Προγραμματική σύμβαση για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Κισάμου

Κρήτη
Προγραμματική σύμβαση για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Κισάμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για πρώτη φορά ολοκληρωμένη παρέμβαση

Ένα μεγαλόπνοο έργο για την Κίσσαμο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης μέσα από τη διερεύνηση σε πρώτη φάση όλων των αναγκών της ευρύτερης περιοχής του ιστορικού κέντρου. Εστιάζοντας στις σύγχρονες ανάγκες κινητικότητας ,στις απαραίτητες παρεμβάσεις ανάδειξης υποδομών και στη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αναλαμβάνει να δώσει τις κατευθύνσεις.

Ήδη έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δήμου Κισσάμου, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κρήτης και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τη διερεύνηση εναλλακτικών στρατηγικών ανάδειξης της πολεοδομικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας της περιοχής μελέτης. Μέσα από τη σύμβαση, οι αρχές προσδοκούν να τεθούν οι βάσεις για την πρώτη στα χρονικά ολοκληρωμένη παρέμβαση στην κωμόπολη του Καστελίου που θα αλλάξει ουσιαστικά την παραμελημένη ως σήμερα εικόνα της.

Στη σύμβαση γίνεται λόγος για τη «συγκρότηση ενός ενιαίου και συνολικού πλαισίου κατευθύνσεων και προδιαγραφών για την ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη της φυσιογνωμίας του ευρύτερου ιστορικού κέντρου της Κισσάμου». Ταυτόχρονα μέσα από τη σύμβαση θα επιχειρηθεί η οργάνωση ενός δικτύου πολιτιστικών διαδρομών που θα καταστήσει την περιοχή πιο ελκυστική ,θα εξασφαλίσει θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει την παραγωγική βάση.

Η παρουσίαση της προγραμματικής σύμβασης στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Χανίων την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν η αφορμή για την έναρξη της συζήτησης αναφορικά με τις παρεμβάσεις που θα δρομολογηθούν. Εκτός από τις αναπλάσεις που θα γίνουν , σημαντική για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών είναι η οργάνωση της κυκλοφορίας στον κεντρικό δρόμο του Καστελίου καθώς και η στάθμευση.

Το ερευνητικό πρόγραμμα, θα εστιάσει στη συνδυαστική και εμπεριστατωμένη διερεύνηση και καταγραφή ,τεκμηρίωση και αξιολόγηση όλων των περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραμέτρων στην περιοχή προκειμένου να κατατεθεί μια πρόταση συνολικής στρατηγικής με τη δημιουργία ενός Ενιαίου Πλαισίου Κατευθύνσεων Ολοκληρωμένου Χωρικού Σχεδιασμού.

Έμφαση θα δοθεί στην ανάδειξη της αρχαιολογικής, αρχιτεκτονικής, πολιτιστικής κληρονομιάς η οποία θα μπορεί να λειτουργεί τοπικά και υπερτοπικά, με στόχο τη λειτουργική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου και την οικονομική αναζωογόνηση της περιοχής.

 «Η Κίσσαμος είναι σε μια ιστορική μεταβατική περίοδο, με πολλά έργα και με τις σημαντικές μελέτες που όταν υλοποιηθούν, θα αλλάξουν εντελώς το τοπίο της περιοχής. Πρέπει λοιπόν, όλοι στοχευμένα να κάνουμε το καλύτερο για να μπορέσουμε να δούμε την Κίσσαμο στη νέα εποχή», δήλωσε επισκεπτόμενος το Καστέλι Κισσάμου ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής.

Για ένα εμβληματικό έργο που θα υλοποιηθεί σταδιακά και σε βάθος χρόνου κάνει λόγο ο δήμαρχος κ. Γιώργος Μυλωνάκης,  υπογραμμίζοντας τη σημασία της αποφασιστικότητας και της διάθεσης για συνεργασία όλων των συμβαλλόμενων. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι σαν δημοτική αρχή που θα συνεργαστούμε για να δούμε την περιοχή μας να αλλάζει επιτέλους αφού προηγουμένως αναζητηθούν όλες οι παράμετροι που σχετίζονται με τον τρόπο ανάπτυξης της» σημείωσε ο κ. Μυλωνάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News