Λάδι: «Φάρμακο» πρόληψης για τον κορωνοϊό

Κρήτη
Λάδι: «Φάρμακο» πρόληψης για τον κορωνοϊό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ελαιόλαδο έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου σύμφωνα με νέες κλινικές δοκιμές - Ανησυχία για την παραγωγή

Στη μάχη κατά του κορωνοϊού σε επίπεδο πρόληψης μπαίνει και το ελαιόλαδο, σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές που άρχισαν στην Ισπανία από πανεπιστημιακή ερευνητική ομάδα, με την υποστήριξη και συνεργασία της Τράπεζας Eurocaja Rural και της Συνεταιρικής Oleotoledo. Επιχειρείται έτσι μια νέα προσέγγιση της πρόληψης των επιπτώσεων της νόσου που ταλανίζει τον πλανήτη, η οποία μπορεί να αποδειχτεί αξιόλογο συμπλήρωμα και σημαντική ενίσχυση της κλασικής μεθόδου των εμβολίων, η οποία αποτελεί μια σοβαρή επιστημονική εξέλιξη-πρόκληση για τους Έλληνες και γιατί όχι για τους Ιταλούς επιστήμονες.

Τη σημαντική αυτή υπόθεση αναδεικνύει μέσω της ιστοσελίδας του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης ο δρ. γεωπόνος, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Νίκος Μιχελάκης.

Στόχος της έρευνας είναι να προσδιορίσει εάν η απορρόφηση στο στοματικό βλεννογόνο μικρών ποσοτήτων ελαιολάδου, πλούσιου σε πολυφαινόλες, έχει προληπτική και ελαφρυντική επίδραση στη σοβαρότητα της νόσου που προκαλείται από τον κορωνοϊό.

Η έρευνα, που βασίζεται σε προηγούμενες ανοσολογικές μελέτες σχετικές με την ανοσοαπόκριση κατά του SARs-COV 2, επιχειρεί να χαράξει μια στρατηγική ανοσοθεραπείας επικεντρωμένη στις ιδιότητες των πολυφαινολών, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην άμυνα των βλεννογόνων για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Στην έρευνα θα συμμετάσχουν 400 άτομα άνω των 18 ετών, που θα επιλεχτούν τυχαία μεταξύ αυτών που είχαν επαφές με θετικά κρούσματα COVID-19.Ο κύριος ερευνητής της έρευνας Francisco Argente, παιδιατρικός ανοσολόγος στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Nuestra Señora del Prado, δήλωσε ότι «υπάρχει σταθερή κλινική και ανοσοπαθολογική βάση, που επιτρέπει να υποστηριχθεί ότι η χορήγηση μέσω του στοματικού βλεννογόνου μικρής ποσότητας ελαιολάδου, πλούσιου σε πολυφαινόλες, μπορεί να βοηθήσει την τοπική ανοσοαπόκριση του στοματοφαρυγγικού βλεννογόνου και να περιορίσει τον κορωνοϊό».

Παράλληλα ο Joaquín Gregori, επικεφαλής της έρευνας, πρόσθεσε ότι «η έρευνα αυτή είναι 100% αυτοδημιούργητη επιστημονική παραγωγή και θέτει την περιφερειακή και ισπανική ιατρική στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης αυτής της πανδημίας».

Κλινική μελέτη και για την καρδιά

Στο σημείο αυτό, να αναφερθούμε σε μια άλλη κλινική μελέτη για τη συμβολή του ελαιολάδου στην προστασία της καρδιάς. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνιας και στο Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια, και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” και την εταιρεία Gaea.

Στα πλαίσια της μελέτης δοκιμάστηκαν ελαιόλαδα που επιλέχθηκαν μετά από ανάλυση εκατοντάδων δειγμάτων από το Φαρμακευτικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και η σύστασή τους επιβεβαιώθηκε από το Κέντρο Ελιάς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Η δοκιμή στους ανθρώπους, που έγινε για πρώτη φορά, έδειξε ότι το ελληνικό ποιοτικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, πλούσιο σε ελαιοκανθάλη, μπορεί να προστατεύσει το καρδιαγγειακό σύστημα.

Σημειώνεται πως τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα περιέχουν ένα ευρύ φάσμα φυσικών συστατικών, των οποίων η σχετική συγκέντρωση διαφέρει πάρα πολύ μεταξύ των διαφόρων ποικιλιών ελιάς. Πολλές από αυτές τις χημικές ενώσεις έχει αποδειχτεί ότι διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ενώ ο όρος “ολικές φαινόλες” ενός ελαίου είναι αποδεκτός ως μέτρο της αντιοξειδωτικής του ικανότητας, η “φαρμακευτική” του δράση μπορεί να προέρχεται από συγκεκριμένες ενώσεις.

