Το «αντίο» της Κρήτης στον Μίκη Θεοδωράκη – Τα συλλυπητήρια μηνύματα

Κρήτη
Το «αντίο» της Κρήτης στον Μίκη Θεοδωράκη – Τα συλλυπητήρια μηνύματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θλίψη για την μεγάλη απώλεια

Στο θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη και την μεγάλη απώλεια για τη χώρα αναφέρονται τοπικοί άρχοντες, σύλλογοι και φορείς της Κρήτης, 

Ανακοίνωση του Δ.Σ. του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μ. Θεοδωράκη:

Αγαπημένε μας Φίλε σ’ αποχαιρετούμε μ’ ένα δάκρυ στα μάτια

Ο ΟυρανοΜίκης, ο Μέγιστος των Νεοελλήνων, έφυγε σήμερα Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021, πλήρης ημερών, σε ηλικία 96 ετών.Η πατρώα γη είναι έτοιμη να τον δεχτεί στην αιώνια κατοικία του, στο κοιμητήριο του Γαλατά, κοντά στους δικούς του, τους γονείς, τον αδερφό και τους προγόνους του. Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ένα «Θεού δώρο» για την Ελλάδα.

Ήταν ο Μουσηγέτης της Νεότερης Ελλάδας, ο Πλαστουργός του Νεοελληνικού Πολιτισμού, ο πνευματικός ιερουργός, που με το έργο του και τη στάση ζωής του σηματοδότησε, διαμόρφωσε και καθόρισε την πνευματική - καλλιτεχνική και πολιτιστική ταυτότητα της Νεότερης Ελλάδας και του κάθε ενός Έλληνα ξεχωριστά.

Ο Μίκης, ο Εθνικός Μαχητής και ο Εθνικός Ονειρευτής. Η λύρα της σύγχρονης Ελλάδας, η πνευματική συνείδηση της Ιστορίας της και η λυρική της έκφραση. Η λύρα της Ελληνικότητας και του Ελληνικού Πνεύματος.

Ένας καλλιτέχνης Πνευματικός Ηγέτης, ένας οργανωτής και καθοδηγητής του κοινωνικού συναισθήματος που ένωνε τους Έλληνες κι έγινε ο ιστορικός βηματοδότης κι η φωνή της εποχής του.

Ο κορυφαίος Έλληνας Μουσουργός που το έργο του έγινε Οικουμενικό. Ένας Καλλιτέχνης που ανήκει στη χορεία των Μεγάλων Δημιουργών του κόσμου.

Μαχητής, θαρραλέος και πρωτοπόρος. Μια απροσκύνητη ψυχή, συνεπαρμένη από οράματα. Ασυμβίβαστος κι αξιοπρεπής, δεν πρόδωσε ποτέ τα πιστεύω του. Δεν υπέκυψε ποτέ. Δεν προσκύνησε. Δεν δείλιασε. Δεν κρύφτηκε. Πάντα στην πρώτη γραμμή.

Ο Μίκης είδε τον κόσμο πάντα από την πλευρά των καταπιεσμένων, των αποκλεισμένων, των βασανισμένων, των φτωχών κι αδικημένων. Στάθηκε πλάι σ’ αυτούς που αντιστέκονται, που αγωνίζονται, που επαναστατούν, που δεν συμβιβάζονται και δεν υποκύπτουν.

Ο Μίκης, με το παράδειγμά του, έγινε ένα παγκόσμιο σύμβολο Αντίστασης κι Ελευθερίας. Το σύμβολο του Ριζοσπαστικού, του Μαχητικού Διανοούμενου, του Επαναστάτη και του Απόστολου της ισότητας και του κοινωνικού μετασχηματισμού. Παραδειγμάτισε και εξέφρασε δυνατά το αντιστασιακό φρόνημα και τον πατριωτισμό των Ελλήνων.

Σ’ ευχαριστούμε Μίκη. Θα είσαι για πάντα στις καρδιές μας. Το ξέρεις καλά. «Δεν θα βγεις ποτέ από εκεί!».

Αγαπημένε μας Φίλε, σ’ αποχαιρετούμε μ’ ένα δάκρυ στα μάτια.

Καλό σου Ταξίδι!

Συλλυπητήριο μήνυμα του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία,  Σωκράτη Βαρδάκη:

 «Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο τελευταίος από τους τεράστιους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, πέρασε στην αιωνιότητα.Ήταν ο άνθρωπος που συγκλόνισε όλο τον κόσμο με το έργο του, που έδωσε μουσική πνοή στα λόγια των μεγάλων μας ποιητών κι έγινε σύμβολο των αγώνων του λαού μας.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, μπορεί να έφυγε για το μεγάλο ταξίδι, αλλά θα βρίσκεται ριζωμένος βαθιά, στην καρδιά του πολιτισμού και της ιστορίας μας. Και αυτή η καρδιά δεν θα σταματήσει να χτυπά ποτέ.  Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος, που οι Έλληνες δεν θα ξεχάσουν ποτέ».

Δήλωση του βουλευτή Ηρακλείου Νίκου Ε. Ηγουμενίδη για την ανακοίνωση του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη:

Η σημερινή μέρα βρίσκει την Ελλάδα και την Αριστερά φτωχότερες. Ένα παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και γενναιότητας, ένας μουσικός γίγαντας που εξέφρασε το λαϊκό αίσθημα και τους αγώνες των λαών για ελευθερία και δικαιοσύνη, ο Έλληνας και ο παγκόσμιος «Ζορμπάς». Γενιές Ελλήνων βυθίστηκαν σε αυτή την ηφαιστειώδη προσωπικότητα και στο μουσικό έργο μέσα από το οποίο ο λαός άντλησε κουράγιο και δυνάμεις. Ακόμη και αν κάπου διαφωνούσες, πάντα υποκλινόσουν στο αστείρευτο και μεγαλειώδες ταλέντο του που ταξίδεψε τη Ρωμιοσύνη στα πέρατα της οικουμένης.  Μίκη, σε ευχαριστούμε για την πάλη και την αντίσταση σου απέναντι στους ισχυρούς της Γης, για όσα θνητά με τη μπαγκέτα σου έκανες αθάνατα. Καλό ταξίδι.

Στ. Αρναουτάκης: Ο Μίκης σημάδεψε ανεξίτηλα τη νεότερη ιστορία μας 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπογραμμίζοντας την προσφορά του στον πολιτισμό, στην Κρήτη και την Ελλάδα ανέφερε: «Με τη ζωή του σημάδεψε ανεξίτηλα τις σημαντικότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας. Ο μεγάλος αγωνιστής της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε στην αιωνιότητα.

Η Ελλάδα από σήμερα, είναι πραγματικά, φτωχότερη. Αποχαιρετά με σεβασμό και ευγνωμοσύνη έναν μουσικοσυνθέτη παγκοσμίου φήμης. Έναν καλλιτέχνη που κατάφερε να εκφράσει μέσα από τα μελοποιημένα έργα του, γενιές και γενιές Ελλήνων. 

Ως Περιφέρεια Κρήτης, αποχαιρετούμε το δικό μας Μίκη, έναν σπουδαίο συντοπίτη μας. Τον ευχαριστούμε και τον τιμούμε για τη μεγάλη του προσφορά στην Πατρίδα, στις τέχνες και τον πολιτισμό. Με τη βεβαιότητα πως τα τραγούδια του θα παραμείνουν αιώνια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Στο Μίκη της Ελλάδας, αιωνία η μνήμη «μέσα στις πασχαλιές εκεί ο Πρωτομάστορας μυρίζει την Ανάσταση».

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Συνθέτης παγκόσμιου βεληνεκούς και  ακατάβλητος αγωνιστής  της δημοκρατίας καθ΄ όλη την διάρκεια του βίου του, ο Μίκης Θεοδωράκης αποτέλεσε κορυφαία προσωπικότητα στην νεότερη ιστορία της χώρας.

Με το απαράμιλλο έργο του, μετέδωσε τις υψηλότερες και βαθύτερες αξίες της Τέχνης, διαδίδοντας σε όλη την οικουμένη, την ελληνική μουσική και την μελοποιημένη ελληνική ποίηση.   Συμμετέχοντας από έφηβος στους κοινωνικούς αγώνες του τόπου μας, ιδιαίτερα στην περίοδο της επτάχρονης Δικτατορίας, κατά την οποία υπήρξε, διεθνώς, η «φωνή» της Αντίστασης στην κατάλυση της Δημοκρατίας, δημιούργησε ένα διαρκές παράδειγμα ακατάβλητου αγωνιστικού φρονήματος.

