Κρήτη

«Επιδοτήστε ζωοτροφές και μεταφορικό κόστος» - Κραυγή αγωνίας από τους κτηνοτρόφους της Κρήτης

«Σε ποσοστό που να μην πέφτει κάτω από το 50% του κόστους»

Επιδότηση των ζωοτροφών και επιδότηση των μεταφορικών στην Κρήτη και τη νησιωτική Ελλάδα, σε ποσοστό που να μην πέφτει κάτω από το 50% του κόστους, είναι η πρόταση που θα θέσει επί τάπητος στην έκτακτη συνεδρίαση της διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας μεθαύριο Πέμπτη ο Μανόλης Πατεράκης, που μετέχει από την Κρήτη στο Δ.Σ. Στο μεταξύ, ο ΣΕΚ θα εκπροσωπηθεί σήμερα και στην πανελλήνια σύσκεψη των κτηνοτρόφων στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης διά του αντιπροέδρου του Χρήστου Τσοπάνη, ενώ από την Κρήτη θα πάρει μέρος το μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής και πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης.

Ο ΣΕΚ την Πέμπτη θα διαμορφώσει πρόταση προς την κυβέρνηση, ενώ ήδη έχει αποστείλει στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το ακόλουθο υπόμνημα: «Κύριε πρωθυπουργέ, ίσως δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κάποιος τις τεράστιες καταστροφές που έχουν προκαλέσει οι πυρκαγιές σε όλη τη χώρα το τελευταίο δεκαπενθήμερο ιδιαίτερα σε Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία κ.α.

Εκτός από τα πολύτιμα δάση, το οξυγόνο μας, την οικολογική καταστροφή, τα σπίτια, πολλές επιχειρήσεις και τις περιουσίες χιλιάδων ανθρώπων, καταστράφηκαν καλλιέργειες, κύρια πολυετείς (ελιές, αμπέλια κ.λπ.), βοσκότοποι πολύτιμοι για την επιβίωση των ζώων μας, πολλές υποδομές κτηνοτρόφων και πολλά ζώα.

Τεράστιο πλήγμα δέχτηκε η μελισσοκομία της χώρας μας με καταστροφή χιλιάδων κυψελών μελισσών. Πέραν όμως αυτού, χάθηκε πολύτιμη μελισσοκομική χλωρίδα και ιδιαίτερα στη Βόρεια Εύβοια καταστράφηκαν πευκοδάση τα οποία έδιναν τουλάχιστον το 60% του μελιού της χώρας. Σίγουρα χρειάζεται η χώρα ένα νέο σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Στον σχεδιασμό αυτό πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη συμμετοχής και σχεδιασμένης κινητοποίησης μέσω των Περιφερειών, των Δήμων και ιδιαίτερα των Κοινοτήτων, αφού οι άνθρωποι που ζουν εκεί γνωρίζουν καλά τους χώρους και έχουν μηχανήματα για την άμεση αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων όπως πυρκαγιές, σεισμοί κ.ά.

Επισημαίνουμε ότι ο ΣΕΚ με τις οργανώσεις-μέλη του διαρθρωμένες σε όλη τη χώρα είναι στη διάθεσή σας. Όμως για την άμεση αντιμετώπιση των καταστροφών ζητάμε:

* Να γίνει καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι είτε σε κατοικίες, είτε στις κτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις (ζώα, κτήρια, ζωοτροφές κ.λπ). Εδώ να σημειώσουμε ότι πολλοί στάβλοι που κάηκαν δεν έχουν άδειες χωρίς ευθύνη των κτηνοτρόφων (το 80% των σταβλικών εγκαταστάσεων στη χώρα δεν έχουν άδειες) και πρέπει να συμπεριληφθούν στις αποζημιώσεις με την προσκόμιση των μητρώων εκμετάλλευσης.

Το πιο άμεσο μέτρο από όλα πρέπει να είναι η αποστολή ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους που έχουν καταστραφεί και τα ζώα είναι νηστικά εδώ και 5 τουλάχιστον ημέρες (σ.σ. το υπόμνημα είχε συνταχθεί τις προηγούμενες μέρες), με χρηματοδότηση των Περιφερειών και των Δήμων, όπως και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

* Να υπάρξει γενναία αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών και να ανασταλούν οι υποχρεώσεις των πληγέντων κτηνοτρόφων προς Δημόσιο, τράπεζες, ΕΦΚΑ κ.λπ.

Δώστε τους την ελπίδα ότι μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγή πολύτιμων ζωικών προϊόντων παραμένοντας στην ύπαιθρο».

