του πρόσωπα ώστε να μπορέσουμε να μπούμε στο πένθος, με τη στήριξη τη πολιτείας και των ανθρώπων που τον λάτρεψαν. Ο παππούς μου μας δίδαξε το ελεύθερο πνεύμα, την αγάπη και το σεβασμό στον συνάνθρωπο. Ας σταθούμε στο ύψος τον περιστάσεων. Να ήταν περήφανος για μας».

Στη συνέχεια σε νέα του ανάρτηση επισημαίνει: «Ο άνθρωπος διένυσε τη πορεία του και της έδωσε και κατάληξη. Παππού μου μην ανησυχείς, η Κρήτη μας σε περιμένει, με όλοι την αγαπημένη σου οικογένεια θα είσαι εκεί, μαζί και εμείς να σου πούμε το ύστατο αντίο».

Αγοραστάκης: «Ο Μίκης Θεοδωράκης θα έρθει και θα ταφεί στα Χανιά» 

Παράλληλα, ο πρόεδρος του «Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη», Γιώργος Αγοραστάκης, ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους μιλώντας την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV πως «Ο Μίκης Θεοδωράκης θα έρθει και θα ταφεί στα Χανιά». 

«Με τον πιο ρητό και κατηγορηματικό τρόπο, σας τονίζω πως η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη είναι να ταφεί στα Χανιά, με έχει δεσμεύσει προσωπικά και εγώ αυτή την δέσμευση θα την τιμήσω», τόνισε ο κ. Αγοραστάκης και αποκάλυψε πως η δέσμευση βρίσκεται και σε γραπτή μορφή, τονίζοντας για μια ακόμη φορά πως ο «Ο Μίκης Θεοδωράκης θα έρθει και θα ταφεί στα Χανιά, διότι αυτή είναι η επιθυμία του».

Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα νωρίτερα απ' ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί θα ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα στον Μίκη Θεοδωράκη. Συγκεκριμένα η σορός του θα βρίσκεται στην Μητρόπολη Αθηνών τη Δευτέρα (10.00 – 19.00), την Τρίτη (10.00 – 19.00) και την Τετάρτη από τις 10 έως και τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης οπότε και θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία. Η αναβολή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι την Πέμπτη το Κέντρο της Αθήνας θα είναι κλειστό λόγω της διεξαγωγής του Ράλι Ακρόπολις. Ο τόπος ταφής του μεγάλου συνθέτη παραμένει άγνωστος. Μάλιστα τη Δευτέρα θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα για το θέμα της ταφής. 

Όπως έχει γίνει γνωστό η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη προτιμά να ταφεί ο πατέρας της στο Βραχάτι Κορινθίας όπου βρίσκεται το εξοχικό της οικογένειας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια