Αγοραστάκης: «Ο Μίκης Θεοδωράκης θα έρθει και θα ταφεί στα Χανιά»

Κρήτη
Αγοραστάκης: «Ο Μίκης Θεοδωράκης θα έρθει και θα ταφεί στα Χανιά»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Μίκης Θεοδωράκης με έχει δεσμεύσει να ταφεί στα Χανιά», τονίζει ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκης Θεοδωράκης, Γιώργος Αγοραστάκης, μιλώντας στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV

Την Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2021, οι Έλληνες αποχαιρετούν τον Μίκη Θεοδωράκη. Η είδηση για τον θάνατο του 96χρονου σπουδαίου δημιουργού, έγινε γνωστή λίγο μετά τις 9 το πρωί και όπως ανέφερε η κόρη του, Μαργαρίτα, η οποία ήταν στο πλευρό του συνέχεια, θα κάνει όλα όσα τής είχε ζητήσει ο πατέρας της σχετικά με την ταφή του αλλά ζητά χρόνο προκειμένου να ηρεμήσει πριν πάρει τις τελικές της αποφάσεις.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του «Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη», Γιώργος Αγοραστάκης, ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους μιλώντας στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV πως «Ο Μίκης Θεοδωράκης θα έρθει και θα ταφεί στα Χανιά».

«Με τον πιο ρητό και κατηγορηματικό τρόπο, σας τονίζω πως η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη είναι να ταφεί στα Χανιά, με έχει δεσμεύσει προσωπικά και εγώ αυτή την δέσμευση θα την τιμήσω», τόνισε ο κ. Αγοραστάκης και αποκάλυψε πως η δέσμευση βρίσκεται και σε γραπτή μορφή, τονίζοντας για μια ακόμη φορά πως ο «Ο Μίκης Θεοδωράκης θα έρθει και θα ταφεί στα Χανιά, διότι αυτή είναι η επιθυμία του».

Παράλληλα, ανέφερε πως όλα αυτά τα χρόνια προέκυψαν σημαντικές πολιτιστικές υποδομές στο νησί με το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη, εκ των οποίων ξεχωρίζει η αναστήλωση του πατρικού του σπιτιού στο Γαλατά Χανίων προκειμένου να μετατραπεί σε μουσείο. Αυτή την στιγμή έχουν ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του οικοδομικού έργου και μένει να ολοκληρωθεί το μουσειακό μέρος – για το οποίο υπεύθυνος είναι ο Δήμος – και έχει γίνει σχετική αίτηση στο υπουργείο για να ολοκληρωθεί.

Την Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2021, οι Έλληνες αποχαιρετούν τον Μίκη Θεοδωράκη\

H σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα εκτεθεί σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα, από την ερχόμενη Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου, έως και την Πέμπτη, στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών όπου και θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία στις τρείς το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Η προσωπική επιθυμία του εκλιπόντος

Με μια προσωπική του επιστολή προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ο Μίκης Θεοδωράκης, στις 5 Οκτωβρίου του 2020 είχε δώσει το στίγμα των τελευταίων του επιθυμιών.

Στην επιστολή του, ανέφερε:

«Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομουνιστής».

Με την επιστολή του ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης ζητούσε επίσης από τον γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ να επιληφθεί εκείνος προσωπικά ώστε, όπως έγραφε: «να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων. Καθώς επίσης βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με την γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη».

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, την οποία είχε μεταφέρει στον Δημήτρη Κουτσούμπα, τη γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου και τον Πρόεδρο του «Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη», Γιώργο Αγοραστάκη, ήταν η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή να πραγματοποιηθούν στην πατρίδα του, το Γαλατά Χανίων.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News