Ήταν ένας σπουδαίος Κρητικός, ένας Μεγάλος Έλληνας που δεν θα ξεχαστεί ποτέ.  

Μενέλαος Μποκέας: «Μίκη σε αποχαιρετούμε με υπόκλιση. Άξιος εστί!» - Δήλωση Δημάρχου Μαλεβιζίου για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Με αφορμή το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αγωνιστής, Εμβληματικός, Μοναδικός. Ένα ζωντανό σύμβολο που έγινε παγκόσμιος θρύλος. Φεύγεις, αλλά δεν είμαστε πιο φτωχοί, το αντίθετο. Μας κληροδοτείς στην αιωνιότητα. Για το «εμείς», για την πατρίδα, για τους Έλληνες… Μίκη, σε αποχαιρετούμε με υπόκλιση. Άξιος εστί!»

Λίγα λεπτά μετά τη γνωστοποίηση του θανάτου του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη η σημαία στο Δημαρχείο Μαλεβιζίου κυματίζει μεσίστια σε ένδειξη πένθους.

Ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Βασίλης Διγαλάκης έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ελλάδα πενθεί σήμερα την απώλεια ενός τεράστιου Έλληνα. Ευγνωμονούσα για το ανυπέρβλητο έργο του, έργο οικουμενικό και αξεπέραστο.

Μέγιστος πνευματικός ηγέτης, εμπνευσμένος δημιουργός, θερμός πατριώτης, σύμβολο Αντίστασης και Ελευθερίας, ασυμβίβαστος μαχητής της Δημοκρατίας, η Ακρόπολη της Τέχνης μας, ο άνθρωπος που έκανε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες να αγαπήσουν την ποίηση και να τραγουδήσουν τους μεγάλους μας ποιητές. Εμβληματική φυσιογνωμία με παγκόσμια ακτινοβολία, εκπλήρωσε τον ύψιστο ρόλο και τη μέγιστη αποστολή του ως πνευματικός άνθρωπος, ανοίγοντας πρωτόγνωρους δρόμους στον πολιτισμό, τους οποίους φρόντιζε πάντα να συνδέει με τον κοινωνικό ιστό, με όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, καθώς με τη χειμαρρώδη μουσική παραγωγή του και τα πολύπλευρα μηνύματά της έγινε το μέσο στους διαχρονικούς αγώνες του για τις ανθρωπιστικές αξίες.

Η τέχνη του εξέφραζε, με όλους τους τρόπους, την αντίθεσή του σε ό,τι προσέβαλε την ανθρώπινη υπόσταση και αξιοπρέπεια. Αληθινός επαναστάτης, με δράση εντός κι εκτός συνόρων σε όλη του την πορεία. Άτυπος πρεσβευτής της Ειρήνης και της Δημοκρατίας σε χώρες που αντιμετώπιζαν καθεστώτα και πολέμους. Βήμα έμπνευσης και διεκδίκησης για πολλούς λαούς η αντικαθεστωτική του δράση. Ακόμη κι όταν τοποθετήθηκε στον πολιτικό χώρο, δεν φοβήθηκε να αποστασιοποιηθεί και να ασκήσει κριτική. Χρησιμοποίησε την τεράστια επιρροή του όχι για διχασμό, αλλά για ενότητα. Για την Ελλάδα. Γιατί διέθετε εκείνο το σπάνιο πολιτικό ήθος, που διαποτίζεται από την αλήθεια.

Καλό ταξίδι, Μίκη Θεοδωράκη. Άξιος εστί!»

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της περιφέρειας Κρήτης κ. Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη

«Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο μεγάλος καλλιτέχνης με το παγκόσμιο κύρος και την οικουμενική αναγνώριση, ο μεγάλος  Έλληνας του πολιτισμού και των τεχνών, ο περήφανος πατριώτης Κρητικός, δεν είναι πια μαζί μας.

Έφυγε πλήρης ημερών, αναγνώρισης και τιμής για τα όσα προσέφερε στις ζωές όλων των Ελλήνων. Μας άφησε όμως ανεκτίμητη κληρονομιά το συγκλονιστικό του έργο, τη σκέψη του αλλά και τους διαρκείς αγώνες του για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την εθνική συμφιλίωση.

Του οφείλουμε ως έθνος και ως Κρήτη να τον λησμονούμε πάντα και να σεβαστούμε την επιθυμία του να ταφεί στην πατρίδα του, στον Γαλατά Χανίων, με τον τρόπο που ο ίδιος επέλεξε.  Είναι η ελάχιστη ανταπόδοση σε όσα πολλά μας έδωσε με τη ζωή και το έργο του».

Συλλυπητήρια δήλωση Άρη Παπαδογιάννη, για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Με αφορμή την είδηση του θανάτου του Μεγάλου Έλληνα Μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, κ. Άρης Παπαδογιάννης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Ελλάδα αλλά και ο κόσμος όλος σήμερα, θρηνούν την απώλεια του «Οικουμενικού» Μίκη Θεοδωράκη. Μιας εμβληματικής προσωπικότητας, που σημάδεψε όσο λίγοι τον χώρο της μουσικής, του πολιτισμού, της πολιτικής και της Δημοκρατίας.

Το έργο του Μεγάλου μας συντοπίτη, θα παραμείνει «ζωντανό» αποτελώντας παράλληλα και τον καλύτερο δυνατό θεματοφύλακα, για να κρατηθεί άσβεστη η μνήμη του, στο πέρασμα των αιώνων.

Το πολυδιάστατο αυτό έργο,  αποτελεί ήδη και μια σπουδαία παρακαταθήκη, για τις επόμενες γενιές, που οφείλουν να γνωρίζουν ποιος ήταν  ο σημαντικότατος αυτός Έλληνας, καλλιτέχνης και άνθρωπος.   Ως διοίκηση του Ο.Α.Κ. Α.Ε. εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια, στην οικογένειά  και τους οικείους του».

Συλλυπητήριο μήνυμα Δήμου Κισσάμου:

Έφυγε ένας μουσικός γίγαντας ο  οποίος έδωσε στον Ελληνικό λαό τη δυνατότητα να γνωρίσει την ποίηση των σημαντικότερων ποιητών της Ελληνικής Γραμματείας. Ταυτόχρονα ανέδειξε στο εξωτερικό τον ηρωισμό των Ελλήνων για την υπεράσπιση της δημοκρατίας απέναντι στο φασισμό και στη δικτατορία.

Η Κίσσαμος υπερηφανεύεται γιατί μουσικός σκοπός  Κισσαμίτη  λαϊκού τεχνίτη, του Γιώργου Κουτσουρέλη,  αποτέλεσε έμπνευση  μουσικής δημιουργίας του μεγάλου συνθέτη και συγκινημένη τον αποχαιρετά.

Οι μελωδίες του θα συνεχίσουν  να ζουν στις ψυχές όλων μας και με τα τραγούδια του θα μεγαλώνουν οι  επόμενες γενιές των Ελλήνων και του κόσμου.

Θα δοθούν προφανώς  χιλιάδες τιμητικοί χαρακτηρισμοί στον μεγάλο Έλληνα.  Ένας  ο οποίος αποδίδει συνοπτικά τη μεγαλοσύνη του ανδρός είναι ο χαρακτηρισμός  «ΟυρανοΜίκης» που του απέδωσε ο μακαριστός Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου, Ειρηναίος.

Καλοστρατιά Μίκη μας! Ο ήλιος της δικαιοσύνης σου θα λάμπει πάντοτε!

Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης: Για τον Μίκη μας!

Η Ελλάδα θρηνεί! Η Κρήτη θρηνεί! Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης θρηνεί έναν φίλο του Ιδρύματος!

Ο οικουμενικός Μίκης, ένας από τους μεγάλους, διεθνούς εμβέλειας, Έλληνας, αφήνει τεράστια παρακαταθήκη, με μακρά πορεία στον πολιτισμό, την τέχνη και τη μουσική.

Στο Κολυμπάρι ακούει για πρώτη φορά τη ζυγιά του Κουτσουρέλη (Κουτσουρέλης - Μαύρος), που καθορίζει στη συνέχεια όλη τη μουσική του πορεία, ένας μουσικός διθύραμβος για τη μητρίδα του (τη μάνα γη) την Κρήτη!

Τον Αύγουστο (12-15.8) του 1977 ο Μίκης Θεοδωράκης παίρνει την πρωτοβουλία και διοργανώνει «Συμπόσιο για τον Σοσιαλισμό και τον Πολιτισμό», στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), στο οποίο συμμετέχουν οι φιλόσοφοι Roger Garaudy και Michel Serres, ο Α΄ Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας Francois Mitterand, ο οικονομολόγος Jacques Attali, ο κινηματογραφιστής Rene Gautier, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών αριστερών και σοσιαλιστικών κομμάτων, διανοούμενοι και πολλοί άλλοι.