«Εμπόλεμη κατάσταση»

«Αν δε μας επιδοτήσουν για τις ζωοτροφές και το μεταφορικό μας κόστος με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κτηνοτροφικός κόσμος θα καταρρεύσει και δε θα μπορεί πια η χώρα μας να παράγει τρόφιμα. Και αν η χώρα δεν παράγει τρόφιμα, θα ζήσει καταστάσεις πολέμου», καταγγέλλει στη “Ν.Κ.” το στέλεχος της διοίκησης του ΣΕΚ από την Κρήτη, Μανόλης Πατεράκης.

Στο σημείο αυτό ξεκαθαρίζει ότι ακόμα κι εμείς ως καταναλωτές δεν έχουμε καταλάβει την πραγματική αξία των παραγόμενων ζωικών και γαλακτοκομικών μας προϊόντων. «Την αξία τους», όπως λέει, «θα την καταλάβουμε μόλις τα χάσουμε. Αλλά τότε θα είναι πια πολύ αργά...».

Αξιοσημείωτο είναι και το παράδειγμα που μας έφερε... «Πριν από λίγα χρόνια, αξιωματούχοι από τη Λιβύη ήρθαν για να αγοράσουν αρνιά για την ανασυγκρότηση της χώρας τους. Ζήτησαν, λοιπόν, από τα “Κρητικά Μιτάτα” να τους πάνε σε μια ορεινή περιοχή και να δοκιμάσουν εκεί κρέας από ένα ζώο που θα σφάξουν επιτόπου. Τους πήγαν στα Αστερούσια. Και όταν έφαγαν εκεί αρνί, είπαν επί λέξει: “Δεν το πιστεύουμε. Μα είναι τόσο νόστιμο που αυτό δεν είναι αρνί... Ελάφι είναι”!».

Σύμφωνα με τον Μανόλη Πατεράκη, όσο πάνω και αν πάρουν οι τιμές παραγωγού στο γάλα και στο αρνί, δε θα μπορέσει σε καμία περίπτωση σήμερα να επιτευχθεί η κάλυψη της διαφοράς μεταξύ τιμής παραγωγού και κόστους ζωοτροφής. «Ειδικά στη νησιωτική Ελλάδα, και κυρίως εδώ στην Κρήτη, η κατάσταση είναι απογοητευτική. Και ειδικά μετά τις πυρκαγιές που κάηκαν τεράστιες εκτάσεις, η χώρα μας δεν μπορεί πλέον να καλύψει τις ανάγκες της σε πρώτες ύλες ζωοτροφών για την παραγωγή του μείγματος και είναι αναγκασμένη να κάνει εισαγωγές, που ειδικά μέσα στον χειμώνα θα είναι μεγαλύτερες με το κόστος να χτυπάει “κόκκινο”», λέει ο Μανόλης Πατεράκης.

Πανελλαδικός ξεσηκωμός

“Ζαλίζει” το κόστος παραγωγής

Υπό το βάρος αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, ο Σύλλογος και η Συντονιστική Ομάδα Ενεργών Κτηνοτρόφων Επαρχίας Λαγκαδά του νομού Θεσσαλονίκης διοργανώνουν για σήμερα Τρίτη πανελλαδική συνάντηση για τις 11 το πρωί, στο προαύλιο των Λουτρών του Λαγκαδά.

Την Κρήτη ως μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των κτηνοτρόφων θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, που μίλησε στη “Νέα Κρήτη” για την κατάσταση αυτή, οι πρώτες ύλες έρχονται και από Αμερική αλλά και από ευρωπαϊκές χώρες. Και κυρίως, σε ό,τι αφορά τη σόγια, το μεγαλύτερο ποσοστό που έρχεται στην Κρήτη, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, είναι μεταλλαγμένη. Και κανείς δεν μπορεί να ξέρει συνολικά για τις ζωοτροφές μας, όπως μας είπε ο συνδικαλιστής, ποια είναι η μεταλλαγμένη και ποια όχι.

Όσο για τις τιμές; Τα παραδείγματα... κόβουν την ανάσα. «Το 40κιλο σακί καλαμποκιού το αγοράζουμε σήμερα στα 14,80 ευρώ, από 8,80 με 9 ευρώ πέρυσι... Κι έχει 17,70 με 18 ευρώ το 40κιλο σακί το μείγμα, όταν πέρυσι δε στοίχιζε πάνω από 12,50 με 13 ευρώ...».

Οι τιμές στο γάλα και το κρέας; Στα 80 λεπτά το κιλό η τιμή στο γάλα. Στα 5,5 ευρώ το κιλό η τιμή στο κρέας στα αμνοερίφια... Σε καμία περίπτωση οι αιγοπροβατοτρόφοι δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδά τους...

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια