«Θρίλερ» με την ταφή του Μίκη - Οι προετοιμασίες στην Κρήτη για την υποδοχή του

Κρήτη
«Θρίλερ» με την ταφή του Μίκη - Οι προετοιμασίες στην Κρήτη για την υποδοχή του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το neakriti.gr βρέθηκε στον τόπο που αναμένεται να αποτελέσει την τελευταία κατοικία του μεγάλου μουσουργού - Τι δήλωσε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης

Σε «θρίλερ» εξελίσσεται η υπόθεση ταφής του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το πρωί της Πέμπτης, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται πως θα γίνει σεβαστή η τελευταία επιθυμία του εκλιπόντος να ταφεί στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του neakriti.gr, στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων έχουν ήδη ξεκινήσει οι απαραίτητες προετοιμασίες έτσι ώστε να γίνει σεβαστή η επιθυμία του μεγάλου Έλληνα μουσουργού και να ταφεί στον τόπο καταγωγής του. 

Παναγιώτης Σημανδηράκης: H Δημοτική Αρχή, έχει κάνει ό,τι προβλέπεται, για την υποδοχή της σορού του Μίκη Θεοδωράκη

Ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης, μάλιστα, όχι μόνο είχε εκδηλώσει γραπτώς την επιθυμία του να ταφεί στο κοιμητήριο Γαλατά αλλά είχε προσδιορίσει και όλη τη διαδικασία, που θα ακολουθηθεί έως τη στιγμή που θα ταφεί στο τόπος καταγωγής του, τονίζει στο neakriti.gr ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Ως εκ τούτου, η Δημοτική Αρχή που είναι και αρμόδια για την διαχείριση του νεκροταφείου, έχει προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες, για να υποδεχθεί την σορό του Μίκη Θεοδωράκη, καταλήγει στην δήλωσε του ο κ. Σημανδηράκης.

Η επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη στον Δήμο Χανίων, το 2013

Όπως ο ίδιος είχε ενημερώσει με επιστολή του στον Δήμο Χανίων, από τον Φεβρουάριο του 2013, η τελευταία του επιθυμία ήταν να ταφεί με τους γονείς και τον αδελφό του στο Γαλατά Χανίων. Επιθυμία της κόρης του Μαργαρίτας, από την άλλη, είναι ο πατέρας της να ταφεί στην εξοχική κατοικία της οικογένειας στο Βραχάτι Κορινθίας.  

Προσωρινό “μπλόκο” στην επιθυμία της, ωστόσο, έβαλε η δικαιοσύνη, καθώς το απόγευμα της Παρασκευής 3 Σεπτεμβρίου, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε προσωρινή διαταγή, με την οποία απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του εκλιπόντος μέχρι την Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, οπότε και ορίστηκε η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων. Τα ασφαλιστικά μέτρα κατέθεσαν οι “εκτελεστές” της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη.  

Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 15 του Νόμου 4368/2016, μπορεί κάποιος να ορίσει όλες τις λεπτομέρειες της κηδείας του (τόπο, τύπο κ.λπ.), αρκεί να υπογράψει σχετική συμβολαιογραφική πράξη, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε κάνει ο Μίκης Θεοδωράκης.  

Η ανάρτηση του γιού του, Γιώργου Θεοδωράκη 

Παράλληλα, μετά τη «διαμάχη» που προκλήθηκε σχετικά με τον τόπο ταφής του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο γιος του Γιώργος, δήλωσε ότι η οικογένειά του θα σεβαστεί την επιθυμία του πατέρα του.  

Μέσω του λογαριασμού του στο Facebook, ο Γιώργος Θεοδωράκης τονίζει ότι θα σεβαστούν την επιθυμία του πατέρα του να ταφεί στον Γαλατά Χανίων. «Θα σεβαστούμε την επιθυμία του με σιωπή κ σεβασμό αυτό λένε κ όλοι οι υπόλοιποι. Μας αρκεί ο πόνος που έχουμε…», έγραψε συγκεκριμένα. 