Το καλοκαίρι του 1999 επισκέπτεται την ΟΑΚ και συζητά με το μακαριστό Κισάμου και Σελίνου κυρό Ειρηναίο και με τον κ. Αλεξ. Παπαδερό προσωπικές του αγωνίες για το μέλλον της Ελλάδος, της Κρήτης και του κόσμου, καθώς και την επιθυμία του η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή του να πραγματοποιηθούν στην πατρίδα του, τον Γαλατά Χανίων.

Το 2016, που πραγματοποιήθηκε η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην ΟΑΚ, στο Ευρωμεσογειακό Κέντρο Νεότητας, είπε τα εξής: «Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης κατέχει ένα ξεχωριστό μέρος στην ψυχή μου. Την έχω επισκεφθεί πολλές φορές. Με τον μακαριστό Ειρηναίο Γαλανάκη μάς συνέδεαν δεσμοί βαθιάς φιλίας. Συνομιλούσαμε ώρες για τα ιδανικά του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας. Η αναζήτηση του Θείου ήταν για μένα υπέρτατος σκοπός από τα νεανικά μου χρόνια».

Καλό ταξίδι στον αιώνιο Μίκη…, τον Ουρανομήκη!

Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς,

Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ

MΗΝΥΜΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΑΝΙΩΝ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Η Ρωμιοσύνη και η Ελλάδα θρηνούν σήμερα για τον Μίκη. O Κορυφαίος μας Δημιουργός περνώντας πια στη σφαίρα της Αθανασίας, θα μένει πάντα ζωντανός στην καρδιά και τη μνήμη μας, μέσα από το σημαντικό του έργο, τις ιδέες και τη στάση ζωής του. Πάντρεψε το λαϊκό τραγούδι με την ποίηση, έκανε την ελληνική μουσική δημοφιλή στο εξωτερικό και με τους αγώνες του αποτέλεσε το πρότυπο του ενεργού πολιτικοποιημένου καλλιτέχνη. Άφησε παρακαταθήκη ένα σημαντικό μουσικό έργο, που αντανακλά τις αγωνίες, τις χαρές και τις απογοητεύσεις του Ελληνισμού. Το αθάνατο έργο του διδάσκει σε όλους μας πως η Τέχνη και πρέπει και μπορεί να ενδιαφέρεται για όσα συμβαίνουν γύρω της, να παίρνει θέση και να γίνεται οργανικό κομμάτι του αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Φτωχότερος από σήμερα ο Ελληνικός Πολιτισμός με την απώλεια του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, για την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη εκφράζει τη βαθιά του θλίψη. Πλούσιος παραμένει όμως από την τέχνη και τη δράση του σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο που τις αφήνει παρακαταθήκη σε όλους τους Έλληνες και στους λαούς της γης.

Το πολυσχιδές μουσικό έργο του πέρασε γρήγορα τα ελληνικά σύνορα κι η μουσική του έφτασε να αντηχεί σε κάθε γωνιά της γης, ενώ οι αγώνες του για την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη τον έχουν καταστήσει διεθνές σύμβολο αγώνων.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει συνδέσει τη μουσική του δημιουργία και με το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Ακόμη και σήμερα ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ελληνικούς ρυθμούς διεθνώς παραμένει η μουσική με την οποία επένδυσε τον Ζορμπά του Καζαντζάκη και του Κακογιάννη. Βιβλίο, ταινία και μουσική, με τις διαφορετικές απηχήσεις τους, σηματοδότησαν μια ολόκληρη εποχή.

Ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης έγραψε ακόμη μουσική και για δύο θεατρικά έργα του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα και στοχαστή: τον «Χριστόφορο Κολόμβο» το 1975 και τον «Καποδίστρια» το 1976, παρτιτούρες των οποίων χάρισε ο ίδιος στον ιδρυτή του Μουσείου, Γιώργο Ανεμογιάννη, και σήμερα φιλοξενούνται στη Μόνιμη Έκθεση.

Το Μουσείο Καζαντζάκη τον αποχαιρετά με σεβασμό και συγκίνηση και εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News