Ακαδημία στην Κρήτη με μόλις... 2 νέους φοιτητές

Κρήτη
Ακαδημία στην Κρήτη με μόλις... 2 νέους φοιτητές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Υπό κατάρρευση» η Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημίας Κρήτης

Δυσοίωνο είναι το μέλλον για την εκκλησιαστική εκπαίδευση της χώρας και ειδικότερα για τη συνέχιση της σχολής της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης (ΠΑΕΑΚ), καθώς για το ακαδημαϊκό έτος σπουδών 2021-2022 ένας μόνο φοιτητής πέρασε μέσω πανελλαδικών εξετάσεων από Ημερήσια Λύκεια στο πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών και άλλος ένας φοιτητής πέρασε στο πρόγραμμα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής. Η χαμηλή ζήτηση από πλευράς φοιτητών, σε συνδυασμό με τη δυσμένεια στην οποία υπέπεσε η σχολή το προηγούμενο χρονικό διάστημα από το υπουργείο Παιδείας, καταδεικνύει πως και η ΠΑΕΑΚ θα αντιμετωπίσει ζητήματα βιωσιμότητας στο μέλλον...

Συγκεκριμένα, η Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης φιλοξενεί δύο προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, αυτά των Ιερατικών Σπουδών και της Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής. Εάν εξαιρέσουμε τον αριθμό των εισακτέων που πέρασαν από Εσπερινά Λύκεια ή με το 10%, οι μαθητές των Ημερήσιων Λυκείων που μέσα από πανελλαδικές εξετάσεις θα φοιτήσουν στην ΠΑΕΑΚ είναι μόλις δύο άτομα: ένα άτομο για κάθε πρόγραμμα σπουδών. Είναι ένας αρκετά μικρός αριθμός εισαχθέντων, πράγμα που σημαίνει πως η εκπαιδευτική διαδικασία και πράξη όπως θα λάβει χώρα ενδεχομένως να μην είναι και η καλύτερη, αφού το ακαδημαϊκό προσωπικό της σχολής πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτή την κατάσταση.

Ο αναπληρωτής καθηγητής της Κοινωνιολογίας του Χριστιανισμού Χριστόφορος Αρβανίτης, μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, υποστήριξε πως η ΠΑΕΑΚ με ευθύνη της κυβέρνησης και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών βρίσκεται υπό κατάρρευση. Όπως είπε, «αυτή τη στιγμή με όλες αυτές τις μεθοδεύσεις που έχουν γίνει, όχι μόνο με βάση το προσχέδιο αλλά και με τις τακτικές του υπουργείου Παιδείας και τη σύμφωνη γνώση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, είμαστε υπό κατάρρευση. Εμείς δεν είμαστε πανεπιστημιακή σχολή... Ανήκουμε στην αποκεντρωμένη διοίκηση του υπουργείου Παιδείας. Εμείς έχουμε συνέπειες που έρχονται κατευθείαν από το υπουργείο Παιδείας. Αυτή τη στιγμή το υπουργείο Παιδείας έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο και ευθύνες φέρουν οι βουλευτές της Ν.Δ. που ψήφισαν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».

Αξίζει να σημειωθεί πως σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που έχει γίνει νόμος του κράτους, οι εκκλησιαστικές Ακαδημίες της Βελλάς και της Θεσσαλονίκης θα κλείσουν την επόμενη χρονιά και θα μείνουν ανοικτές αυτές των Αθηνών και της Κρήτης. Όπως προβλέπει ο κ. Αρβανίτης, οι συγχωνεύσεις είναι αναπόφευκτες...

«Αυτό που βλέπω είναι πως θα πάμε σε συγχωνεύσεις. Δηλαδή, αναμένω πως το υπουργείο Παιδείας θα υποστηρίξει πως πανεπιστημιακά τμήματα με κάτω από 10-15 εισακτέους φοιτητές θα πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να συγχωνευτούν. Άλλη λύση δε βλέπω. Διαφορετικά, θα ξεσηκωθούν και οι “πέτρες”. Το πλήγμα που θα φέρει ο συγκεκριμένος νόμος του υπουργείου Παιδείας στις τοπικές κοινωνίες δε θα το αντέξει η συγκεκριμένη κυβέρνηση. Ακόμη δεν έχουν ανοίξει τα πανεπιστήμια. Όταν ανοίξουν τα πανεπιστήμια και αντιληφθεί η κοινωνία τι έχει συμβεί με αυτόν τον νόμο που κατακρεουργεί το δημόσιο Πανεπιστήμιο, θα αναθεωρηθούν ορισμένα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανίτης, ενώ συνέχισε: «Με τις νομοθετικές διατάξεις που πέρασε η κυβέρνηση και με το επικείμενο κλείσιμο των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών της Θεσσαλονίκης και της Βελλάς Ιωαννίνων, θα συγκεντρωθούν 40 ακαδημαϊκοί στην Εκκλησιαστική Ακαδημία της Αθήνας σ’ ένα μόνο πρόγραμμα σπουδών. Εάν αυτή η πολιτική λέγεται ορθολογική, τότε “σηκώνω τα χέρια ψηλά”».

Στον “αέρα” η εκπαίδευση των κληρικών

Ο επίκουρος καθηγητής Συμβολικής και Δογματικής Θεολογίας Γιάννης Λίλης υποστήριξε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” πως θα προκύψει μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά στην εκπαίδευση των κληρικών. Οι Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, όπως τόνισε, προσφέρουν γνώση σε μελλοντικούς κληρικούς ώστε να είναι οι ίδιοι πιο αποτελεσματικοί και παραγωγικοί στο ποιμαντικό έργο. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο κ. Λίλης, η μη βιωσιμότητα των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών έρχεται ως επόμενο του κλεισίματος των σχολών της Βελλάς και της Θεσσαλονίκης.

«Εάν δεν αλλάξει το σύστημα, η Πατριαρχική Εκκλησιαστική Ακαδημία - και συνολικότερα η εκκλησιαστική εκπαίδευση - θα έχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Οι σχολές δε θα μπορούν να σταθούν χωρίς φοιτητές. Οι Θεολογικές Σχολές σίγουρα προσφέρουν εκκλησιαστική εκπαίδευση, αλλά είναι πολύ διαφορετικές από τις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Σε συνδυασμό με το κλείσιμο των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, πέραν του Ηρακλείου και της Αθήνας, θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην εκπαίδευση μελλοντικών κληρικών. Άλλωστε, σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε τον Ιούλιο για τις Ανώτερες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες προβλέπεται το κλείσιμο δύο εκ των τεσσάρων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και του δεύτερου προγράμματος της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας εδώ της Κρήτης (Μουσικών Σπουδών). Φέτος, ένας φοιτητής μπήκε στο πρόγραμμα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής και από τις 60 θέσεις που προσέφερε το υπουργείο Παιδείας στο πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών μπήκε άλλος ένας. Αυτό τα λέει όλα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λίλης.

φωτογραφία pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News