Νέες επικουρικές: Σφοδρές αντιδράσεις στην Κρήτη

Κρήτη
Νέες επικουρικές: Σφοδρές αντιδράσεις στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τζογάρουν με τα χρήματα των ασφαλισμένων»

Νόμος του κράτους είναι πλέον το λεγόμενο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, που ψηφίστηκε μόνο από τη Ν.Δ., με 158 ψήφους υπέρ έναντι 141 κατά. Με ευρύτερη πλειοψηφία επίσης ψηφίστηκαν και οι δύο υπουργικές τροπολογίες που είχαν κατατεθεί από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ολοκληρώνοντας τη διήμερη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια, τόνισε πως «παρά τις οπισθοδρομικές αντιδράσεις, φέρνουμε μια σύγχρονη μεταρρύθμιση που θα έπρεπε να είχε προχωρήσει εδώ και χρόνια» και πρόσθεσε: «Είμαι λοιπόν περήφανός που, εδώ και 8 μήνες, συμμετέχω σε ένα εγχείρημα που είχε ήδη ξεκινήσει πριν πάω (σ.σ. στο υπουργείο Εργασίας), για το οποίο είχε την ευθύνη ο υφυπουργός, ο κ. Τσακλόγλου».

Ο κ. Χατζηδάκης επέκρινε την αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι «εδώ και 3 μήνες, μας είχε προϊδεάσει για νεοφιλελεύθερους δράκους και για πονηρά σχέδια της κυβέρνησης», ενώ σημείωσε πως «παρατηρώντας τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, βλέπουμε πως η αντιπολίτευση τα ’πε, η αντιπολίτευση τ’ άκουσε...».

Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι «οι νέοι θέλουν νέα πράγματα, και τώρα θα μπορούν να επιλέξουν το συμφέρον τους» και πρόσθεσε πως «με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία, οδηγούμαστε σε συντάξεις αρκετά μεγαλύτερες από τις σημερινές».

Σχολιάζοντας την προαναγγελθείσα καταψήφιση του νομοσχεδίου από την αντιπολίτευση, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως «σύσσωμη η αντιπολίτευση θα το καταψηφίσει, βάζοντας πάνω από το συμφέρον των νέων, το κομματικό της συμφέρον».

Και κατέληξε: «Εμείς είμαστε με την Ευρώπη, με την πρόοδο, εσείς είστε με τις ιδεοληψίες, με τα δόγματά σας. Ο κόσμος κρίνει».

Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί ιδιωτικοποίησης. Αναφερόμενος στη θωράκιση του ΤΕΚΑ, ο κ. Πάνος Τσακλόγλου σημείωσε ότι στο άρθρο 19 του σχεδίου νόμου ρυθμίζεται σαφώς το εύρος τόσο της ποινικής όσο και της αστικής ευθύνης των μελών της διοίκησης του νέου δημόσιου ταμείου, που θα ιδρυθεί για να διαχειρίζεται και να επενδύει τις εισφορές των ασφαλισμένων.

«Ο ισχυρισμός της αντιπολίτευσης, ότι αυτή η διαδικασία που προανέφερα είναι διαδικασία ιδιωτικοποίησης, είναι σαθρός, όσο σαθρό είναι και το να ισχυρίζεται κάποιος ότι - για παράδειγμα - το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ δεν είναι δημόσιο νοσοκομείο, αλλά ιδιωτικό, για τον λόγο και μόνο ότι χρησιμοποιεί φάρμακα ιδιωτικών εταιρειών», είπε ο κ. Τσακλόγλου.

Σε ό,τι αφορά την κριτική ότι τζογάρονται οι εισφορές των ασφαλισμένων, σημείωσε πως «η θωράκιση του ΤΕΚΑ στηρίζεται στις καλές πρακτικές ευρωπαϊκών χωρών με ζηλευτό κράτος πρόνοιας και στις αρχές χρηστής διακυβέρνησης ασφαλιστικών ταμείων. Στο άρθρο 19 του σχεδίου νόμου ρυθμίζεται σαφώς το εύρος τόσο της ποινικής όσο και της αστικής ευθύνης των μελών της διοίκησης του νέου δημόσιου ταμείου (ΤΕΚΑ), που θα ιδρυθεί για να διαχειρίζεται και να επενδύει τις εισφορές των ασφαλισμένων».

Ομαδικά πυρά κομμάτων και συνδικάτων

Να υπενθυμίσουμε ότι το νομοσχέδιο με τίτλο “Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά: εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και συναφείς διατάξεις” του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είχε κατατεθεί τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικών συντάξεων θα ενταχθούν υποχρεωτικά όλοι οι νεοεισερχόμενοι και πρωτοασφαλιζόμενοι στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2022, που θα είναι σε κάθε περίπτωση υποχρεωμένοι να ασφαλιστούν για κύρια και επικουρική ασφάλιση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, διά στόματος Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του για ένα σχέδιο νόμου που «παραδίδει την επικουρική ασφάλιση στα ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος των συνταξιούχων, των ασφαλισμένων, των φορολογούμενων και των νέων, που πλέον οι ασφαλιστικές εισφορές τους θα τζογάρονται στα χρηματιστήρια».