Σε αυτήν την έρευνα μελετήθηκε αν η κατάποση 40 ml (3 κουταλιές) του κάθε ελαιολάδου με διαφορετική σύσταση μπορεί να αναστείλει τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων σε υγιείς άνδρες.

Συγκριτικά, τα καλύτερα αποτελέσματα φάνηκαν να προέρχονται από το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ποικιλίας Κορωνέικης. Αυτή η μελέτη αποδεικνύει σαφώς ότι τα έλαια πλούσια σε φυσικές αντιφλεγμονώδεις ουσίες μπορούν να δείξουν επίδραση στον άνθρωπο αντίστοιχη με τα ΜΣΑΦ φάρμακα, αλλά επίσης ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών αποκρίσεων μεταξύ των ατόμων, γεγονός που απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση. Ως εκ τούτου, όπως και με τους ανθρώπους, όλα τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα δεν είναι ίδια και το κριτήριο «ολικές φαινόλες» δεν είναι πλέον αρκετό για να δείξει τη διαφοροποίησή τους, ενώ προκύπτει μια παράλληλη σχέση της ποιότητας του ελαιολάδου με τα οφέλη στην υγεία.

Προβληματισμός για τη νέα σοδειά

Την ίδια ώρα, λιγοστά είναι τα αποθέματα ελαιολάδου και οι παραγωγοί φαίνονται προβληματισμένοι με τη νέα παραγωγή φέτος, που εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μειωμένη, τόσο λόγω του καύσωνα Ιουλίου και Αυγούστου, όσο και άλλων καιρικών συνθηκών από την άνοιξη και μετά. Ωστόσο, για την Κρήτη οι απώλειες περιγράφονται σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία του προέδρου Δικτύου Κρητικού Ελαιολάδου Μανόλη Φραγκάκη.

Όπως δήλωσε στην ιστοσελίδα “ΑγροΤύπος”, στην Κρήτη δεν υπάρχει τόσο έντονο το πρόβλημα με τον καύσωνα όσο υπάρχει στην υπόλοιπη Ελλάδα. «Πάντως, οι ξηρικές καλλιέργειες θα έχουν πρόβλημα. Υπάρχουν αυτή την εποχή πολύ λίγα περσινά αποθέματα. Φέτος όμως αναμένουμε μια πολύ μειωμένη παραγωγή. Πέρυσι είχαμε μια παραγωγή της τάξης των 70 έως 80 χιλιάδων τόνων. Φέτος αναμένουμε μια παραγωγή μόλις 40 χιλιάδων τόνων (όταν η Κρήτη μπορεί να βγάλει μια παραγωγή 110 χιλιάδων τόνων). Η μείωση της παραγωγής οφείλεται σε προβλήματα κατά την ανθοφορία», σύμφωνα με τον Μανόλη Φραγκάκη.

Σε ό,τι αφορά την Πελοπόννησο, στη Λακωνία δεν υπάρχουν πολλά αποθέματα. Και για τη νέα σεζόν υπάρχει επιφύλαξη. Πάντως, επισημαίνεται πως φέτος τα δέντρα δε θα είναι γεμάτα ελαιόκαρπο και επίσης εμφανίζεται και ανομοιομορφία στο μέγεθος μεταξύ των ελαιοκάρπων.

Τελειώνουν τα αποθέματα όμως και στη Μεσσηνία. Μόνο κάποια ελαιοτριβεία έχουν κάποιες ποσότητες για να διαχειριστούν. Υπάρχει προβληματισμός από τους παραγωγούς, γιατί αναμένεται φέτος μια μειωμένη παραγωγή. Ο παρατεταμένος καύσωνας έχει δημιουργήσει πρόβλημα στις ξηρικές ελαιοκαλλιέργειες και αναμένεται να έχουμε μεγαλύτερη πτώση της παραγωγής. Υπάρχει πρόβλημα στην καρπόδεση τόσο της μαυροελιάς όσο και της κορωνέικης. Οι αγροτικοί φορείς στην Πελοπόννησο αναφέρουν πως, πέρα από τα προβλήματα του καύσωνα, υπήρχε θέμα και με παγετούς. Σε πολλές περιοχές μάλιστα διαπιστώνεται και ακαρπία, που φτάνει και το 100%. Περισσότερο έχει επηρεαστεί η ποικιλία Μαυρολιά. Ο παρατεταμένος καύσωνας έχει εξαντλήσει τα δέντρα και, αν από Σεπτέμβριο έρθουν οι πολυπόθητες βροχές, τότε θα υπάρξει πολύ μεγάλη μείωση παραγωγής στις περιοχές αυτές.

φωτογραφία pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News