Δήμαρχος Χανίων: Στην δημοσιότητα η επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη για τον τόπο ταφής του

Κρήτη
Δήμαρχος Χανίων: Στην δημοσιότητα η επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη για τον τόπο ταφής του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τελευταία επιθυμία μου είναι να ταφώ στο κοιμητήριο Γαλατά Χανίων – Η οικογένεια μου δεν συμφωνεί με την επιθυμία μου αυτή»

Με ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης δημοσιοποίησε την επίμαχη επιστολή που είχε στείλει το 2013 ο Μίκης Θεοδωράκης στον τότε Δήμαρχο Μανώλη Σκουλάκη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, στην επιστολή του ειδικά ζητούσε τη συνδρομή του Δημάρχου ώστε να υλοποιηθεί η επιθυμία του να ταφεί στο κοιμητήριο του Γαλατά, στον τόπο που αναπαύονται οι γονείς και ο αδερφός του.

Νωρίτερα, ο κ. Σημανδηράκης με δήλωση του στο neakriti.gr πήρε ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα της ταφής του Μίκη Θεοδωράκη, υποστηρίζοντας πως η υποδοχή της σορού του στα πατρογονικά του χώματα είναι ένα χρέος τιμής: «Κορυφαία ευθύνη του δήμου Χανίων είναι να υποδεχτεί με την τιμή που αρμόζει την σορό του Μίκη Θεοδωράκη και να τη συνοδεύσει στην τελευταία του κατοικία ώστε να εκπληρωθεί απαρέγκλιτα η επιθυμία του όπως αυτός την είχε εκφράσει με πολλούς τρόπους».

Η απόφασή του Δημάρχου Χανίων, να δοθεί η επιστολή στην δημοσιότητα προκύπτει από τη θεσμική υποχρέωση του Δήμου, να τηρήσει τα όσα ο Μίκης Θεοδωράκης ζητούσε.

Ειδικότερα, ο κ. Σημανδηράκης επισήμανε: «Με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη, στην οικογένεια και τους οικείους του Μίκη Θεοδωράκη, γνωστοποιήθηκε σήμερα η επιστολή, την οποία έχει λάβει ο Δήμος Χανίων στις 5/2/2013 και απευθύνεται στον τότε Δήμαρχο, αείμνηστο Μανώλη Σκουλάκη.

Η επιστολή αυτή δημοσιοποιείται και περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια την επιθυμία, που είχε, σχετικά με τον τόπο τέλεσης της ταφής του».

Στην επιστολή του ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρει:

«Αγαπητέ μου δήμαρχε σας γράφω σήμερα για ένα πολύ σοβαρό προσωπικό μου θέμα το οποίο και γνωρίζεται. Όπως σας είχα ενημερώσει και σε πρόσφατες προφορικές μας συζητήσεις, τελευταία επιθυμία μου είναι να ταφώ στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων, γενέτειρας του πατέρα μου στο οποίο βρίσκονται ήδη, οι γονείς και ο αδελφός μου.

Όπως επίσης γνωρίζεται στο κοιμητήριο αυτό που έχει παραχωρηθεί από τον τότε δήμο Κυδωνίας τάφος ο οποίος έχει σύμφωνα με οδηγίες αποπερατωθεί.

Επειδή η οικογένεια μου δεν συμφωνεί με την επιθυμία μου αυτή, όμως ο νόμος αναγνωρίζει ο κάθε ένας να αποφασίζει για την τύχη του σώματος του στο πλαίσιο της νομιμότητας πάντα και το ίδιο το Σύνταγμα, κατοχυρώνει την προσωπικότητα του, έχω αναθέσει στον φίλο μου Γιώργο Αγοραστάκη και στη γραμματέα μου Ειρήνη Παρμενίδου να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες για τον σκοπό αυτό ενέργειες και θα ήθελα να ζητήσω και από εσάς όταν έλθει η ώρα να τους συνδράμετε και να κάνετε ότι μπορείτε ως αρμόδιος δήμαρχος, αφού το προαναφερόμενο κοιμητήριο, υπάγεται πλέον στον Δήμο Χανίων, ώστε η τελευταία επιθυμία μου να κατασχίσει οποιαδήποτε αντίθεση και να πραγματοποιηθεί.

Τέλος θα σας παρακαλέσω, αν την εποχή εκείνη έχετε κάποιο άλλο αξίωμα να ενημερώσετε τον τότε δήμαρχο Χανίων για την επιστολή αυτή.

Σας ευχαριστώ θερμά. Μίκης Θεοδωράκης».

Αγοραστάκης: «Ο Μίκης Θεοδωράκης θα έρθει και θα ταφεί στα Χανιά»

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του «Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη», Γιώργος Αγοραστάκης, ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους μιλώντας χτες στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV πως «Ο Μίκης Θεοδωράκης θα έρθει και θα ταφεί στα Χανιά».

«Με τον πιο ρητό και κατηγορηματικό τρόπο, σας τονίζω πως η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη είναι να ταφεί στα Χανιά, με έχει δεσμεύσει προσωπικά και εγώ αυτή την δέσμευση θα την τιμήσω», τόνισε ο κ. Αγοραστάκης και αποκάλυψε πως η δέσμευση βρίσκεται και σε γραπτή μορφή, τονίζοντας για μια ακόμη φορά πως ο «Ο Μίκης Θεοδωράκης θα έρθει και θα ταφεί στα Χανιά, διότι αυτή είναι η επιθυμία του».

https://www.youtube.com/watch?v=pfzSA9g3pfE?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

(Φωτογραφία Αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News