Η επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη στο πρώην Δήμαρχο Χανίων, Μανόλη Σκουλάκη 

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε χθες επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη προς τον Δήμο Χανίων, με την οποία εξέφραζε την επιθυμία του για την τελευταία του κατοικία, η οποία δεν είναι άλλη από τον Γαλατά Χανίων, εκεί όπου βρίσκονται ήδη οι γονείς και ο αδελφός του.  

Στην επιστολή του, με ημερομηνία 5 Φεβρουαρίου 2013, ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης ενημέρωνε τον τότε δήμαρχο, αείμνηστο Μανόλη Σκουλάκη, πως η οικογένειά του δε συμφωνεί με την απόφασή του αυτή και του ζητούσε, όταν έρθει η ώρα, να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η επιθυμία του να γίνει σεβαστή.  

Το περιεχόμενο της επιστολής έκανε γνωστό χθες ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «σας καλέσαμε σήμερα (σ.σ. χθες) εδώ για να σας γνωστοποιήσουμε επιστολή, την οποία έχει λάβει ο Δήμος Χανίων με εμπιστευτικό πρωτόκολλο στις 5/2/2013, η οποία απευθύνεται στον τότε δήμαρχο, αείμνηστο Μανόλη Σκουλάκη, από τον Μίκη Θεοδωράκη. Η επιστολή αυτή δημοσιοποιείται με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη, στην οικογένεια και στους οικείους του θανόντος, και περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια την επιθυμία που είχε σχετικά με τον τόπο τέλεσης της ταφής του. Θεωρώ θεσμική και ηθική υποχρέωση ως δήμαρχος Χανίων να τιμήσουμε την τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, που δεν ήταν άλλη από το να ταφεί εδώ στα Χανιά».  

Η επιστολή του Μίκη  

Στην επιστολή του ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης έγραφε: «Αγαπητέ κ. δήμαρχε, σας γράφω σήμερα για να σας απασχολήσω για ένα πολύ σοβαρό για μένα προσωπικό μου θέμα, το οποίο ήδη γνωρίζετε. Όπως σας είχα ενημερώσει και στις προφορικές μας συζητήσεις, τελευταία επιθυμία μου είναι να ταφώ στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων (γενέτειρας του πατέρα μου), στο οποίο βρίσκονται ήδη οι γονείς και ο αδελφός μου. Όπως επίσης γνωρίζετε, στο κοιμητήριο αυτό μου έχει παραχωρηθεί από τον τότε Δήμο Νέας Κυδωνίας τάφος, που έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με οδηγίες μου και έχει ήδη αποπερατωθεί. Επειδή η οικογένειά μου δε συμφωνεί με την επιθυμία μου αυτή, όμως ο νόμος αναγνωρίζει το δικαίωμα του καθενός να αποφασίζει για την τύχη του σώματός του (μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας πάντα) και το ίδιο το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα του καθενός στην προσωπικότητά του, έχω αναθέσει στον φίλο Γεώργιο Αγοραστάκη και στη γραμματέα μου Ειρήνη Παρμενίδου να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες για τον σκοπό αυτό ενέργειες, και θα ήθελα να ζητήσω και από σας, όταν έρθει η ώρα, να τους συνδράμετε και να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν, ως αρμόδιος δήμαρχος, αφού το προαναφερόμενο κοιμητήριο υπάγεται πλέον στον Δήμο Χανίων, ώστε αυτή η τελευταία επιθυμία μου να κατισχύσει οποιασδήποτε αντίθετης και να πραγματοποιηθεί. Τέλος, θα ήθελα να σας παρακαλέσω, αν την εποχή εκείνη έχετε κάποιο άλλο αξίωμα, να ενημερώσετε τον τότε δήμαρχο Χανίων για την επιστολή μου αυτή. Σας ευχαριστώ θερμά.  

Με τους χαιρετισμούς μου, Μίκης Θεοδωράκης». 

