Άγνωστες πτυχές της ζωής του Μίκη Θεοδωράκη, στις «Αντιθέσεις»

Κρήτη
Άγνωστες πτυχές της ζωής του Μίκη Θεοδωράκη, στις «Αντιθέσεις»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι στιγμές που είχε αποτυπώσει ο επί χρόνια φίλος του Μίμης Ανδρουλάκης

Άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του Μίκη Θεοδωράκη, στιγμές μιας μοναδικής πορείας είχε αποτυπώσει στο βιβλίο του «Σάλος Θεού –Ο Μυστικός Μίκης», ο επί χρόνια φίλος του Μίμης Ανδρουλάκης.

Ο Μίμης Ανδρουλάκης είχε μιλήσει για το βιβλίο και την προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη στο Γιώργο Σαχίνη, επιχειρώντας να εξηγήσει πώς η πολυδιάστατη  προσωπικότητα του τεράστιου συνθέτη, εκτάθηκε σε χώρους και εκτός τέχνης, αφού ο κύκλος του είχε στη βάση του ενεργό σχέση με την πολιτική αλλά και τον κόσμο των γραμμάτων.

Για τον ιλιγγιώδη στροβιλισμό του Μίκη Θεοδωράκη –του μουσικού, του πολιτικού του ερωτικού του παιγνιώδη, του ανθρώπου που σφράγισε με το έργο και την προσωπικότητά του ένα μεγάλο μέρος τους αιώνας που πέρασε, είχε γράψει στο Βιβλίο του Σάλος Θεού ο Μίμης Ανδρουλάκης. Ένα βιβλίο με άγνωστες πτυχές της ζωής του Τεράστιου Μίκη, που φεύγοντας το έργο που αφήνει, αποτελεί παρακαταθήκη για τον ελληνικό λαό.

Ο Μίμης Ανδρουλάκης είχε μιλήσει στις Αντιθέσεις και το Γιώργο Σαχίνη για το βιβλίο αφιέρωμα στο Μίκη. Τον άνθρωπο με τον οποίο ακόμη και μέχρι λίγο πριν το τέλος άκουγε με προσοχή, τον άνθρωπο που είχε πάντα κάτι να συμπληρώσει, με κάτι που πάντα θα σου δημιουργούσε νέες σκέψεις, τον άνθρωπο που όπως και η μουσική του έτσι και η ζωή του, είχε μια δωρική υπόσταση. Είχε δυνατές φιλίες αλλά και αμφισβητήσεις.

Εκτείνοντας μια σειρά ιστοριών που περνούν μέσα από χαραμάδες του χρόνου και  διαλόγους με τον Μπετόβεν τον Βάγκνερ, τον Σοστακόβιτς αλλά και τον Δημήτρη Μητρόπουλο, τον Μάνο Χατζιδάκι ή τον Βασίλη Τσιτσάνη, μέσα από το βιβλίο του ο Μίμης Ανδρουλάκης μίλησε για τον άνθρωπο Μίκη, τις σχέσεις της ζωής του, ζωντανεύοντας   άγνωστες στιγμές με το  Λένιν, τον Στάλιν, τον Τσε, τον Φιντέλ Κάστρο ή και το Μιτεράν και από την άλλη  τους Έλληνες πολιτικούς της μεταπολίτευσης.

Τέσσερα χρόνια από την κυκλοφορία του βιβλίου η απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη, θα μπορούσε να σημάνει ένα ακόμη κεφάλαιο στα εννέα που είχαν γραφτεί. Ένα κεφάλαιο που θα επιχειρεί να περιγράψει τη θλίψη όσων εμπνεύστηκαν από τον μεγάλο συνθέτη, όσων δεν πιστεύουν ότι ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε από τη ζωή, όσων θα τον τιμούν όσο το δημιούργημά του θα μένει ζωντανό.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News