Ο αιώνιος έρωτας του Μίκη Θεοδωράκη με τη γυναίκα της ζωής του, Μυρτώ Αλτίνογλου

Κρήτη
Ο αιώνιος έρωτας του Μίκη Θεοδωράκη με τη γυναίκα της ζωής του, Μυρτώ Αλτίνογλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η μόνη παρηγοριά είναι το γράμμα σου. Δε συλλογίζομαι τίποτε άλλο παρά πότε θα γυρίσεις. Τότε μόνο θ' αρχίσω πάλι να ζω πραγματικά», τής έγραφε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης σε μια σειρά επιστολών

Μπορεί ο Μίμης Ανδρουλάκης να έχει γράψει στο βιβλίο του “Σάλος Θεού, ο Μυστικός Μίκης” για τις γυναίκες και τις “συναντήσεις” του Μίκη Θεοδωράκη όπως το θέτει κομψά, όμως, ο μεγάλος έρωτας της ζωής του, ο συνοδοιπόρος του για 65 χρόνια, δεν ήταν άλλη από την αιώνια σύζυγό του Μυρτώ Αλτίνογλου, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τη Μαργαρίτα και τον Γιώργο.

Αν και ο ίδιος δεν προέβαλε την προσωπική του ζωή, είχε πάντοτε στο πλευρό του την αγαπημένη του, η οποία είναι γιατρός και σήμερα είναι 94 ετών. Την κοινή τους διαδρομή τη χώρισε ο θάνατος.

Οικογένειες Θεοδωράκη και Αλτίνογλου

Ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε ολόκληρη τη ζωή του με τον μεγάλο του έρωτα, τη Μυρτώ Αλτίνογλου. Γνωρίστηκαν ένα απόγευμα του 1943 έξω από το σπίτι της στη Νέα Σμύρνη. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1953.

Ήταν το 1954 όταν ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε στο Παρίσι με υποτροφία για σπουδές στο Conservatoire και η γυναίκα του Μυρτώ ξεκίνησε να εργάζεται ως γιατρός.

Διαβάστε ακόμη Μίκης Θεοδωράκης: Η Κρήτη σημάδεψε τη μουσική μου

Την τελευταία μέρα του Νοεμβρίου του 1958 θα γεννηθεί η Μαργαρίτα και σχεδόν μετά από ενάμιση χρόνο η οικογένεια θα αποκτήσει το δεύτερο παιδί της, τον Γιώργο.

Τη δεκαετία του 1960 το ζευγάρι θα επιστρέψει στην Ελλάδα και θα ξεκινήσει μια εξαιρετική περίοδος για τον μουσικοσυνθέτη, καθώς μελοποίησε ελληνική ποίηση σημαντικών εκπροσώπων της, μεταξύ άλλων του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιώργου Σεφέρη, του Νίκου Γκάτσου και του Γιάννη Ρίτσου.

Στην ιστοσελίδα «Μίκης Θεοδωράκης» φιλοξενείται φωτογραφικό υλικό από τη ζωή τους.

Αφιξη από το Παρίσι με πλοίο μέσω Ιταλίας όπου τους υποδέχεται ο πατέρας του Μ. Θεοδωράκη, Γεώργιος

ο βιβλίο “Πολυαγαπημένη μου Μυρτώ” της Μαργαρίτας Ισηγόνη, το οποίο εκδόθηκε από τον Λιβάνη το 2006, ρίχνει φως στη σχέση του ζευγαριού, καθώς είναι μια συλλογή της νεανικής και ερωτικής τους αλληλογραφίας.

Σε μια επιστολή πριν το ζευγάρι παντρευτεί, ο ίδιος της είχε γράψει: «Δεν μπορώ πια να ζήσω μακριά σου. Η μόνη παρηγοριά είναι το γράμμα σου. Η έγνοια μήπως σου συμβαίνει τίποτα με σκοτώνει (...). Ελπίζω πια αυτός να είναι ο τελευταίος μας χωρισμός και πως, όταν συναντηθούμε, θα παντρευτούμε! Όλες οι μέρες μου περνούν με τη σκέψη τη δική σου. Όλες τις νύχτες είμαστε πάντα μαζί! Δε συλλογίζομαι τίποτε άλλο παρά πότε θα γυρίσεις. Τότε μόνο θ’ αρχίσω πάλι να ζω πραγματικά. Μη με ξεχνάς, θέλω να ’σαι σίγουρος για μένα και να με θυμάσαι όπως και εγώ». Σήμερα η Μυρτώ Αλτίνογλου είναι 94 ετών και η φωτογραφία που δημοσιεύεται τραβήχτηκε από την κόρη της Μαργαρίτα τον Ιανουάριο του 2020.

(Πηγή φωτογραφιών: mikistheodorakis.gr)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News