Μίκης Θεοδωράκης: Η Κρήτη σημάδεψε τη μουσική μου

Κρήτη
Μίκης Θεοδωράκης: Η Κρήτη σημάδεψε τη μουσική μου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πεντοζάλης της Κρήτης σημάδεψε την μουσική διαδρομή του Μίκη Θεοδωράκη - Μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης στην ΚΡΗΤΗ TV και την εκπομπή «Αντιθέσεις»

Η κρητική μουσική για τον σπουδαίο Έλληνα και Κρητικό, Μίκη Θεοδωράκη, έγινε η έμπνευση του με τον επαναστατικό ρυθμό από το πεντοζάλι να γίνεται η βάση για την μουσική του δημιουργία.

«Ο Πεντοζάλης είναι απέραντος, σαν τη συμπαντική αρμονία, δεν σταματάει ποτέ. Αυτή είναι και η βάση της μουσικής μου. Ενδεχομένως αυτή είναι και η βάση της συμπαντικής αρμονίας».

Διαβάστε ακόμη: Εφυγε από τη ζωή ο Μίκης Θεοδωράκης

Ο εμβληματικός Μίκης για μία ακόμα φορά εξέφρασε τεράστια αγάπη στην γενέτειρα του Κρήτη με τη μουσική της να γίνεται έμπνευση και παρακαταθήκη για το τεράστιο έργο του.

«Ορισμένα χαρακτηριστικά που θα βρείτε στη μουσική μου, παραδειγματος χάριν ο επαναληπτικός ρυθμός που θα βρείτε στη μουσική μου, αυτός είναι ο Πεντοζάλης. Όταν θυμάμαι πήγα για πρώτη φορά σε ένα γάμο, μόλις είχα βγει από την Μακρόνησο και πήγα στα αποχωρητήρια, άκουγα από πανω που χόρευαν το χανιώτικο, πουμ, πουμ, πουμ, ... είναι απέραντο, σαν τη συμπαντική αρμονία, δεν σταματάει ποτέ. Αυτή είναι και η βάση της μουσικής μου. Ενδεχομένως αυτή είναι και η βάση της συμπαντικής αρμονίας, αυτός ο επαναληπτικός ρυθμός που είχε και το χαρακτήρα, το πείσμα του Κρητικού που δεν το βάζει κάτω. Δεν είναι κούραση, δεν είναι επανάληψη, είναι πείσμα. Θα κρατήσω, θα κρατήσω, θα κρατήσω... Δεν καταλαβαίνετε πόσο περήφανος ένιωσα όταν η Κρήτη είπε το δευτερο μεγάλο όχι!».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη στον Γιώργο Σαχίνη https://www.youtube.com/watch?v=Thkw1EZ3g1w

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΙΝ ΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News