Άγγελος Θεοδωράκης Παπαγγελίδης: «Παππού μου μην ανησυχείς, η Κρήτη μας σε περιμένει», δηλώνει ο εγγονός του

Το δικό του μήνυμα έστειλε ο εγγονός του Μίκη Θεοδωράκη, Άγγελος, ο οποίος αναφέρει ότι «ο παππούς μου μας δίδαξε το ελεύθερο πνεύμα, την αγάπη και το σεβασμό στον συνάνθρωπο. Ας σταθούμε στο ύψος τον περιστάσεων». Παράλληλα, ο Άγγελος Θεοδωράκης Παπαγγελίδης σε νέα του ανάρτηση στο facebook παίρνει ξεκάθαρη θέση για την τελευταία επιθυμία του μεγάλου μουσουργού να ενταφιαστεί στον Γαλατά Χανίων, γράφοντας «Παππού μου μην ανησυχείς, η Κρήτη μας σε περιμένει».

Αναλυτικά, ο Άγγελος Θεοδωράκης Παπαγγελίδης αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook: «Ο παππούς μου ήταν άνθρωπος για όλο τον κόσμο. Αυτό όμως συγχρόνως δε σημαίνει πως δεν είχε και δικούς του, πιο κοντινούς ανθρώπους. Η κάθε οικογένεια έχει τα προσωπικά της και επομένως το προσωπικό της πένθος το οποίο είναι άλλης διάστασης. Οι άνθρωποι που είναι και ήταν κοντά του πρέπει να πενθήσουν μαζί μας και να σεβαστούν το πνεύμα ενότητος που μας δίδαξε ο Μίκης. Δεν είναι ώρα ακόμα για αυτοπροβολή. Εγώ γράφω αυτό το μήνυμα με τρομερή συγκίνηση και ρίγη. Όλοι εσείς που αγαπήσατε το παππού να αγκαλιάσετε την οικογένεια του. Είμαστε άνθρωποι που μεγαλώσαμε πάντα στο πλάι του, στο φώς του, στη σκιά του, στις δύσκολες αλλά και τις πιο λαμπρές του στιγμές και είδαμε όλη την αγάπη σας. Τώρα ένα τεράστιο μέρος και της δικιάς μας ζωής θα κοιμηθεί-ξεκουραστεί με τον αγαπημένο μας παππούλη. Η διακριτικότητα είναι απαραίτητη».

Και συνεχίζει: «Όλο αυτό είναι τόσο φρέσκο και θεωρώ πως στη μνήμη του τεράστιου αυτού ανθρώπου πρέπει να μας δοθεί χρόνος στα συγγενικά του πρόσωπα ώστε να μπορέσουμε να μπούμε στο πένθος, με τη στήριξη τη πολιτείας και των ανθρώπων που τον λάτρεψαν. Ο παππούς μου μας δίδαξε το ελεύθερο πνεύμα, την αγάπη και το σεβασμό στον συνάνθρωπο. Ας σταθούμε στο ύψος τον περιστάσεων. Να ήταν περήφανος για μας».

Στη συνέχεια σε νέα του ανάρτηση επισημαίνει: «Ο άνθρωπος διένυσε τη πορεία του και της έδωσε και κατάληξη. Παππού μου μην ανησυχείς, η Κρήτη μας σε περιμένει, με όλοι την αγαπημένη σου οικογένεια θα είσαι εκεί, μαζί και εμείς να σου πούμε το ύστατο αντίο».

Αγοραστάκης: «Ο Μίκης Θεοδωράκης θα έρθει και θα ταφεί στα Χανιά» 

Παράλληλα, ο πρόεδρος του «Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη», Γιώργος Αγοραστάκης, ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους μιλώντας την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV πως «Ο Μίκης Θεοδωράκης θα έρθει και θα ταφεί στα Χανιά». 

«Με τον πιο ρητό και κατηγορηματικό τρόπο, σας τονίζω πως η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη είναι να ταφεί στα Χανιά, με έχει δεσμεύσει προσωπικά και εγώ αυτή την δέσμευση θα την τιμήσω», τόνισε ο κ. Αγοραστάκης και αποκάλυψε πως η δέσμευση βρίσκεται και σε γραπτή μορφή, τονίζοντας για μια ακόμη φορά πως ο «Ο Μίκης Θεοδωράκης θα έρθει και θα ταφεί στα Χανιά, διότι αυτή είναι η επιθυμία του». 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News