Η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως «οι Θεσμοί είχαν τραβήξει το αφτί στην κυβέρνηση» για το κόστος μετάβασης, εξηγώντας πως «σύμφωνα με τη νέα προσθήκη της περίπ. στ’ του άρθρου 8, “πόροι του νέου Ταμείου (ΤΕΚΑ) είναι η επιχορήγηση από τον κρατικό Προϋπολογισμό για την κάλυψη της δαπάνης...”, που προκύπτει από την κάλυψη του κόστους για την κρατική εγγύηση των επικουρικών συντάξεων, για τις ελάχιστες συντάξεις αναπηρίας και θανάτου.

Με απλά λόγια, όλοι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν την παρωχημένη και αποτυχημένη θατσερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη-Χατζηδάκη! Σύμφωνα εξάλλου με το άρθρο 47 του Ν. 4670/2020, ορίζεται ότι στον κοινωνικό προϋπολογισμό εγγράφεται δαπάνη 0,5% του ΑΕΠ, που χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και πιστώνεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για τη “13η σύνταξη” που πρώτα κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης τον Φεβρουάριο του 2020 και τώρα αναμένεται να χρηματοδοτήσει το τζογαδόρικο σύστημα του “ατομικού κουμπαρά”».

Το Κίνημα Αλλαγής από τον Ιούλιο είχε δηλώσει ότι δε θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως είναι «δέσμια των ιδεοληψιών και των συντηρητικών επιλογών της» και πως επιλέγει «να ευνοεί μόνο τις εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Τους προνομιακούς συνομιλητές της».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα είχε σχολιάσει, από την πλευρά του, πως «είναι βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση της Ν.Δ., αν νομίζει ότι, φέρνοντας το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση “νύχτα”, για να συζητηθεί μέσα στο “κατακαλόκαιρο”, οι εργαζόμενοι δε θα ενημερωθούν και δε θα αντιδράσουν ενάντια σε ένα ακόμη αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που έρχεται να κλιμακώσει την επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση και να μετατρέψει την ασφάλιση σε “τζόγο” και σε ατομική υπόθεση για τους νέους εργαζόμενους».

Σφοδρές αντιδράσεις και στην Κρήτη

«Τζογάρουν με τα χρήματα των ασφαλισμένων»

«Χωρίς να έχει στεγνώσει το μελάνι από τα αντεργατικό νομοσχέδιο, έρχεται ο κ. υπουργός και η κυβέρνηση, σε μια νεκρή λόγω καλοκαιριού περίοδο, να επαληθεύσουν άλλη μια φορά τον σκοπό τους, που δεν είναι άλλος από την καταστρατήγηση των εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας», αναφέρει η διοίκηση του ΕΚΗ και συνεχίζει: «Εν μέσω Αυγούστου και με διαδικασίες εξπρές, ο κ. Χατζηδάκης επέλεξε να έρθει για ψήφιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αφορά την επικουρική σύνταξη, με το οποίο ουσιαστικά ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση, δημιουργεί συνθήκες τζόγου των χρημάτων των ασφαλισμένων και που θα φέρουν υπέρογκα βάρη της τάξης δισεκατομμυρίων, που για άλλη μια φορά ο Έλληνας φορολογούμενος θα καλεστεί να πληρώσει.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου καλεί την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις βασικές υποχρεώσεις της, όπως την άμεση καταβολή των επικουρικών συντάξεων, των οποίων η καταβολή εκκρεμεί για χιλιάδες εργαζόμενους και για πολλά χρόνια, αντί να περνάει αντισυνταγματικά και αντεργατικά μέτρα.

Το ΕΚΗ είναι αποφασισμένο να εξαντλήσει κάθε αγωνιστική και νόμιμη διαδικασία για την ανατροπή του παραπάνω αντιασφαλιστικού εκτρώματος».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ΠΑΜΕ. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου και στέλεχος του ΠΑΜΕ Γιάννης Γωνιανάκης δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες: «Η κυβέρνηση της Ν.Δ., εκτελώντας τις εντολές του μεγάλου κεφαλαίου, έρχεται ουσιαστικά και κατεδαφίζει ό,τι έχει απομείνει από την κατάκτηση των εργαζομένων στην κοινωνική ασφάλιση. Δηλαδή, ιδιωτικοποιείται η επικουρική ασφάλιση και ουσιαστικά τα λεφτά των εργαζομένων θα πάνε σε επενδυτικές εταιρείες, χωρίς να γνωρίζει ο εργαζόμενος αν θα πάρει ποτέ σύνταξη. Χωρίς να γνωρίζει και τι ποσό. Έχουμε ζήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια όλες τις αλλαγές των κυβερνήσεων. Το σημερινό νομοσχέδιο ήταν η συνέχεια των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων, όπως ήταν και ο νόμος του Κατρούγκαλου. Αλλά όλα αυτά θα τα ανατρέψουμε. Δεν μπορούμε να μείνουμε σε τέτοιες λογικές».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News